Jen tak o vlašáku, rulandě a soviňónu

12. srpna 2009 v 7:00 | Sklenička |  Jen tak
V pondělním textu o mejtské přehlídce vlašáků jsem spekuloval o tom, jak asi dostal vlašák z rakvického vinařství Straka nápadně sauvignonový charakter. Nebyl to jediný případ, vzpomněl jsem si na několik podobných.

V únoru jsem tady psal o rulandském bílém, které během kvašení zmutovalo na Sauvignon - tehdy k tomu zřejmě došlo samovolně, bez pomoci vinaře. Během spontánního kvašení převládl jeden druh kvasinek a výsledkem byl jasný Sauvignon.

Před dvěma lety jsem psal v jednom z prvních zdejších příspěvků tady o Vermentinu 2005 od Antinoriho, že ho možná výrobce doplnil na v Itálii povolených 15% Sauvignonu (nebo ještě víc?), protože víno mělo nápadnou svěžest a jemnost a vůbec tomu chuťové dojmy odpovídaly. To ale nebylo nic proti dojmům, které jsem měl letos o dovolené ze stejného vína v ročníku 2008. Ocituju doslovně z italského prázdninového deníčku (zmiňované Vermentino je na prázdninové fotce uprostřed jako Mirek Dušín mezi Rychlošípáky):
... tohle víno bych naslepo určil jako Sauvignon. Kultivovaný, jemný a elegantní, ale poměrně zřetelný SVG. I barva je vyšší, než bych u Vermentina čekal, ve vůni jasný SVG, broskve a rybíz, to si nikdo nesplete. V chuti má víno pěkné kyseliny, trochu svíravou chuť naznačující kratší pobyt v dubovém sudu, teprve v závěru chuti se objevuje typická vermentinovská mineralita, ale celý chuťový dojem je mnohem ovocnější, než by patřilo Vermentinu. Italská pravidla dovolují přidávat 15% jiných odrůd do vína bez deklarování na etiketě, loni zřejmě v Bolgheri dozrál úžasný Sauvignon (nebo se sklepmistr přepočítal při výpočtu správných poměrů, ale za tuhle kacířskou myšlenku se rovnou omlouvám, taková věc se přece nemůže stát...) Každopádně je to báječné víno, ať už je tam toho SVG patnáct procent nebo pětadvacet...

Když o tom tak přemýšlím s odstupem pěti týdnů, přimíchávat Sauvignon do Vermentina by se asi ani v Itálii nemuselo vyplatit, ale použít speciální kmen kvasinek by dávalo lepší smysl.
Každopádně tohle víno se dá koupit i v Čechách. Dováží ho Global Wines, v ceníku ho mají za 469 Kč, což vzhledem k mojí koupi (13,50 Euro v Tenutě San Guido, u výrobce Sassicaii, jen kousek od Antinoriho farmy Guado Al Tasso) je snesitelná cena (a některé velkoobchody ho prodávají levněji než Global Wines). Jestli na něj někdo narazíte, moc by mě zajímaly vaše komentáře k sauvignonovému charakteru, případně odhady, jak k němu Vermentino přišlo.

Vzpomínám si na nedávnou debatu Muškátu 08 a Sauvignonu 08 z vinařství Krásná Hora na poddvorovských otevřených sklepech. (Tak jak předvánočnímu muškátu propadlo několik pražských vinných nadšenců, vsadím se, že propadnou i Sauvignonu :o) Sám jsem měl s předvánočním nečiřeným a nefiltrovaným muškátem problém, prostě nebyl tak expresivní, jak bych od výborného moravského muškátu čekal. Neměl tak omamně opojnou vůni ani tak závratně ovocnou chuť, byl spíš lehký a pravdivý, nepřehlušený alkoholem, a mohl jsem u lahve celý večer hloubat, jestli ty nové dojmy, které v každém napití nalézám, se mi líbí a jestli stojí za to. V Poddvorově jsme se o tom bavili nad čerstvě nalahvovaným krásnohorským Sauvignonem s vinným profesionálem a čerstvě vystudovaným lékařem vína, který mi nakonec s úsměvem řekl: Furt voláte po autentických vínech, a když je dostanete, tak si s nimi nevíte rady.
Jasně, že takové autentické víno není tak zářivě expresivní jako víno, kterému vinař ve sklepě technologicky pomohl. Ale je omamně pravdivé a dá vám volnost přemýšlet o vlastních nápadech namísto toho, abyste přemýšleli o kvasinkách, technologiích, chlorofylu a zbytkovém cukru.
 


Komentáře

1 J.Č. / Jižní svah J.Č. / Jižní svah | E-mail | Web | 12. srpna 2009 v 8:00 | Reagovat

"Furt voláte po autentických vínech, a když je dostanete, tak si s nimi nevíte rady." ... tesat do kamene :o))) A ostatně i ten závěr článku je moc pěkný a hodný zamyšlení.

A ten "sauvignonový charakter"... u kupy vín je jen v té infantilní fázi, u úplně čerstvého vína, a časem ustoupí do pozadí. Vlastně někdy stačí i ochutnat otevřenou lahev druhý den. Zrovna u vlašáku se mi to stala v nedávné době dvakrát. U pár dalších vín jsem si tyhle "nejspíš ušlechtilé sauvignonové kvasinky" napsal do poznámek a při přechutnání po půl roce se styděl %-)

2 Vosisko Vosisko | E-mail | 12. srpna 2009 v 13:16 | Reagovat

A co je vlastně autentické? Kde je ta hranice?
  Je fakt, že i já upřednostňuji vína v kterých mohu pátrat, rozkrývat jednotlivé chuťové vrstvy, přemýšlet nad nimi. A to většinou vína, do kterých bylo příliš technologicky zasaženo nejsou. I když jsou tyto přetechnologizovaná vína líbivé, mohutné i extravagantní, působí jednoduše. Jsou to takové prsaté blondýni v podnicích pro pány. Tam je taky každému jasný " vo co de ".

3 Sklenička Sklenička | E-mail | 12. srpna 2009 v 15:12 | Reagovat

[2]: co je autentické? To má asi každý nastavené jinak: ta nejpřísnější hranice začíná u spontánního kvašení a tam by se moc domácích vín nevešlo. Takže to nevidím jako soubor pravidel a víno projde / neprojde, ale jako postupnou cestu k nějakému ideálnímu vínu, které nebylo ve sklepě předělané, ale přesto vydrží pár let v lahvi.

4 Evas Evas | E-mail | 12. srpna 2009 v 15:47 | Reagovat

J.Č.: Tentokrát taky stačilo ochutnat otevřenou lahev druhý den :-) Rozpadlá chemická sloučenina made by Spolana Neratovice. Po pěkném sauvignonu ani památky a vlašák to taky nebyl.

5 Vosisko Vosisko | E-mail | 12. srpna 2009 v 16:34 | Reagovat

Sklendo, to bude věčný spor. Ta autenticita. Já bych to viděl jako víno které bude respektovat, to známé francouzské slovo "teroár". A moderní technologie by mu měla dopomoct k lepší kvalitě, nikoliv k změně charakteru.

6 Martin S. Martin S. | E-mail | Web | 13. srpna 2009 v 6:42 | Reagovat

[4]: ma pravdu! :o) zatim co v patek to byl libivy Sg, v sobotu vecer...

7 AJAM AJAM | 13. srpna 2009 v 13:54 | Reagovat

Autentické víno ? Škoda, že se třeba nedochovalo nějaké z 12. tého století. A jinak souhlasím s názorem číslo 5 Vosisko.

8 AJAM AJAM | 13. srpna 2009 v 13:58 | Reagovat

Jinak jsem zapomněl dodat. Chutnalo by nám vůbec to víno z 12. století ?

9 Vosisko Vosisko | E-mail | 13. srpna 2009 v 16:57 | Reagovat

Nu, já myslím, že ve 12.století byl problém stejný. Určitě se taky našli nějací chytráci, co některým vínům vyčetli nedostatek autentičnosti.

10 Sklenička Sklenička | E-mail | 13. srpna 2009 v 19:27 | Reagovat

[4]: Já Spolanu nerad, ale tohle víno bych jí za vinu nedával :o)

[5]: [7]: já bych taky viděl autentičnost ve smyslu pravdivosti a věrnosti místu původu a vůbec bych ji nehledal ve vzdálené minulosti. Tehdejší vína nutně vypadala (a voněla, chutnala) jinak.

Jak chutnalo víno ve 12. století je velké téma na knížku, kterou nikdy nenapíšu :o))) Namátkou - mělo určitě míň alkoholu, nemělo tak čistou chuť (předpokládám malou selekci hroznů, spontánní kvašení...), nemělo tak svěží chuť (žádné reduktivní technologie, žádné nerezové kádě, naopak rozkližené dřevěné sudy)... byl bych moc zvědavej, jak chutnalo, ale čekal bych, že si ho nezamiluju :o)))

11 floriš floriš | E-mail | 14. srpna 2009 v 12:00 | Reagovat

Skleničko, určitě to víno bylo poctivější. Měl bys z něj stejný pocit, jako když si sedneš za dřevěný stůl a přirozeně urostlá holka ti přinese na na keramickém talíři nakrájenou klobásu z udírny za barákem, kozí sýr od souseda a rajčata ze zahrádky. Koukáš na západ slunce za Pálavou a z dálky zaznívá tichý zpěv při kytaře... Komu to nic neříká, nezaslouží si nic jiného, než silikonovou zmalovanou Mařenu z plastovým táckem a na něm mekáčového hamburgra s holandským rajčetem z kauflandu a lahví dokonalého bezpohlavního hnoje z věhlasného velkovinařství.

12 Sklenička Sklenička | E-mail | 14. srpna 2009 v 12:14 | Reagovat

[11]: tomu rozumím, ale nemyslím si, že dříve víno bývalo lepší. (Asi ani poctivější, dokonce jsem četl o tom, že ještě před sto lety bylo ředění vína vodou běžnou praxí, nad kterou se nikdo nepozastavoval.) Btw, i dříve se prodávalo draho víno kvalitní a levně mizerné. Vojáci římských legií měli nárok na (asi) litr vína denně a jsou zaznamenané stížnosti, že to víno bývalo octové. Pro výrobce byly dodávky armádě velký kšeft, dnešní terminologií jim dodávali levné krabicáky z velkovýroby. Nic nového pod sluncem.

Prostě nestavěl bych to proti sobě, to není dříve a dnes, idylka a hrůza, technologie kontra poctivost. Citlivě použitá technologie může vínu pomoct, a soukromě jsem přesvědčenej, že dnešní vína jsou lepší, než ta co se pila za Karla IV.

13 André André | E-mail | 14. srpna 2009 v 12:47 | Reagovat

[7-9]:No víno z 12. století, alespoň v prostoru Království českého, to žádný zázrak asi nebude. O odrůdové náplni vinic se můžeme pouze dohadovat. Pravděpodobně dominovali kvantitní hundské odrůdy poskytující vodová nízkoalkoholická vína, při tehdejší technologii, pitelná pouze jako mladá. Tedy tenkrát to byla asi přehlídka chorob a vad. (Oxidáza, těkavky, křís, myšina etc.) Ale takhle 2. polovina 14. století už asi bude jiná. I když asi byl výrazný rozdíl mezi vínem pro císaře a pro nádeníka. Každopádně dovezení burgundské révy byla zdřejmě nejvýznamnější, i když tichá, revoluce ve vinařství v zemích Koruny české.

14 André André | E-mail | 14. srpna 2009 v 13:50 | Reagovat

[11]:: Tedy floriš to by jeden vrněl blahem. A kde se ten ráj najde? Na druhou stranu se mi do mysli vkrádá trochu heretická myšlenka, jestli to bažení po rurálnu, tedy k jakémusi obtížně definovatelnému souznění s biosférou („přírodou“), což v jedné z cest vede i k „biodynamice“, není  náboženstvím svého druhu?  
Tedy k dogmatům, o kterých se nepochybuje, a postulátům, které se nedokazují.
Jenom by mne zajímalo, kam se v této víře zavírají děti?:-)

P.S.: Čím více vínu rozumím, tím více se ho bojím hodnotit (soudit).

15 floriš floriš | E-mail | 14. srpna 2009 v 14:07 | Reagovat

André, máš pocit, že vnímat a upřednostňovat poctivé materiály a výrobky bez tzv. moderních trendů, je něco blízkého náboženství? Ba ne, to je o tom, co vnímáš jako dominantu a co jako pozadí. Klobása, holka, rajče... ať je to klidně různě velké a tvarově trochu nedokonalé - pro mne ať to má poctivou vůni, chuť a barvu.  

16 André André | E-mail | 14. srpna 2009 v 14:49 | Reagovat

[15]:: "Klobása, holka, rajče... ať je to klidně různě velké a tvarově trochu nedokonalé - pro mne ať to má poctivou vůni, chuť a barvu."  Amen.
Mé obavy jsou trochu jimého druhu, ale to nejde sdělit v několika větách.
Každopádně: dřevěný stůl, urostlá holka, nakrájená klobásu z udírny za barákem, kozí sýr od souseda, rajčata ze zahrádky a západ slunce za Pálavou. V to se nevěří, to se prožívá.

17 Vosisko Vosisko | E-mail | 14. srpna 2009 v 15:01 | Reagovat

André přesně. Ono totiž jde za to biovinaření schovat kvalitativní průměrnost.
floriš, o hydroponických rajčatech není sporu. To je jasný. Ale co je tzv.moderní trend? Je už tzv.moderní trend pneumatický lis? Obejde se dnes réva ( pěstovaná jako monokultura ) bez použití chem. postřiků? A co poctivě udělané nedobré víno?

18 floriš floriš | E-mail | 14. srpna 2009 v 16:25 | Reagovat

André - správně, tak to prožívej a ty, kdo to nechápou, nech k sejrům a klobásám z hypermarketu lemtat "moderní víno" u televize na terase.
to 17 - Pneumatický lis není moderní trend, to je pouze technický posun, stejně jako když dopravu do vinohradu už nepodnikáš pěšky, ale autem. Moderním trendem je všeobecně nazýván odklon od kvality směrem ke kvantitě a průměrnosti, od znalosti a dovednosti k nenáročnému napodobování.

19 Vosisko Vosisko | E-mail | 14. srpna 2009 v 17:13 | Reagovat

Já myslím, že si rozumíme. On sem ostatně ani milovník kvantitativní průměrnosti debatit nechodí.

Vínu zdar, dobrému třikrát.

20 André André | E-mail | 14. srpna 2009 v 20:58 | Reagovat

[19]:: Bene

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama