Pozdní sběr sudový

27. února 2009 v 6:30 | Skleničkáááá! |  Jen tak
Musím to zaklepat! Zase jedu na Slovácko a těším se na vína. Už jsem se smířil s tím, že sám dokonalosti ani věčnosti nedosáhnu, tak budu aspoň ochutnávat mladičká loňská vína a bavit se pokusy odhadnout jejich schopnost vyzrávat do krásy a konkurovat věčnosti. Držte mi palce, abych nepodlehl strachu, že mě některé z nich přežije a nepokusil se je zase vypít všechny!

Ne, že by se kvalita vína ve vinařsky bohatších zemích nezvyšovala, ale moravské vinařství za posledních dvacet let udělalo skok dopředu. Už na sklonku rudé éry vyjížděli moravští folkloristi každé léto na folklórní festivaly po celém světě, dnes slýchám každou chvíli moravské vinaře rozprávět o výletech do Wachau nebo do Burgundska. Nejen že se vinaři vybavili novými mašinkami na zpracování hroznů. Pamatuju se, jak v osmdesátých letech bývala na vesnických koštech polovička vzorků přesířených, a jak pomalu se tahle vada vytrácela. Dnes je síra spíš vyjímkou a všeobecně šla technická kvalita vína nahoru. Učil jsem se to s nimi, nadšeně jsem jezdil na vesnické košty vína, a pokud byl nějaký místní vinař ochotný koštovat ta vína se mnou a povídat mi, co z nich pozná, byl jsem nadšený. Seděl jsem potichu, neskákal mu do řeči a mluvil jsem, jen když se mě zeptal - jak se ti to líbí, co ty na to říkáš? (jestli vám to připadá málo rebelské a nedostatečně osobité, tak vězte, že tradice se vrací do módy: jak napsala začátkem února legendární rebelka, "I was going to taste and observe and not speak unless I was addressed.") Možná to není způsob, jak může láska a pravda zvítězit nad tabulkami a čísly, ale je to způsob, jak se něco podstatného o víně dozvědět.
Před pár měsíci mě Marek Vybíral z vinařství Krásná Hora volal cestou z Hodonína, ať mu vyjednám koupi několika barikových sudů v jednom burgundském bednářství v Saint-Romain. Podařilo se mi najít web podniku, zeptat se jejich obchodního oddělení, zavolat na mobil jejich obchodnímu zástupci pro východní Evropu a domluvit se s ním, že je to Čech, žijící ve Francii. Když Marek dojel do sklepa, volal jsem mu. "Mám telefon na jejich obchoďáka a zavolej si mu sám. Mluví česky." Dnes jsou ty sudy ve sklepě a zraje v nich několik partií Rulandského modrého a Cabernetu Moravia. Minulý týden jsem na webu našel (neověřenou) zmínku, že ze stejného truhlářství bere sudy i Domaine de la Romanée Conti. Tak na to víno se jedu podívat a jsem zvědavý. Nečekám, že samotný sud uvaří něco jako Romanée Saint-Vivant, ale zajímá mě, jak bude chutnat víno, kvůli kterému si někdo nechá přivézt pár sudů od takového výrobce.
Náhodou vím, že to není vyjímka, od stejného bednářství kupuje sudy několik dalších moravských vinařů. Předpokládám, že ekonomická kalkulace moravských vinařů bude jiná, než ta, kterou má DRC. Tím víc mě vzrušuje, když si někdo, kdo nakonec bude víno prodávat za cenu kolem 200 Kč, koupí takovéhle sudy. Ekonomicky to asi není opodstatněné. Jak se tomu říká? Fandovství? Furiantství?

Co trápí bloggery ?

Alice Feiring byla zase ve Francii, předhánějí se vydavatelé v nabídkách záloh na novou knihu? Zdá se, že si Alice našla po Steinerovi nového oblíbence, Masanobu Fukuoku. Klíčová otázka: Steiner byl abstinent, takže jak na tom byl s alkoholem Fukuoka? Pokud měl k alkoholu lepší vztah, zřejmě je s biodynamikou ámen. Revoluci ve stéblu najdete tady.
Na dráty, které dnes znamenají svět, vylezl zbrusu nový blogopsavec. Podezřívám ho, že nám, co už o víně chvíli píšeme, tím chce něco naznačit... Minulý pátek jsme se potkali ve Skleničkové Lhotě na okusu ryzlinků a divil jsem se, proč se drží tak zpátky a moc se neprojevuje. Možná ho to popostrčilo k přiznání barvy. Z prvních příspěvků ještě nebudu věštit, jestli přežije první rok, ale drobná připomínka na konci druhého textu vypadá zábavně, koukněte sem. Vystartoval tento týden a popřál jsem mu do začátku hodně nápadů a dlouhou výdrž. Bude nás víc, nemusíme se bát Vlkanic!

Taky mě provokuje "provizorní blog o víně." Třeba tím, jak se tváří, že to vlastně ani není blog a že to autor ani nemyslí vážně. S p.j. se znám a často spolu nesouhlasíme (shodneme se tak leda ve vztahu k vínu, obdivu k Burgundsku, lásce k ryzlinkům a ještě v pár dalších věcech), ale musím respektovat, že má svoje poznámky podložené až vyfutrované a že svým přístupem vyvolává zajímavé diskuse.
Americké blogy nestíhám, říkal jsem si, že teď kolem winebloggerských Oskarů - Wine Blog Awards je to jen self-promotion a nuda (ehm), ale když jsem přeskočil na Fermentation za WBA, našel jsem roztomilý seznam 46 dárků, které chce Tom Wark dostat ke svým šestačtyřicátinám. Kdo by nechtěl Stroj času, vinný sklep s gaučem, zdvojnásobit počet čtenářů blogu nebo štěně které umí míchat koktejly? Všechno nejlepší a dalších šestačtyřicet roků, Tome!

Historky z podsvětí

Myslím, že jsem tuhle historku slyšel od Matesoly: pár si v restauraci objedná víno, číšník víno naservíruje a mladý pán (trochu agresivně) víno odmítá, že je vadné. "Korek," tvrdí sebejistě. Vrchní odmítá : "Obávám se, pane, že tuhle reklamaci nemůžu uznat." - "Nemůžete uznat? Jasnej korkáč?" diví se host. "Je mi líto, pane," praví číšník a s úsměvem položí před hosta plastový špunt, který právě vytáhl z reklamované lahve. "To nemůže být korek..." Hra, sada, zápas... číšník vyhrál.

Vzpoměl jsem si na tu historku včera nad nejmenovaným Rulandským modrým 2005, zemským vínem z pálavského Pavlova. A zavrtalo mi to hlavou, kdo měl v té historce z podsvětí vlastně pravdu? Jak už jsem napsal, souboj vyhrál číšník. Ale nemohl mít přesto pravdu host?
Už teď je to moc dlouhé - sledujte v pondělí Historky z podsvětí! (Můžete si tipnout, kdo měl pravdu - host nebo číšník? Ale jestli budete tipovat, musíte to zdůvodnit!)
 


Komentáře

1 Martin S. / Vinný pavouk Martin S. / Vinný pavouk | E-mail | Web | 27. února 2009 v 7:39 | Reagovat

pravdu mohl mit i host...

... a jak to zduvodnit? no kdyz pominu, ze v restauraci by asi mel mit posledni slovo zakaznik :) tak uz jsem cetl i o 'korkove vade' ve vinech uzavrenych plastem. nakonec i sam stevenson pripousti, ze diky tekavosti tca lze korek  vyjimecne najit i ve vinech se sroubovacim uzaverem...

...ale hlavne preji prijemny vikend s vinari na slovacku! :)

2 cuk cuk | 27. února 2009 v 8:34 | Reagovat

jak tu byl master of wine, aka the mikuláě, nechal se slyšet že korkovou vadu hlásili už i v non-korkoidních lahvích ;)  jen mě to tehdy zaujalo, neměl jsem čas si o tom něco študovat. tak teď teda jo!

3 Sklenička Sklenička | E-mail | 27. února 2009 v 8:42 | Reagovat

no vida, o Salvim jsem nevěděl, to mi uniklo :o)

4 J.Č. J.Č. | Web | 27. února 2009 v 8:53 | Reagovat

Ne středeční domácí ochutnávce jsem tipoval, přesto že jsem víno otevíral a viděl jak je zavřeno plastem, lehký korek u ryzlinku od Trimbacha a podezření mělo i pár dalších účastníků. Takže na tom možná něco bude :o)

5 Sklenička Sklenička | E-mail | 27. února 2009 v 9:33 | Reagovat

4, JČ - já to teď nebudu moc komentovat, protože o tom mám napsaný text na pondělí. Ale zrovna na tebe jsem si při spisování toho textu vzpoměl, že ty hlásíš korek mnohem častěji, než já, a několikrát jsem přemýšlel, jak je to možné... až mě napadlo vysvětlení nad inkriminovanou lahví RM - pokračování v pondělí. Stay tuned :o)))

6 André André | E-mail | 27. února 2009 v 10:34 | Reagovat

Kde jsou ty časy, kdy vada korku pocházela jenom z korku. Osobně mám dojem, že většina kontaminací vína chlorovanými fenoly a anisoly pochází z vybavení sklepa a ne z korku, kterému se dnes věnuje zvýšená pozornost. Hlavním problém totiž asi způsobují konzervační nátěry dřeva z 70-80. let, které obsahují chlorované fenoly(pentachlorfenol ). No a po určité době ve hodném prostředí z nich houby (plísně) udělají oblíbené tri a tetrachloranisoly, což jsou sice pevné látky, ale přeci jenom mají měřitelnou tenzi par. Takže víno je kontaminováno ještě dříve než přijde do lahve a tudíž otevření druhé lahve nepomůže. Tedy za předpokladu, že člověk pozná „vadu korku“(TCA) od plísně nebo zatuchliny, což je ale analogický problém, pouze látková podstata je jiná.

7 Evas Evas | E-mail | 27. února 2009 v 10:55 | Reagovat

J.Č.: ten korek tam byl. Ne moc silný, ale byl. I když jsi na nás pak vybalil ten plast, stejně jsem jsem to pořád cítila. Asi jsem se nějak nakazila, nebo co, ale poslední dobou mám na to taky dost "štěstí". A to jsem si ještě nedávno pochvalovala, že se s tím téměř nesetkávám. Při degustacích na Grébovce je skoro vždycky aspoň jeden vzorek v háji.

8 vosisko vosisko | E-mail | 27. února 2009 v 11:24 | Reagovat

Pokud vím tak TCA není složkou vína, ale korku. Nezdá se mi, že by z nakažené lahve přes plastovou zátku přešel do vedle ležícího zdravého vína. Buď tam je jiná vada a nebo má dotyčná osoba práh sugestibility  poněkud vyšší.

9 HUGO HUGO | E-mail | Web | 27. února 2009 v 13:20 | Reagovat

Dobre odpoledne,

K tomuto tematu jsem se jiz jednou, vyjadroval viz odkaz  

http://www.ovine.cz/chat.php?id_kap=136

10 Mirek Mirek | 27. února 2009 v 20:51 | Reagovat

Mozna ma cisnik jeden plastovy spunt schovany v zastere a pri tehto prilezitostech s nim argumentuje a zesmesnuje znalce....nebo to co jste drive povazovali za korkoidni zapach,bylo neco jineho, protoze jinak se zacnu bat, ze si z tech plastovych "drevaku" zadru do nohy trisku :-))).

11 George George | E-mail | 27. února 2009 v 21:09 | Reagovat

Já se těším jak  zas "Pražáci" ochutnají víno na Moravě. G.

12 Sklenička Sklenička | 28. února 2009 v 1:15 | Reagovat

mirek - správný číšník má plastový špunt připravený v ponožce k uzemnění otravných hostů, ale to nebyl citovaný příklad. Jak jsem napsal, vycházím z vlastní zkušenosti s lahví, která měla plastový špunt.

13 Sklenička Sklenička | 28. února 2009 v 1:19 | Reagovat

11, george - já taky, proto tam jezdím. A děkuju za přivítání.

14 Sklenička Sklenička | 28. února 2009 v 1:29 | Reagovat

6, André - neuvědomil jsem si, že moji pondělní historku budou číst i lidé s chromatografem po pravici a spektrografem po levici, co už dokončili analýzu a pokoušejí se o syntézu kryptonitu. Pondělní text bude tradiční čirá dojmologie, ať nejste zklamaný! P.S. Kousek Kryptonitu by nebyl?

15 cuk cuk | 1. března 2009 v 1:13 | Reagovat

sklenko, tvé články jedině a zásadně s chromatografem!!!! ;)

16 yaxi yaxi | E-mail | 1. března 2009 v 14:36 | Reagovat

korek z plastu...neni to neco podobného, když je cítit barik z nebarikovaných vín? :)

17 Martin S. / Vinný pavouk Martin S. / Vinný pavouk | E-mail | Web | 1. března 2009 v 17:05 | Reagovat

no stevenson tvrdi neco jako ze diky sve tekavosti TCA vznika take methylaci TCP, takze muze byt tato vada pozorovana i u vin uzavrenych srewcapem.  ovsem pro me je tahle chemie 'Spanish village', takze pouze volne cituji odtud http://www.wine-pages.com/guests/tom/taste5.htm

18 Sklenička Sklenička | E-mail | 1. března 2009 v 20:29 | Reagovat

15, cuk - s puškou v ruce, s ohněm v srdci :o)))

16, yaxi : korek z plastu, dřevěná plechovka, skleněný prkno...

17 - u Stevensona se vyplatí hledat. Já jsem tam taky našel vysvětlení, i když trochu jiné, a jestli jsem to pochopil blbě, oni mi to chemici vysvětlí.

19 André André | E-mail | 1. března 2009 v 22:36 | Reagovat

12, Sklenička: Tedy skoro přesně. Akorát ,že ty chromatografy mám dva. Jeden vpravo, druhý vlevo a spektrofotometr je mezi nimi. Kryptonit by nebyl, ale co takhle dát si ten trichloranisol.

20 Sklenička Sklenička | E-mail | 1. března 2009 v 22:45 | Reagovat

André - já se v chemii nedostal za H20 a NaCl. Už za chvíli se zveřejní celý text, který vychází ze zkušenosti s lahví s plastovým špuntem, která vykazovala vlastnosti velmi velmi blízké korkové vadě, ale přece jen trochu odlišné, takže jsem byl schopen poznat, že to není totéž. Ale nakoplo mě to, abych hledal souvislosti, ovšem s mým chemickým zázemím jsem se zastavil na první shodě. Možná mi to rozcupujete, ale už zítra ráno to vyjde :o) S kryptonitem bych to věděl přesně :)

21 Pavel Pavel | E-mail | 2. března 2009 v 15:02 | Reagovat

Odbočím od chemie zase k vínu - myslím, že tu byla zmínka o prodeji vín Krásné Hory v Praze (či okolí).

Jaký je stav nevíte - na Moravu cestu nemám a na některá z jejich vín chut´ano :-)

22 Sklenička Sklenička | E-mail | 2. března 2009 v 15:22 | Reagovat

Byl tu před vánoci jejich muškát 2008, ale už asi bude prodaný. Napište mi na e-mail (vran@seznam.cz) a já snad po 16/3 něco přivezu. Teď mám asi jen po lahvi CM 2006, PN 2005 a MM 2008.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama