Májová chvála mladých vín

4. května 2009 v 6:45 | Sklenička |  Jen tak
Napřed samochvála: nejenže jsem tady naposledy chválil RM 07 VzH z Patrie Kobylí, nevěda, že už sklidilo medaile jinde... ale do Komunitních Bedýnek jsem pýthicky prozíravě nominoval Muller Thurgau 2008 zemské ze Školního statku Mělník, které minulou neděli 25. dubna dostalo zlatou medaili na mělnickém Winefestu! Zdá se, že mám v poslední době nehoráznou kliku, no ne?


Čarodějnice jsem oslavil s rakouským veltlínem, Weinviertel 2008 DAC od poysdorfského vinařství Weingut Hauser. Kupuju ho už třetí sezónu a už jsem tady komentoval, že letos poprvé jsem malinko nejistý - při poklidném domácím pití mi přijde obyčejnější, než v předchozích letech. Je jaksi zakulacenější, klidnější, než bych čekal od mladého veltlínu. Nic mu nechybí, jsou tam citrusy, tráva i pepř, ale je to všechno klidnější a jakoby starší a usedlejší, než jsem očekával. Před dvěma roky jsem koupil už v únoru dva kartony a sledoval celé léto, jak tenhle veltlín rychle stárne.
Hned mě napadl příklad s cikánskýma holkama, které jsou krásné zamlada a potom ta krása jaksi vyvane, ale to není přesná analogie. Některá vína jsou prostě krásná mladá a stárnutím žádnou novou kvalitu nezískají, jen ztrácejí. Jako mladé Chablis, svěží a naperlené - když ho nevypijete do druhých vánoc po sklizni, objevíte v chuti oxidativní tóny (tráva), které zničí mladickou svěžest, ale nic nového za ně nedostanete. Kdyby všichni dosavadní diskutující Bedýnkáři nevychválili Ryzlink rýnský 2003 PS ze Školního statku Mělník, byl bych v pokušení přidat ho sem jako příklad toho, co jsem právě napsal o Chablis. Pokaždé se u podobných vín ptám: přináší zralost (kromě vyvanutí počáteční svěžesti) nějakou novou kvalitu? A většinou si odpovídám, že ne.

Podobně to mám s domácími roséčky. Proseděl jsem několik dubnových večerů v Domě vína U Závoje a ochutnal tam mimo jiné i svoje zamilované víno, Zweigeltrebe rosé 2007 kabinet z Vinařství rodiny Špalkovy. Letos už bylo k nepoznání utahané, nudné víno, které dávno nemělo být na světě. (Letos se Zweigel rosé 2008 od Špalků bohužel neobjeví, jen roséčko z Rulandského modrého.) Jako bych neznal doporučení moravských vinařů: rosé se musí vypít do žní!

To se tak lehce mládí ztratí, proletí roky frajerský... V posledním dubnovém večeru mi kolem uší prolétali čarodějnice, netopýři i vzpomínky na maturitní otázky (aspoň myslím, že Francois Villon byl v maturitních otázkách. Na šestadvacet let staré pirátské nahrávce zpívá jeho text C&K Vocal, mladším čtenářům se omlouvám za tu nostalgii, původní text má možná pět set let :) Je to o stárnoucích rebelech, ale mně to zní, jako by některé verše byly i o těch mladých vínech...

Připíjím na další krásný květen, a co se má vypít mladé, vypijte včas :o)
 


Komentáře

1 Krakonos Krakonos | E-mail | Web | 4. května 2009 v 7:15 | Reagovat

Nekteri tvrdi o Chablis, ze po druhem roce upada do spanku, zatuchle ponozky atd., paradni vino se z tech lepsich stava po seti letech :-D, to se probudi, dokonce mi to otciti svedkove potvrdili, ma vlastni dojem cekam az dojde ve sklepe B-). Chce to vydrzet a pak .....  vylit :-DD

2 Sklenička Sklenička | E-mail | 4. května 2009 v 7:35 | Reagovat

[1]: Psal jsem to o těch obyčejných, všednějších vínech, dělaných na rychlé vypití. Takže spíš o Chablis AOC než o Chablis Grand Cru.

3 yaxi yaxi | E-mail | Web | 4. května 2009 v 9:44 | Reagovat

pane sklenička, jsem úplně naměkko.
abych to strávil, dusi nalít mladé růžové a sednout terasu. na protest pomíjivosti raději přidám led, campari a kapku citronu... :)

4 Sklenička Sklenička | E-mail | 4. května 2009 v 10:41 | Reagovat

[3]: zdravím do Čejkovic a pozor při míchání! Já jsem se na Prvního Máje "upravil" stylově Rudou vášní - slil jsem malinový kompot a burgundské Cassis :o) Bylo to dobré, ale ty následky! (mladá vína jsou v tomto ohledu vlastně bezpečnější...)

5 yaxi yaxi | E-mail | Web | 4. května 2009 v 11:41 | Reagovat

sklenička:
ale ještě k tématu-včera mi jeden vinař nabídnul předloňský veltlín 2007, kterého pár kartonků zbylo. z jeho slov tak nějak vyplynulo, že už jej ani nenabízí a že si myslel, že už je "pryč". před časem jej náhodou otevřel a zjistil, že tomu tak není: s tatů sito dycky otevřem a povidáme si, žeto néni špatný..."
mě se zdálo výborné!

ale jinak mi to srovnání s cikánskýma holkama nepřijde úplně mimo. také mám pocit, že většina vín založená na primárních aromatech se brzy rozpadá.
tak na zdraví bezpečnosti našich vín :)

6 George George | E-mail | 4. května 2009 v 13:09 | Reagovat

Dobrý den p. Sklenička vidím, že Vám na Moravě vínko stále ještě jde k duhu. Chci se zeptat na jinou věc.V Kobylí je výrobce vína p. Pelán a ten vyrábí jedinečnou věc Sekt se zlatinkama. Před léty jsem to při jedném koštu ochutnal, teď jsem si na něj vzpoměl a nemůžu najít kontakt na vebu. Díky za odpověď.
PS. Cikánky to mají o 2 stupně teplejší než je standart. G.

7 Richaard Richaard | 4. května 2009 v 14:48 | Reagovat

Diky pane za ten CK Vocal, to byla prijemna vzpominka - rikate sestadvacet let, z nahravky trci hlas Lubose Pospisila, kterej tam tedy musel byt asi posledni sezonu tehdy, protoze jeho prvni solova deska vysla prave v te dobe. Skvelej text - Kantor..?

Preju prijemny mag!

8 Tom Tom | E-mail | Web | 4. května 2009 v 17:15 | Reagovat

(6) George: zřejmě nemyslíte pana Peláka, ale pana Petráka z Kobylí. Pokud ano, nějaké informace jsou třeba zde: http://sektdomaine.vinnysklep.cz/personal.php. Starý pan Petrák, tedy zakladatel, je však již bohužel po smrti, ale firma jede dál...

9 Sklenička Sklenička | E-mail | 4. května 2009 v 17:41 | Reagovat

[7]: zdravím, a vidím, že nesdílíme jen Mitchelku :o) Luboš P. tam je a byla to zřejmě jeho derniéra u C+K, poslední hraní Krajin duší. Nevím už, kdo text překládal a upravoval, ale je to Francois Villon.

10 Vosisko Vosisko | E-mail | 4. května 2009 v 21:40 | Reagovat

S tím Veltlínerem Grünerem aus Osterajch je tvá nejistota asi richtig. Já jsem se teď mnoho věnoval Osterajch Veltlínerům ročníku 2008 a je fakt, že jsou obecně v těle tenčí a méně pfeffernatý. Rieslingy jsou na tom podobně a někteří Weinbaueři mají i nezvykle mnoho Säure v nich.

11 yaxi yaxi | E-mail | Web | 4. května 2009 v 21:51 | Reagovat

(10) teď jsem měl také pár ročníkových srovnání u stejných odrůd jednoho vinařství a stím tělem a kyselinkou to platí zřejmě obecně. může to ovšem také znamenat, že na rozdíl od některých nulasedmiček, které jsou teď již mdlé, budou jejich nástupci po roce v lepší kondici...

12 Sklenička Sklenička | E-mail | 4. května 2009 v 22:38 | Reagovat

[10]: děkuju za povzbuzení, já jsem jich ochutnával sotva deset v Poysdorfu a měl jsem dojem, že jsou buď méně divoké a usedlejší, než dříve, nebo jsem si naopak já zvykl na mladé, svěží veltlíny a chyba je ve mně (tedy že já jsem divočejší a méně usedlý ? Bože, teď nevím :o)))

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama