Na čaj s panem Šálkem !

27. října 2009 v 7:00 | Sklenička |  Jen tak
Sklenička končí - přichází pan Šálek. Je to tak, začal jsem nový život. Dost bylo Skleničky. Končím s vínem, přecházím na čaj. S citrónem, polosladký, kabinetní. Litry čaje. Nebarikovaného! Příští týden na tomto místě najdete video z největší středoevropské pěstírny čaje a ukážeme si, jak hustota výsadby a stáří keřů ovlivňují chuť čaje! Podlehl jsem viróze. A čaji. Takže dnes žádné vážné téma nedám, už jen pár poznámek, které možná přijdou vhod těm, kteří se nudí doma s paralenem a čajem.

Současná ekonomická skoro-krize otřásá spoustou podniků kromě jednoho - prodeje vína. Když jsem před pár týdny po několika měsících vzal návštěvu do mé oblíbené restaurace, v neděli večer tam byl kromě nás jediný pár. Příimy mých zákazníků (i moje) ošklivě klesají. Přesto je letošní podzim nacpaný degustacemi vína a pokud můžu soudit podle vlastní zkušenosti, jsou slušně zaplněné. Kamarád vinotékař se mi minulý týden svěřil, že uvažuje o zrušení kategorie Bordeaux do 300 Kč - to nikoho nezajímá. Každého zajímá kvalita a nejčastější nákup je Bordeaux za 350. Můžu dodat, že moje domácí víno, Cote-de-Nuits Villages z Chateau de Prémeaux, kterého jsem v létě přivezl několik kartonů, zlevnil ho na 400 a myslel si, že s ním přežiju zimu, je skoro vyprodané.
Má to několik nadějných souvislostí. Pížej teď na blogu zveřejnil odkaz na německý zásilkový obchod s vybranými (drahými) víny. Při srovnání jejich ceny vycházejí až neuvěřitelně nízké. Například základní Pinot 2006 z Domaine Robert Arnoux, který u výrobce pořídíte za 12 Euro (máte-li štěstí, že zrovna prodávají turistům) je v mnichovském Noble Wine za 13,90. Arnouxovo oceňované Chambolle Musigny AOC 2006 stojí ve Vosne-Romanée 30 Euro, v Noble Wine 31,90, v Praze stávala nulačtyřka (podle starého ceníku, nový se teď zrovna na webu neukazuje) 1 965 Kč. Až se mnichovský obchod rozhodne expandovat do Prahy a pobít pražskou konkurenci, pro nás zákazníky to bude zábava.

Už jsem tady psal, že víno a jeho konzumace je trendy a zažívá společenské uznání. Současná popularita komerčních degustací ale má své stinné stránky. Minulý měsíc jsem zažil na komerční degustaci kuřáka. Přišel pozdě, přesně v polovině vzorků, a nejspíš si ještě přede dveřmi vypálil zobák. Obvykle kuřáky snáším, ale tehdy jsem byl zřejmě nadprůměrně rozdýchaný a zaměřený na vůně, takže mi to fakt vadilo. Odsunul jsem se co nejdál od něj, moji dva náhodní spolustolovníci po chvíli odešli.
O perlách a sviních psal nedávno Michal Sanger tady, a že je vzdělávání vinných paďourů těžká věc mě přesvědčila i ochutnávka minulý týden, kdy jsem svojí společnici nedokázal rozmluvit mentolovou žvejkačku těsně před začátkem... Bude to od pořadatelů vyžadovat rázný přístup. A nenechat se se zblbout zasvěcenými dotazy návštěvníků: "Jak jste teď byl v Itálii, mají Italové letos tak dobrý rok jako u nás, co se týká cukernatosti hroznů?" Odposlechnuto minulý týden. Jak byste na ten dotaz odpověděli? To je na malou anketu! Pokud začnete vysvětlovat, že Italové na cukernatost hroznů tolik nehledí, bude to na dlouhé povídání, které nejspíš otráví dalších patnáct návštěvníků... Asi bych doporučil odpovědět ANO, protože Italové mají v zásadě každý rok dobrý a z Itálie si nevzpomínám na žádného nespokojeného Itala!
 


Komentáře

1 Vosisko Vosisko | E-mail | 27. října 2009 v 17:38 | Reagovat

Já bych se těm dotazům o cukernatosti hroznů moc nesmál. Jednou tu máme takovou klasifikaci vín, tak co po těch lidech chcete. Mají to tak zažitý. Pokud by jsme tu měli něco jako AOC, tak to by byla jiná. Pokud by se takhle ptal nějaký salónní znalec vína, odpověděl bych mu otázkou ohledně fenologické zralosti.

V originálním znění posílám odpověď jednoho italského vinaře na můj dotaz ohledně letošního ročníku: This will probably be a very good vintage with a good perfume and color .

2 Sklenička Sklenička | E-mail | 27. října 2009 v 18:08 | Reagovat

[1]: italská angličtina je famózní (proslule špatná). Klip "Italian man flying to Malta" není náhoda. Takže bych italského vinaře spíš podezříval ze špatné angličtiny než z prostomyslnosti :o)

3 Mirass Mirass | 28. října 2009 v 18:35 | Reagovat

Nastaly chladne dny a noci, cas svaraku je tady (lze jim castecne substituovat caj:-)), co rozvinout i toto tema? Jak jsem zjistil Don Penasol je sice levny, ale i pro svareni hnusny....

4 Sklenička Sklenička | E-mail | 28. října 2009 v 18:45 | Reagovat

[3]: díky za popíchnutí, ale zatím se na to navržené téma necítím. Mně svařák prostě nevoní příjemně :o)

Ledaže bych použil na svařák Pommard 2003 od Faiveleyho! Koupil jsem ho před pár týdny karton ve velkoobchodě, lahev po 195 Kč - no nekupte to! - a na faktuře stálo "prošlé zboží." Pommard 2003 - Prošlé zboží! Plánoval jsem použití na hovězí na víně, ale mohl bych lahvičku obětovat na svařákový pokus :o)

5 Vosisko Vosisko | E-mail | 29. října 2009 v 11:03 | Reagovat

A tok to já svařák rád. Mě nejvíc chutná z argentinského Malbecu. Koření badián, hřebíček, skořice, může být i trocha medu a zima v léto se promění.

6 Neználek Neználek | 29. října 2009 v 11:59 | Reagovat

Když dolezete z venku, z takového podzimního rytí, nebo zimního střihu, promrzlý prokřehlý, tak svařák je 100% jistota nabrání správné teploty.
Když lupnete svařák ze kterého se ještě kouří, tak vám to prohřeje všechny končetiny na tělě.
Ruky zteplajú, uši zčervenajú aj s palcama na nohách to zakrútí. Paráda!

7 mirass mirass | 29. října 2009 v 18:38 | Reagovat

to Vosisiko- badyan jsem nezkousel, kolik na sklenici? Znamy svaruje i bile, ma nekdo zkusenosti?

8 jednorožec jednorožec | 30. října 2009 v 2:46 | Reagovat

Dva kuřáci přede mnou ve frontě u pokladny (kupoval jsem i víno, takže je to k věci). Jeden snad i s halitosis. Měl jsem problém udržet snídani.
Jinak jsem fajn i na rozbouřeném moři, no problem.

9 Krakonos Krakonos | 30. října 2009 v 8:31 | Reagovat

:-DDD, tak to mám prošlou půlku sklepa, Ježíši co s tím. Svařák a burčák moc nezkouším, přijde mi to jako škoda vína, raději v původní podobě, vhodné jen v případě pochybné kvality původní suroviny či budoucího moku. Někdy je s podivem, z čeho lze vůbec ten svařák vyrobit :-). Rychle uzdravení, Hradecká ochutnávka je už blízko :-)))

10 Martin S. Martin S. | E-mail | Web | 30. října 2009 v 8:54 | Reagovat

[7]: jasně, svařením se dá vylepšit i zcela nudné bílé víno - vlastně jsem zažil i opak, kdy se lidi podivují  nad svařákem z červeného :o) všechno koření je IMHO individuální záležitost, já dávám badyánu jednu hvězdičku na hrnek. Můj recept je nejdříve v malinkém množství vody koření krátce povařit a teprve pak přidat samotné víno jen na bod zpěnění, ochutit kyselé víno medem, sladké citrónem, zkrátka kombinací vytvořit chuťovou harmonii :) nově jsem teď získal tip na dochucení medovinou...

11 Martin S. Martin S. | E-mail | Web | 30. října 2009 v 8:57 | Reagovat

[9]: tak samozřejmě, že když si představím to sklepní portfolio, je toho všeho na svaření příliš velká škoda :) na to se používá úplně jiná surovina...

12 Krakonos Krakonos | 30. října 2009 v 13:10 | Reagovat

Ano ta finta s vodou je správný postup, koření, cukr vše do vody, převařit nechat zkaramelizovat a vařící, přidat do vína, které má maximálně tak 60 st., úplně jiný svařák, jak převařené víno :o)

13 Vosisko Vosisko | E-mail | 30. října 2009 v 15:09 | Reagovat

mirras, já dávám půl hvězdičky badianu na hrnek. Ale jak píše Martin S. každý ať si koření dle chutě své. Já zas dávám koření až do horkého vína, neb mi to pak přijde jemnější. Jako základ používám dobré víno, z hnusného nikdy dobrý svařák nebude.

14 Neználek Neználek | 31. října 2009 v 20:30 | Reagovat

Bílý nebo červený.
V Čechách se pije červený na Slovensku bílý. Na moravském Slovácku oba :o))
Já vařím koření a cukr v trošce vína, pak vleju zbytek vína a nechám ho jen dokud nezačne pěnit. Nesmí vřít, ztrácelo by alkohol. S kořením šetřím. A občas si dopřeju svařák z kvalitního vína, koření není všemocné a tak horší víno často svařák devalvuje do opovrhované kategorie.

15 jo jo | 2. listopadu 2009 v 10:42 | Reagovat

Já jsem nakonec dospěl postupu, kdy se nejdříve zkaramelizuje cukr, pak se přidá trocha vody ve které se povaří koření a nakonec se přidá víno, které se ohřeje jen na žádanou teplotu.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama