Fixin 2005 AOC, Domaine Vincent et Denis Berthaut

7. září 2009 v 6:30 | Sklenička |  Jen tak
Čekal jsem, kdy se na to téma vrhne Pavouk, ale pořád nic. Já jsem o jídle ve fixinské restauraci U Žanety (Chez Jeanette) už psal tady. Letos jsem tam zatáhl i Pavoukovy (odkazovaný článek četli a tak se vůbec nebránili). Pavoukovi to pojali velkoryse - dali si každý jiné meníčko (v jednom kraloval kohout na víně, v druhém hovězí na víně), a dokonce se Pavouk rozmáchl a objednal láhev červeného. Já jsem byl původně proti, namítal jsem, že potom půjdeme na košt naproti přes ulici k Berthautovým, podpůrným argumentem bylo, že U Žanety za lahev obyčejné šestieurové burgundy dáme dvacku. Kupodivu ani tohle Pavouka neodradilo a došlo k zajímavému úkazu: první usrknutí z přinesené lahve ilustrovalo můj podpůrný argument, ale když jsme ho upili ke kohoutkovi nebo k hovězímu, víno nabobtnalo jako popkorn na pánvi, rozkvetlo a dostalo nové chutě. Jídlo ho vystřelilo o dvě třídy výš.

Ale to byl jen úvod, letošní červnový oběd ve Fixinu přenechám k literárnímu zpracování Pavoukovi a jen dodám, že jsem z nějakých poznámek v jídelním lístku nebo propagačních materiálech získal dojem, že restaurace s hotelem patří Berthautům (a nedávno jsem se dočetl, že jim určitě patří i vinotéka Le Caveau Napoleon o pár set metrů výš v téže ulici).
Při druhé návštěvě u Berthautů v roce 2006 se mi kamarádi posmívali, že kupuju levná vína : tisíc kilometrů od domova, to se chceš vláčet s kusovkama? (Spoluputovník kupoval Fixin Premier Cru, ale nakonec jsem na tom vydělal: když se nechtěl vláčet vlakem do Ženevy s nákladem lahví, Cotes-de-Nuits Villages 2003 od Berthautů mi nechal). Letos jsem si už přivezl jen Fixin AOC a Premier Cru, ale k tomu se člověk musí opravdu propracovat zkušenostmi. (Propít.)
Berthautové provozují třináctihektarové vinařství už v šesté generaci. Na webu zmiňují omezené hnojení a minimální zásahy do růstu révy, což mi zní podezřele, ale přičítám to špatnému překladu. 18 až 24 měsíců v barikových sudech, jen 20% nových sudů. Ochutnávky probíhají v příjemně starobyle zařízené komůrce, vinařství nabízí snad jen červená vína, jediné Bourgogne AOC a potom už jen Villages: Cote-de-Nuits Villages, Fixin a Gevrey-Chambertin.
Velmi tradiční etiketa. Promáčený plný korek, přetržený, ale šťastně vytažený díky zvýšenému pracovnímu úsilí (jak se říkávalo za Husáka). Pěkná světle rubínová barva se znaky nazrálosti, oranžovým okrajem. Velmi kultivovaná, jemná vůně. Fixin si předem představuju jako rurální, selské víno. Tohle je naopak zkrocené a elegantní. V chuti jsou stále svěží kyseliny, ale bez ostří, náznakem jemně třísloviny, ale jinak jen harmonie a elegance. Nedokážu vyzobnout žádné z očekávaných ovocí - švestky, višně, kdepak. Lesní směs s přídavkem lehkých tříslovin. Krásně uleželý ročník 2005.

Ve fixinských nepřehledných uličkách se špatně něco hledá, ale restaurace Chez Jeanette i vinařství Domaine Berthaut za trochu bloudění stojí.
 


Komentáře

1 Martin S. / Vinný pavouk Martin S. / Vinný pavouk | E-mail | Web | 7. září 2009 v 11:20 | Reagovat

...pevne doufam, ze na dalsi ceste do Le Caveau Napoleon nezabloudim :o)

No jo - mam poradnej skluz, pravda :( z burgundska stale ani jeden zapisek, ani fotka! stydim se, ale na omluvu uz jsem minule naznacoval, ze z toho tydenniho burgundskeho nadseni nejak nejsem schopen dat dohromady kloudny zapisek, asi to pustim tak jak to je bez nejake osnovy jen s fotkama nebo to budu postupne pripichovat k jednotlivym vinum?

no s tim pinotem k menu jsem prece vahal a byl nejak nerozhodny, vis dobre :) ale argument byl nakonec jasny, odmitnul jsem k burgundskemu menu popijet rozlivanou ruzovku, navic myslim by to bylo cenove asi uplne stejny :o) a do niceho drazsiho uz jsem jit nechtel. ted nemam po ruce poznamky co to bylo za pinot, ale tve prirovnani k popkornu je presne! nebyla to tak marna volba ;)

k samotne restauraci Chez Jeanette jsem nejake pripominky mel, urcite si vzpominas :o) ale vlastne to byly jen prvotni drobnosti k servisu (ona z nas a nasich fotaku slecna byla roztomile trochu zmatena), ovsem na kuchyni nadsene vzpominam a vubec nelituji, ze jsem si musel trochu snizit rozpocet dovezenych lahvi, hehe :)

a diky za vzpominku!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama