Historky z podsvětí

2. března 2009 v 6:30 | Sklenička |  Komentáře a plky
Myslím, že jsem tu historku slyšel od Matesoly: pár si v restauraci objedná víno, číšník víno naservíruje a mladý pán (trochu agresivně) víno odmítá, že je vadné. "Korek," tvrdí sebejistě. Vrchní reklamaci odmítá : "Obávám se, pane, že tuhle reklamaci nemůžu uznat." - "Nemůžete uznat? Jasnej korkáč?" diví se host. "Je mi líto, pane," praví číšník. "To nemůže být korek..." a s úsměvem položí před hosta plastový špunt, který právě vytáhl z reklamované lahve. Šach mat ... číšník vyhrál.

Vzpoměl jsem si na tu historku včera nad nejmenovaným Rulandským modrým 2005, zemským vínem z pálavského Pavlova. A zavrtalo mi to hlavou, kdo měl v té historce z podsvětí vlastně pravdu? Jak už jsem napsal, souboj vyhrál číšník. Ale nemohl mít přesto pravdu host?

Moje včerejší víno mělo taky plastový uzávěr, v nečisté vůni (kromě ovoce) zatuchlý bramborový sklep a v chuti znovu bramborové šlupky a takovou tu zatuchlinu bramborového sklepa s naklíčenými bramborami... většinou korek poznám podle vůně, ale tady se vůně lišila od typické korkové vady, zatímco v chuti to bylo skoro přesné. Minulý týden o tom psal p.j. tady a včerejší Rulandské modré úplně ilustrovalo jeho zjištění, že za oběma chutěmi (brambory a korková vada) je stejná chemická sloučenina - geosmin. Moje víno mělo barvu i kyseliny typické pro laciné domácí Rulandské modré, ale bramborové smrádky a chutě se v něm prosazovaly natolik, že jsem si říkal, to už je na hraně korkové vady. Že se korková vada a geosmin snadno zaměňují, na to upozorňoval už Stevenson tady (v překladu p.j.), ale dokud jsem se toho nenapil, nevěnoval jsem tomu pozornost. To je však známá věc, že názor bez zkušenosti nemá žádnou cenu... (Stevensonův seznam doporučuju přečíst a průběžně doplňovat vlastním pozorováním. Zrovna tento víkend mě moravský vinař pobavil tím, že mi ukázal v červeném víně klasický smrádek kyselého zelí a vysvětlil, že to je projev nezvládnutého malolaktického kvašení.)

Dostat víno na stůl v restauraci uprostřed rozjařené (a nesoustředěné) společnosti, jistě by někdo namítal: korková vada. Tím samozřejmě nechci říct, že bramborová chuť v červeném víně je automaticky důvodem k úspěšné reklamaci. K té potřebujete i jistou obratnost v přesvědčování číšníka nebo someliéra. Navíc to, co někdo pokládá za vadu, může někdo jiný považovat za pouhou zajímavost, a posouzení závisí i na tom, v jakém rozsahu se ten jev vyskytuje. Poctivě jsem si tu bramborovou zatuchlinu několikrát ochutnal, víno vylil a otevřel laciný Pinot dovezený z Burgundska.

Ale možná ten host z úvodní historky byl vlastně v právu ?
 


Komentáře

1 vosisko vosisko | E-mail | 2. března 2009 v 11:12 | Reagovat

Člověče Skleničko vy jste mě úplně zblbli. Já teď všude hledám články o trichlórech, methylpentanech, merkaptanech a tak podobně. Je to blbost! Důležité je vědět co v daném víně má být nebo nemá. Například, že zelená paprika v CS je znak technologické nevyzrálosti hroznu. K čemu je mi informace, že to způsobuje 2-methoxy-3-isobutyl s prahovou hodnotou 2μg/l-1.

To abych pak pátral i u vín co mi chutnají, jestli tam náhodou není nějaká vada, která se neprojevuje příliš okatě.

2 Sklenička Sklenička | E-mail | 2. března 2009 v 11:26 | Reagovat

Já bych to taky nehledal, ale když už jsem narazil na korkáč pod plastem, hledal jsem, jaká chemie to způsobuje a došel jsem k tomu, že některé ty látky, podle kterých indikujeme korkovou vadu, se můžou ve víně objevit (zřejmě asi nějak :) i jiným mechanismem, než jen zplesnivěním korku.

Jinak mně samozřejmě imponuje, když někdo dokáže kouknout na barvu vína a hlásit přesíření (a ono tam potom je), atd. Ale když to někdo dokáže rozebrat na molekuly, hned mám pocit, že je to i vědecky prokázaný :) to je vyšší stádium šamanství...

3 Tom Tom | E-mail | 2. března 2009 v 13:19 | Reagovat

Sklenička: cituji Tě - "...mě moravský vinař pobavil tím, že mi ukázal v červeném víně klasický smrádek kyselého zelí a vysvětlil, že to je projev nezvládnutého malolaktického kvašení" - že by zas narážka na kohosi? :)

4 vosisko vosisko | E-mail | 2. března 2009 v 13:22 | Reagovat

Rozebrat víno na molekuly mi problém nedělá. V pátek jsme rozebrali v trávícím ústrojí na molekuly hned tři velmi dobré lahve. A bylo nám fajn, methylpentan, nemethylpenan.

Dobrému vínu s minimem vad, třikrát hurááá.

5 Tom Tom | E-mail | Web | 2. března 2009 v 13:35 | Reagovat

To mi připomnělo - v pátek jsem taky v trávicím ústrojí poctivě rozebíral vína. U nás na Kujebině jsme navštívili kamarádův Kobylský sklep, že tak na hoďku přelízneme jeho nabídku sudovek, a nakonec se to hódně protáhlo :) Ale proč to píšu - narazil jsem na pár vín pana Lůbala z Kobylí a dosti mě nadchla. Máte s nimi někdo více zkušeností? Nalákalo mě to na brzkou návštěvu k tomuto vinaři.

6 Martin S. / Vinný pavouk Martin S. / Vinný pavouk | E-mail | Web | 2. března 2009 v 13:48 | Reagovat

[citat]"Vzpoměl jsem si na tu historku včera nad nejmenovaným Rulandským modrým 2005, zemským vínem z pálavského Pavlova"[konec citatu]

[stournuti]

skoda ze 'nejmenovanym' ;) ne ze by na tom nejak fakticky zalezelo, ale z te cenzury i u fotky mam obavu, aby jsme se postupne nezacali bat psat konkretne :) ze by za to mohli nektere posledni reakce?[konec stournuti]

7 Sklenička Sklenička | E-mail | 2. března 2009 v 14:12 | Reagovat

3 - nene, on mi to opravdu ukázal a vysvětlil jako kyselinu mléčnou s tím, že než to půjde do světa, tak se to samozřejmě vyčistí. To bylo opravdu školení s ukázkou :)

6 - tématem nemělo být sepsutí výrobce za nedostatek, ostatně si ani nejsem jistý tím, nakolik za něj výrobce může (a ne třeba skladování), ale to, jestli se korkáč může vyskytnout pod plastem. Ať už z toho je jakýkoli závěr, tak snad moc nesouvisí s tím výrobcem. Kdybych chtěl psát o víně a jeho výrobci, tak ho klidně jmenuju, ale tady to bylo o něčem jiném. Nebudu dávat výrobce do souvislosti s takovou vadou, jakoby to byl jeho vynález.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama