Pozdní sběr Svatováclavský

30. září 2009 v 10:54 | Sklenička |  Jen tak
S podzimem přijde invaze pavouků, varují vědci. Zavírám okenice, ucpávám škvíry, rozmisťuju po domě spreje proti hmyzu. Skoti chtějí zavést minimální cenu za jednotku alkoholu jako prevenci proti nadměrnému požívání. Píše se to tady. Kupuju zásoby jako sysel. Zima bude dlouhá!

Víkendová příloha Mladé Fronty (Dnes) 19. září byla věnovaná vínu. Námluvy s vínem se jmenovala. Namísto Madonny nebo jiné popové ikony zabírala polovinu první stránky barevně trochu neladná fotka z fotobanky. Usuzuju z toho, že víno je in. Není lepší důkaz, než že se víno objeví jako hlavní víkendové téma MFD, namísto Donutila nebo nedovařených superstárů (ti budou nejspíš do dvou týdnů). Sláva nebo taky zaplaťpánbu za to. Obsah přeskočím, nejzajímavější na tom je sám úkaz.
Celý víkend jsem stál za pultem a naléval víno. Jsem příjemně unaven a povznesen novými zážitky. Svatováclavské slavnosti ve Villa Richter měly krásné slunečné počasí a malou návštěvnost, díky níž nejspíš všechna hostující vinařství prodělala. Pro mě to byla poučná zkušenost z druhé strany pultu, škola jak čelit dotazům turistů (Kolumbijci se ptali, jestli tu je vždycky tak pěkné počasí? Jistě, v Čechách nikdy neprší, říkal jsem. Úplně mě dostal domácí návštěvník, který po sérii odborných dotazů na barikování, použité sudy, dobu barikování, původ sudů atd. překvapil dotazem A jaké používáte pípy? Australani chtěli vědět, čím je specifické naše vinohradnictví a čím se liší od australského. U nás se sklízí v září a v říjnu, v Austrálii v únoru, řekl jsem. Další!) Bylo to úžasné školení o vinných preferencích běžných konzumentů. Budu opakovat to, co už mnozí řekli přede mnou: Chceme suchá vína, ale pijeme sladká.
Se zásilkou od hrušeckého vinaře Richarda Tichého přijela navíc i půllitrovka slaďoučkého vína. Podle slovního popisu bych si ji nekoupil: odrůda je Aurelius, víno je zatříděné jako výběr z cibéb a je barikované. Ročník 2007. Je skvělé! Hned jsme ji s kamarády otevřeli a obdivovali. Má úžasnou zlatou barvu (díky které vypadá jako desetileté), medovou vůni s špetkou lučních květů a v chuti jemnou kyselinu a spoustu cukru (sbíráno při 34oČNM), s chutí krásně podtrženou sudem - to, co jsem považoval původně za kořenitost, budou nejspíš třísloviny zalité medem. 15 % alkoholu je sice hodně, ale je v půllitrové lahvi - naštěstí, protože jinak by to svádělo k posezení s knížkou a následným ranním následkům nestřídmosti. O rok staršího bratříčka, Aurelius 2006 VzH pan Tichý přihlásil do soutěže Makro víno roku a Ivo Dvořák ho zabral pro Makro. Celé, protože vinař vyrobil snad jen dva sudy a Makro nakupuje jen ve velkém. To je ale dobrá zpráva, protože si ho tak můžete koupit aniž byste kvůli němu hledali na mapě Hrušky.

O víkendu mi taky dorazila domů spousta kartonů s vínem. Všechny je rozbaluju a znova skládám, tak aby z nich byly Komunitní bedýnky. Tento týden je snad všechny rozvezu a příští týden je budete moct vypít a zdrbat!
 


Komentáře

1 Vosisko Vosisko | E-mail | 30. září 2009 v 13:27 | Reagovat

A tak, to tě chválím. On je z druhé strany pultu svět vína úplně jiný. A to buď rád, že  jsi tam těch odborníků neměl víc. To by si se dozvěděl věcí. Já už mám příběhů na knihu. Já se túdle dozvěděl, že Aligoté je název pro brzo sklízené Chardonnay. Paní si to nedala vymluvit. Ona přeci v Burgundsku byla a tak to přeci musí být jak říká.

2 Neználek Neználek | 30. září 2009 v 14:55 | Reagovat

Druhá strana pultu je velmi poučná.
Například čím větší akce, tím jasnější je osud suchého vína. Asi skončí jako dinosauři. My to ani s naší nadprůměrnou spotřebou proti mainstreamu neutáhneme. :o(
A ještě jedna věc, je potřeba ohromná trpělivost v odpovídání dotazů. Teprve na druhé straně pultu zjistíte, jak moc jsme utekli od normálních smrtelníků, co pijí víno velmi zřídka a nic v něm nehledají.

3 Sklenička Sklenička | E-mail | 30. září 2009 v 15:02 | Reagovat

[2]: a taky někdy zjistíme, jak pitomé a otravné mohou být i ty naše "odborné" dotazy :o) Možná o tom napíšu něco nesmírně poučného :o)))

4 vosisko vosisko | E-mail | 1. října 2009 v 10:11 | Reagovat

Neználku, já bych to s tím suchým vínem tak špatně neviděl. Já mám zkušenost opačnou. Teď mi přijde, že je nabídka sladkých vín větší než se dá prodat a milovníci suchého pomalu nemají z čeho vybírat.

Sklendo ty naše odborné dotazy nejsou zas tak otravné. Daleko horší je, když někde postáváš s dobrými víny a nikoho to nezajímá. To jsem vždy rád za každý dotaz. I pitomej.

5 Sklenička Sklenička | E-mail | 1. října 2009 v 10:20 | Reagovat

[4]: ty naše dotazy jsou samozřejmě vždycky OK :o) já jsem měl na mysli třeba situaci, kdy prezentuju malé rodinné vinařství, kolem desítka žíznivců a dva Australáci zdržují dotazem na největší rozdíly mezi vinařskou Austrálií a Moravou. Nebo podobně při diskusi o konkrétním víně začne někdo řešit svou nechuť ke germánskému způsobu klasifikace vín a svou nespokojenost se světem obecně... prostě lidi, kteří vytrvale stáčejí hovor na odtažitá témata, zrovna když mají ve skleničce víno, o kterém by se dalo bavit :o))

6 Vosisko Vosisko | E-mail | 1. října 2009 v 11:47 | Reagovat

Tak to mě daleko nejvíc vytáčejí ti znali, co si vychvalují jen a pouze to co pijí oni sami a vše ostatní je jasně horší. A jak říkáš: vytrvale stáčejí hovor na to jejich víno i když zrovna mají ve skleničce víno, o kterém by se dalo bavit :o))

7 Neználek Neználek | 1. října 2009 v 12:06 | Reagovat

Vososko: To jesem nepobral "..mám opačnou zkušenost"
Nevím zda je to z mého textu patrné, ale chtěl jsem tím říct, že čím větší akce, tím laičtější spotřebitelé tíhnoucí ke sladšímu a sladšímu vínu.
Zbytkovým cukrem se zkrátka zvyšuje prodejnost a vinařství dělají rádi dobře prodejná vína.
Takže pro nás co máme rádi suchá vína už nikdo vyrábět nebude. Suchá vína vymřou jako dinosauři.
Takto jsem to chtěl říct.
A shoduji se i s názorem, že milovníci suchého nemají z čeho vybírat. A sladších vín je nadprodukce.

8 Vosisko Vosisko | E-mail | 1. října 2009 v 14:28 | Reagovat

Já ti rozumím, pochopil jsem. To já se asi blbě vyjádřil. Já to myslel tak, že dnes se lidi více ptají na suchá. Ti co chtějí sladké, mají výběr velký a tak spíše slyším otázku "Kde máte nějaké dobré suché".
A nebuď takový pesimista, oni se suchá budou vyrábět stále a když ne u nás tak někde v zahraničí.

9 AJAM AJAM | 1. října 2009 v 14:54 | Reagovat

Nebude to dlouho trvat a znovu přijdou do "módy" zase suchá, je to dle mého a zaplať pán bůh pouze přechodné.

10 Neználek Neználek | 1. října 2009 v 16:54 | Reagovat

AJAM: Tak si stoupni do stánku na akci s cca 30 000 davem, kde ti za tři dny projde 5-6 tis. lidí. Z cca 700 ks prodaných (vypitých) láhví nebyla ani čtvrtina suchá! A že bylo z čeho vybírat 28 vzorků!
První vyprodané sladké, druhé vyprodané polosladké. Žádné suché jsme nevyprodali.
Tak také zjistíte, jak daleká je ještě cesta k pozvednutí vinné kultury v ČR.

11 AJAM AJAM | 1. října 2009 v 17:45 | Reagovat

[10]: Před 5 lety se zde nedalo sehnat sladké víno typu německého ryzlinku. Nyní se to spousta vinařů snaží napodobyt a lidem něco neznámé chutná. Až se nabaží, trh se vyrovná. Sladké zůstanou a budou doplňovat suchá vína a tak to má být, ať si vybere každý co má rád.

12 MT MT | 6. října 2009 v 9:23 | Reagovat

krásných suchých vín je plno, je to celkem fuk, dnešní stav je poplatný době, spíš by neuškodilo více ve víně vzdělaného lidu

13 Evas Evas | E-mail | 7. října 2009 v 15:03 | Reagovat

Skleničko, ty jsi to přivolal, invaze pavouků je fakt tady. Náš byteček je pořád ještě tak syrová novostavba, že se v ní dosud žádný hmyz nedržel. A teď rovnou tarantule. Za dobu, co jsme byli v práci, stihla opříst dveře, že jsme se museli domů prosekat mačetou! A hned na to na zahradě další nechutnej pavouk, tentokrát nějaká exotika, oči na prdeli, no sci-fi prostě. Bojím se, co tam bude dnes, až se vrátím domů...

14 Sklenička Sklenička | E-mail | 7. října 2009 v 15:52 | Reagovat

[13]: jasné, za všechno zlé můžou pavouci! A cyklisti.

15 Vosisko Vosisko | E-mail | 7. října 2009 v 18:45 | Reagovat

Hele opatrně. Jo! Já jsem cyklista. Podle mě za vše můžou motorkáři.

16 Neználek Neználek | 8. října 2009 v 5:52 | Reagovat

"...prosekat mačetou...", "...oči na prdeli..."
Evi, už to nehul, fak ne! :o)))))))

17 Evas Evas | E-mail | 8. října 2009 v 8:22 | Reagovat

Neználek: Člověk, kterej sedí v 5:52 u kompu mi bude říkat něco o hulení... :-))

18 Neználek Neználek | 8. října 2009 v 12:00 | Reagovat

Evas: Jsem zrovna snídal, no. ;o)
Když vy pražáci (včetně náplav) máte po práci na starosti akorát vybrat, kterou flašku otevřete.
Na Moravě (ale i jinde) je potřeba makat i po práci. Takže musím do práce na čas jak za Rakouska-uherska, abych potom do tmy venku něco stihnul.

19 Evas Evas | E-mail | 8. října 2009 v 12:29 | Reagovat

Neználek: Neboj, mě to čeká brzo taky. Baráček už se staví, příští léto už okopávám po večerech záhony :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama