Sauvignon Saint-Bris 2008 AOC, Lamblin & Fils

25. září 2009 v 7:00 | Sklenička |  Bedýnky
Už několikrát jsem mluvil a psal o tom, jak snadná je orientace v burgundských vínech. Když je to bílé, je to Chardonnay. Když červené, je to Pinot Noir. Vyjímky existují. Jedna z největších vyjímek je Sauvignon Saint-Bris. V regionu Chablis leží malá apelace Sauvignon Saint-Bris, kde se, jak jste už jistě uhodli, pěstuje Sauvignon.

Obvykle dodávám, že to je asi tak všechno, co je o tom potřeba vědět, protože sama apelace ani vína nejsou nijak významná. Přesto jsem jedno takové víno koupil do třetích Komunitních Bedýnek a teď si lámu hlavu vymýšlením důvodu, kterým bych vás přesvědčil. No ale vzdávám to - mně se to víno prostě líbí.


Stalo se to tak, že jsem se o prázdninách zastavil v žižkovské vinotéce Le Caveau, jen pro kus sýra domů a na kousek řeči. Vzal jsem s sebou láhev moravského Sauvignonu na ochutnání, a Daniel Brož, zmlsaný Chablis, nad ním ohrnul nos a vytáhl Sauvignon Saint-Bris 2008 AOC od Lamblina a nalil mi slzu. Řídil jsem a po ochutnání vyplivoval, a tenhle postup mě znervózňuje, nevěřím mu. Ale víno mi chutnalo a koupil jsem si rovnou láhev na doma, pro kontrolu.

I doma bylo víno dobré - lehké, svěží víno na zahradu a do tepla. Sauvignon vyrobený stejným postupem jako Chardonnay v Chablis: žádný dubový sud, žádné ležení na kvasničních kalech. Naopak kvašený za řízené teploty (takže chlazený), celý život strávil v nerezu, má světlejší žlutavou barvu, květinovou a limetkovou vůni, příjemně svěží chuť s výraznými kyselinami, připomínajícími červený rybíz a zřejmě i pár gramy zbytkového cukru. Na jazyku zůstává viset docela dlouho. Taky bych mohl napsat, že to je příklad masové produkce, levné víno pro supermarkety a nenáročné pití, ale pěkně řemeslně odvedené, čisté a příjemné. Etiketa kupodivu nenese informaci o alkoholu, ale protože jsem na něj sám, doufám, že alkoholu bude málo, tak 12%. Na soutěžích většinou vyhrávají těžké váhy, ale občas je potřeba se potěšit i s něčím hubenějším. (Druhý den mě Dan Brož e-mailem upozornil, že na etiketě alkohol je, ale nečitelně vytištěný zlatě na černém podkladu. Ani napodruhé jsem to nenašel, až napotřetí pod lampou jsem to objevil: 12% :o)

Jestli vám to nebude chutnat, svět se mi nezboří. Mně to chutná jako nenáročné pití, jednoduché čisté víno. Ale jestli si ho půjdete sami koupit, mějte se na pozoru. Včera jsem v Le Caveau ochutnával několik olivových olejů vyráběných s různými příchutěmi, s vlašskými ořechy, lískovými oříšky, pistáciemi a mandlemi, a přes veškerou otrlost jsem podlehl a koupil. Naslepo jsem hádal mandlový olej a neuhodl. Je zajímavé, jak těžko se identifikují známé chutě v nečekané souvislosti. Přesně jsem si při ochutnávání vybavil Amaretto, italský mandlový likér, ale "mandle" jsem nedokázal vyslovit. Takže bacha!
 


Komentáře

1 Krakonos Krakonos | E-mail | Web | 10. října 2009 v 15:45 | Reagovat

Posledni dobou jsem mel jen dve opravdu sucha vina, kupodivu obe z Francie, jiznejsich oblasti jak Morava, cimz naznacuji, proc mam s moravskymi viny posledni dobou trosku problem. Doprovodil nilskeho okouna celkem slusne, tak to sacuji na 81. Dopito cele, tak
vlastne uchazejici. Zkusil bych za rok
a za dva, jestli se kyselinka trosku zaobli, nejsem znalec archivace ale zda se mi ze by vydrzelo.

2 Sklenička Sklenička | E-mail | 10. října 2009 v 17:25 | Reagovat

[1]: Děkuju za komentář. Archivaci by měl radši okomentovat dovozce Daniel Brož z Le Caveau, já bych nearchivoval. Myslím, že až víno ztratí svěžest, tak za ni nic jiného nezíská. Já bych to pil mladé a příští rok znovu nový ročník.

3 Krakonos Krakonos | 14. října 2009 v 11:27 | Reagovat

Jo jo puvodne me to i napadlo, ze to spise  vypada jako Chardonnay ze Chablis (nez jak muj oblibeny Savignon z Marlborough), tolik tomu zase nerozimim abych takhle moc strilel :o), tak alespon souhlasim :-DD.

4 Martin S. / Vinný pavouk Martin S. / Vinný pavouk | E-mail | Web | 14. října 2009 v 15:36 | Reagovat

Sg z bedynek u me zabodoval o neco lepe nez rose. Skoda, ze na tento styl uz je docela pozde, v lete by melo mnohem vetsi uspech. Prijemna bylinne ovocna vune, svezi lehka chut s mirnou horcinkou v dochuti.
Nekde ale padla cena 180kc? to je IMHO dost a tim padem se da najit u nas na morave mezi Sauv hodne zajimavejsich alternativ.

[1]: asi bych taky nearchivoval, maximalne bych zkusil pockat do jara, az se zacne vsechno probouzet. jestli do te doby vydrzi, bylo by alespon pro me mnohem zabavnejsi. to uz ale budeme mit nalahvovanou hromadu novych vin :)

5 jo jo | 15. října 2009 v 22:22 | Reagovat

Vypito začátkem týdne, nijak zvlášť mne nezaujalo. Vůně příjemná, nějaká ta louka, chuťově svěží, ale na můj vkus až příliš výrazná kyselina. Otázka je cena, kolem stovky či malinko nad by mi přišlo odpovídající. Ale jsem rád, že jsem mohl tuhle Burgundskou zajímavost ochutnat.

6 Neználek Neználek | 31. října 2009 v 20:54 | Reagovat

Podle mého názoru.
Sauvignon A.O.C. 2008 Lamblin & Fils.  
Barva - vodově žlutavá.
Vůně - nevýrazná zastřená, vyčuhuje kaselina, po delším bádání lehce zelený angrešt,citrusy.
Chuť - přímočará, jednoduchá, až řídké. Trocha ovoce z vůně, vyrobeno bez vad, ale hlavně bez harmonie, díky velmi řízným kyselinám. Nezaujalo mě. V primární aromatice nemá co ztratit, třeba bude za rok lepší. Ale protože i druhý den byla kyselika stejně řízná, asi se už moc nezjemni.
Vychází mě jen 76 bodů.
Závěr nevzrušivé víno, navíc mimo moje chutě. V létě bych se z toho pokoušel udělat vinný střik, v tomto ročním období a počasí bohužel.

7 vn vn | E-mail | 2. listopadu 2009 v 14:56 | Reagovat

Taky vypito. Celkem jednoduchy nekomplikovany piti, v lete by myslim bylo zajimavejsi.

8 Sklenička Sklenička | E-mail | 2. listopadu 2009 v 14:59 | Reagovat

:o) děkuju za komentáře a přeju dobrou chuť u dalších vzorků!

9 bob bob | 11. listopadu 2009 v 10:52 | Reagovat

Druhé víno z bedýnky vypito.Po rosé opět takové nenáročné pití,ale pro mě o trochu více zajímavější.Chvilkama jsem v něm zacítil Sancerre a pak zase trošku Chablis.Víno z této apelace asi  nebudu vyhledávat,ale jako příjemná zkušenost se to dalo.S těhle končin budu raději testovat šardonky.Teď už se těším na další vína.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama