Kdyby Sassicaia měla křídla

23. srpna 2009 v 22:38 | Sklenička |  Jen tak
Asi jsem píchl do vosího hnízda. Tahal tygra za ocas. (To ale dělám na blogu víc než dva roky :o) Nakonec jsem neřekl tak moc, a když v komentářích padne na konto salónních znalců, že "z autentického vína mají vyrážku, protože nemají ani páru, jak chutná," říkám si, klídek, to není o mně. Určitě tím myslí někoho jiného. Nějakýho mlaskala samozvanýho, možná. Ale nedávný text na Italské vinné stezce mi napověděl (je to tady a vřele doporučuju přečíst. Opačný pohled má Alice Feiring tady.).

A rovnou zkraje se přiznám, že mám z biodynamiků (a obecně lidí, kteří berou svoje pravdy příliš vážně) srandu. Stálí čtenáři to vědí - už jsem se tady kdysi ptal, Dali byste při výběru vína na doporučení abstinenta? a narážel jsem tím na známý fakt, že zakladatel biodynamické víry Rudolph Steiner nepil alkohol. Pokud jde o víno, jsem pouhý začátečník: mě pořád ještě mnohem víc zajímá, jestli je víno dobré, než jestli je autentické. Ještě hůř: když otvírám láhev vína, těším se na to, že bude dobré, a vůbec ne, že bych se poučil o tom, jak toho výrobce dosáhl.
Viděli jste někdy vinici? Jak autentická je taková vinice? Je autentičtější vinohrad s dvoumetrovou vzdáleností řádků (aby tam mohl vjet traktor) nebo ten s metrovou distancí? Žádný, protože každá vinice je ukázka vrcholně civilizované, kulturní krajiny, jaká by bez intenzivní lidské práce nemohla vzniknout. (Vinná réva byla původně pralesní liána, která se popínala po stromech ke slunci do třicetimetrové výšky. Nic takového jako vinohrad ve volné přírodě neexistuje, v porovnání s divokou přírodou je vinohrad autentický asi jako Manhattan vedle Vesuvu.) Nechci to přehánět, ale Alfonso Cevola to napsal přesně: Kupujete si jídlo v sámošce nebo si ho pěstujete sami? Chodíte všude pěšky? Létáte letadlem, jezdíte autem? Když jste nemocní, užíváte léky? Ještě si myslíte, že žijete přirozeně?

Při úvahách o autentických vínech mě napadá podvratný argument: kdyby Všemohoucí chtěl, abychom pili autentická vína, nenechal by je rovnou růst v lahvích na poli jako melouny?
Alfonso Cevola namísto rozhřešení cituje svého mentora: "Cokoli, co ti příroda dovolí, je přirozené." Podepisuju to, protože nemám rád přehánění. Jak mi kdysi řekl kamarád vegetarián, Když si nadefinuješ párek jako zeleninu, budeš taky vegetarián. Nebo jak říkala kamarádka - ornitoložka, Kdyby Sassicaia měla křídla, nebylo by ptáka nad ní.

Mám respekt k těm, kteří víno vyrábějí. Mají mnohem víc zkušeností s nekonečně širokou škálou vůní a chutí. Ale víno jenom vyrábějí pro všechny ty amatéry, kteří suverénně rozhodují jen o jednom: chutná - nechutná. Koupím znova, nebo příště koupím jiné. O osudu profesionálů rozhodují amatéři, ale věřím, že amatéři v tom původním smyslu, ne ignoranti.
Takže už neblázním z toho, jestli víno kvasilo (autenticky) kvasinkami přinesenými z vinice (nebo vnesenými přirozeně brigádníky při sklizni) nebo kvasinkami selektovanými a udržovanými ve výzkumáku. Závidím lidem, kteří to vždycky poznají. Kteří odhalí selektované kvasinky, přidané taniny, enzymy, filtrované od nefiltrovaného a všechny ty věci. Většinou to do takových podrobností sám nepoznám a víc mě zajímá, jak víno chutná lidem, se kterými ho piju. A nejvíc mě zajímá, co si při všem tom víně moji společníci myslí o životě, o lidstvu, o ženských a všech těch pravdách, které jsou ve víně schované. Je-li víno dobré (a dobrá společnost), nebaví mě řeči o pre-fermentaci, pižeáži, řízené teplotě kvašení a jiných technikáliích. Prostě chci připomenout, že víno je nápoj kultovní a společenský.

Až bude večer, otevřete si nějaké víno, které dobře znáte. U kterého nebudete muset hloubat o kvasinkách, taninech a enzymech, ale jen o životě, o kráse, o čase a o tom, jestli už není moc chladno. Nejlíp, když víno bude výborné a autentické, ale kdyby se to nepovedlo, tak ať je aspoň výborné nebo dobré. Na zdraví!

A pro pobavení si můžete zaklikat v malé anketě (už nejmíň rok jsem tady nic takového neměl):
 


Komentáře

1 J.Č. / Jižní svah J.Č. / Jižní svah | E-mail | Web | 24. srpna 2009 v 8:57 | Reagovat

On i ten biodynamik dělá hromady rozhodnutí a ve výsledku může hrozny z jedné vinice a jednoho sběru zpracovat naprosto poctivě a přírodně hned několikrát jinak, všechno to budou naprosto poctivá vína, ale i nadprůměrně znalý vínomilec bude mezi nimi jen vzdáleně vidět souvislost :) Občas si rád dám „pinotovější než pinot“ víno, mok natolik „typický“, až skoro vidím tuhle krabičku: http://1.bp.blogspot.com/_8rixyi-6VwE/SKkZalUvFDI/AAAAAAAACO4/q1R6XpZ_uRg/s1600-h/susene_kvasinky.jpg :o) Oboje má na trhu své místo. Mně prostě jen vadí takové ty úplně uniformní produkty, Sauvignon vyráběný ve velkém co voní a chutná přesně stejně z Chile, USA a Austrálie. A pak zamrzí, když stejným stylem najednou jede víno z Itálie, Moravy, Francie. Kde ještě nedávno vonělo a chutnalo jinak, jenomže výsledek už diktuje trh a ne co příroda nadělila přirozeně…
Samozřejmě nejraději piju dobrá vína za rozumné ceny a to jsou často produkty více čí méně ovlivněné moderními postupy, bez kterých by to za tyhle peníze asi už prostě dělat nešlo. Ale s mnohem větší radostí a chutí otevírám živé přírodní víno od vinaře, který tyhle postupy nepoužívá.

2 J.Č. / Jižní svah J.Č. / Jižní svah | E-mail | Web | 24. srpna 2009 v 9:03 | Reagovat

Aha, tak blog.cz nějak poškodil ten odkaz, tohle by mělo fungovat: http://tinyurl.com/m6nq24 (případně je to druhý obrázek vpravo v http://www.jizni-svah.cz/2008/08/bublinkov-vro-tchto-strnek.html)

3 Dušan Dušan | E-mail | 24. srpna 2009 v 10:26 | Reagovat

Myslím, že s tím, co napsal pan Sklenička, lze za mne jen a jen souhlasit. Jen bych to asi nebyl schopen pouze tak pěkně sumarizovat :-)
Vína, které se tváří světově a mají přitom původ třeba na Moravě, přičemž světovost jim dodávají umělotiny použité při jejich výrobě nebo hyper/super technologie, mi také vadí, a proto je prostě nevyhledávám. Spoustě lidí to však vyhovuje, tak proč jim to jejich milované víno hanět? Jen ať si každý najde ve víně to své. A je jedno, zda to bylo vyrobeno čistě přírodní cestou a výsledek je autentický, nebo zda to bylo vyrobeno pod diktátem trhu a výsledek je čistě technologický. Pro mne je důležité, zda mi víno chutná, zda mne něčím zujalo, jestli mám po vypité skleničce chuť na další a teprve poté řeším, jak to ten vinař vlastně "upekl".

4 Vosisko Vosisko | E-mail | 24. srpna 2009 v 13:04 | Reagovat

Ono je to jako s erotikou. Víno do kterého je zasaženo technologicky přespříliš a je uděláno tak, aby se zákazníkovi podbízelo za každou cenu je vinařské porno! Přespříliš svázaná vína nějakou autenticitou, biodynamikou nebo jinou až spirituální metodou mi připomínají puritánský vztah k erotice některých náboženství. Je to vlastně takový vinařský puritanismus. Oba dva přístupy mají na světě své místo a je jen na nás ke kterému se přikloníme. Já si dám radši to porno než nepitelný puritanismus.

5 J.Č. / Jižní svah J.Č. / Jižní svah | E-mail | Web | 24. srpna 2009 v 13:32 | Reagovat

Vosisko: no vidíš to, mně zase to klasické porno nechává dost chladným a spíše vzruší záběry tajemné s erotikou spíše tušenou :-D A hlavně to, že "puritánská" biodynamická vína jsou nepitelná, takové to klasické "oxidativní", je spíše mýtus. V poslední době jsem měl těch přírodních kousků docela hodně, dost je vyhledávám, ale vyložené nepitelné podivnosti jsem v nich moc nenalézal. To mnohem častěji narážím na nepitelné techno kousky, které zemřely v lahvi po roce pobytu...

6 André André | E-mail | 24. srpna 2009 v 13:48 | Reagovat

Sklenička: Tak s tou autenticitou vinice jste mne dostal, ale je to přesně tak. Tradiční vinařské oblasti lze dokonce považovat za nejklasičtější příklad kulturní krajiny. Na druhou stranu já, jako autentické chápu něco, co odráží charakter místa a mentalitu lidí, kteří tam žijí.

Jinak to není dobře, že máte z biodynamiky srandu. Vždyť je to v podstatě náboženství a to je vážná věc.  Jenom by mne zajímalo, kam tihle zavírají své děti:-).

7 Vosisko Vosisko | E-mail | 24. srpna 2009 v 15:18 | Reagovat

J.Č. Já to myslel trochu jinak. Radši si dám dobře udělané víno z nějaké továrny než mizerné autentické, které mnohdy svou špatnost schovává právě za tu autenticitu. Jinak mám samozřejmě radši vína, která kladou větší důraz na terroir.
Ono je to vlastně jednoduché. Když si můžu vybrat, tak si dám radši dobré víno než špatné. Ať už je vyrobené jakkoliv.

8 Sklenička Sklenička | E-mail | 24. srpna 2009 v 15:50 | Reagovat

[1]: JČ - souhlas
[3]: Dušan - jasně :o)

[7]: [5]: [4]: terroir nebo autenticita nemůže být výmluva pro špatné řemeslo, to se asi shodneme. Zrovna tak na tom, že máme rádi dobré víno :o) a že extrémy jsou na nic.

[6]: André - náboženství je OK, ale církve mi vadí, ty to všechno pokazí. Dokud se může věřící obracet na Všemohoucího přímo, je to v pořádku, ale jak k tomu potřebuje církev jako certifikační autoritu, už tomu nevěřím.

9 jo jo | 24. srpna 2009 v 17:49 | Reagovat

[6]: Zde je odpověď triviální. Děti jsou zavírány do Waldorfských škol :) (v UK zvaných Steiner school)

10 J.Č. / Jižní svah J.Č. / Jižní svah | E-mail | Web | 25. srpna 2009 v 8:36 | Reagovat

[8]: Zas na druhou stranu... kde by bylo vinařství v Evropě, a v našem milovaném Burgundsku obzvlášť, bez naprosto zásadního vlivu církve na jeho rozvoj :o)

11 MT MT | E-mail | 25. srpna 2009 v 20:35 | Reagovat

Biodynamika sem a byodinamika tam ... Chápu ji pouze jako prostředníka (jednoho z mnoha), něco jako když Morpheus říkal - "můžu ti jen ukázat dveře, ale projít jimi musíš sám". Každý extrém je v důsledku destruktivní a špatný. Takže jak tu již bylo řečeno, víno musí být prvoplánovitě dobré, ale mnohdy dávám přednost zajímavosti před tuctovým superlativem. Ale víno, pokud se neláme přes koleno, je úžasné v tom, že si každý najde to své, a to je fajn.
p.s. mám dojem, že Steiner moc do vinařiny nedělal, v Zemědělském kurzu se pouze lehce dotýká, pár větami zmiňuje abstinenci s tím, že nakonec uvádí, že nic se nemá (rozuměj ani v anthropozofii) přehánět.

12 p.j. p.j. | E-mail | 3. září 2009 v 12:32 | Reagovat

Já nevím,s jednotlivostmi zde napsanými bych se i dokázal ztotožnit, ale celkově mi to přijde takové...ideologické a popichující. Jestli teda Ti, Skleničko, jde jen o to, jestli je víno dobré/nedobré, O.K., proč si ale brousit ostrovtip na těch, který to mají jinak a dávat jim nějaké posměšné nálepky. každý má svůj vztah k vínu a světu, já zrovna mám rád dozvídat se o víně něco navíc, o místě, kde rostlo, o lidech, co ho tvořili - jsem pro to méně cenný živočišný druh? Já si cením tedy víc vín, která byla dělána tradičnějšími postupy s minimem zásahů, protože takové víno je velice těžké vyrobit (a hrozny k němu dopěstovat). mnoho (ale ne všechny, přirozeně) současných moderních postupů víno mění k nepoznání a tak víno, které je proklamované jako přírodní nápoj z plodů nějaké rostliny je degradováno na nějaký produkt "plastické chirurgie" a "kosmetiky". Baví mě o tom si číst a psát, protože mi to přijde, že ten, kdo to pije, by měl vědět, jak to vzniklo a sám si rozhodnout, jestli je mu to jedno nebo si vybere tohle víno, protože důvěřuje tomu, jak vzniklo. samozřejmě i já piju drtivou většinu vín zakvašených nepůvodními kvasinkami a přefiltrované a mnohé z nich mi chutnají velmi. neupírám jim jejich existenci (naopak, kdyby tu bylo 90% vín biodynamických, bojoval bych za více technologických), jen mi přijde, že je jich zbytečně moc, že i malí moravští rodinní vinaři, kteří toho nemají za potřebí, se nechají zlákat reklamou a jednoduchostí technologických zbytečností a pomalu mizí ta děděná schopnost udělat dobré víno i bez těhle moderních vymožeností. No ale daleko víc mě mrzí, že tohle musím obhajovat z té pozice jakože někoho posmívaného proti hloučku posmívajících se. Nikdo nemá patent na to, jak správně vnímat víno, ani já ani nikdo jiný. Nesouhlasit se dá mnoha způsoby a navrhuju se zbytečně navzájem nenasírat, to by nám pak zbytečně hořklo jak víno autentický, tak nízkoteplotně kvašený.

13 Sklenička Sklenička | E-mail | 3. září 2009 v 21:44 | Reagovat

[12]: "Posměšné nálepky"? Přečetl jsem to po sobě dvakrát a nic takového jsem tam nenašel. Těší mě, že by ses "s jednotlivostmi zde napsanými by ses i dokázal ztotožnit" ale zdá se mi, že potom už komentuješ něco, co jsem nenapsal. Napsal jsem něco o svém pohledu na víno, tři důvody k tomu textu jsem uvedl hned v úvodu a dál bych v tom nic nehledal. A už vůbec se mi nechce polemizovat o tom, že já jaksi taky vyhledávám ta autentická vína a taky chci vědět co nejvíc o tom, jak byla vyrobena, kdo je udělal, v jaké krajině vyrostly hrozny a jestli je vinař sympaťák nebo protiva. O těchto věcech píšu už dva roky, ale tentokrát je tam záměrně nemám, je to prostě o něčem jiném.

14 Sklenička Sklenička | E-mail | 3. září 2009 v 21:49 | Reagovat

Čistě jen abych tady neměl 13 komentářů (nešťastné číslo) přidám obdivnou poklonu šestici vinařů-profesionálů, kteří v anketě dodnes zvolili možnost "Jsem profesionál, ale víno je pro mě hlavně zdrojem zábavy a potěšení." A přiznám se k tomu, že hlavním důvodem k anketě byla moje zvědavost, jestli se najde nějaký, který by zvolil poslední možnost. Moc mě těší, že žádný takový nehlasoval :o))) zato dvanáct amatérů si podobnou možnost vybralo. Budu o tom přemýšlet :o)

15 p.j. p.j. | 4. září 2009 v 14:24 | Reagovat

já jsem tu anketu nakonec neodkliknul, protože jsem se v ní nenašel. Jsem totiž amatér, víno studuju, snažím se mu porozumět - a zároveň (možná právě proto) mám z něho radost i zábavu. Nepochopil jsem, proč by se měly tyhle věci vylučovat. Jo, profík může být unavený každodenním degustováním desítek vín tak, že už mu to už radost nepřináší, jen obživu, ale amatér? proč by víno studoval, když mu to nepřináší radost? no...možná aby zafrajeřil, polechtal ego. to by ale stejně asi nepřiznal, ani v anketě, ani sám sobě :-) někdy mi napadá, nakolik jsou hybnou silou mužských koníčků včetně vína takové ty maskulinní vlastnosti jako soutěživost, touha v čemkoliv (aspoň v něčem) vyniknout, kohoutkování před opačným pohlavím... chlácholím se, že u mě je to daleko ušlechtilejší, osudové až mystické, ale...kdo ví :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama