Zimní koktejl

12. ledna 2009 v 7:00 | Sklenička |  Jen tak
Dnes se nebudu chlubit žádným krásným vínem, naopak. Vím, že bych na sebe neměl sám prozrazovat svoje slabosti a poklesky. Snad nejsem úplný zvrhlík, ale občas mě (povzbudí, ale i) pobaví nezasloužená důvěra, kterou cítím z některých vzkazů. Říkám si, kdyby ten člověk viděl, jak v tom plavu! Kdyby byl se mnou ve vinařství a viděl, jak se někdy obtížně rozhoduju a jak si potom doma vyčítám, že jsem nakoupil blbě!

Když jsem psal blog asi dva měsíce, přišel mi vzkaz s žádostí o radu či návod, jak a kde nakupovat víno. Na doma, pro soukromé pití. Kdybych měl dnes poradit, napsal bych: sedněte do auta a jeďte někam, kde se víno pěstuje. Jezděte po kraji, dokud se vám nezalíbí nějaké místo, krajina, náměstí. Potom vystupte a najděte si nějaké vinařství, domluvte si ochutnávku a kupte pár vín. Seznamte se s vinařem, nechte si od něj poradit místní obchod, trh nebo restauraci. Zajděte do místní hospůdky na večeři, dejte si schválně neznámé jídlo nebo rovnou něco, co byste doma nejedli ani za nic. Jestli tohle všechno provedete a bude se vám to líbit, určitě vám za týden na to bude doma chutnat i víno, které jste tam koupili... nemusíte jezdit moc daleko, úplně stačí zajet na Moravu. A pokud nemáte zrovna čas a chuť jezdit po světě, máte ještě spoustu možností. Osvědčeného vinotékaře, který bude jezdit po světě za vás. Skleničkův e-shop. Nebo supermarket cestou z práce domů, poslední šance věčných snílků a looserů.
Ale zpátky k těm pokleskům, které bych na sebe neměl prozrazovat, ale někdy mi to nedá. Zrovna včera večer jsem si plánoval úplně jiné víno, ale našel jsem v ledničce dvě kila pomerančů, zapomenutých od vánoc, a vzpomněl jsem si na svou dávnou vášeň pro koktejly se sektem. V těch jarých dobách, kdy jsem z bublinek neznal než Huberta a Bohemku, jsem si je vylepšoval právě čerstvým pomerančovým džusem vyrobeným z opravdových pomerančů v kuchyňském odšťavňovači. (Na lahev sektu spotřebujete asi dvě kila pomerančů.)

Bacha! S mícháním poměru džus : bublinky užijete zábavu, protože při dolévání jedné kapaliny do druhé dochází k bouřlivé šumivé reakci! Myslím, že je bezpečnější dolévat džus do bublinek, ale bez záruky, vyzkoušejte sami. Včera jsem použil třičtvrtělitrovou skleničku, u které to není kritické.

Vyšší dívčí : bude-li vám namíchaný koktejl připadat příliš kyselý, je dobré ho dosladit. Kajícně se doznávám, že jsem (kdysi dávno!) experimentoval i s řepným cukrem, ale s postupující osvětou organických výrobců a BD jsem od tohoto hříchu upustil. Doporučuju doslazovat přidáním mangového džusu - koktejl to osladí, zjemní a navíc získá další exotickou chuť. Je to vitamínová bomba, kterou vaše manželky (přítelkyně) jistě ocení!

A co vy? Mícháte koktejly? Pěstujete si soukromé poklesky? Jsou alespoň tak zdravé, jako můj koktejl?
 


Komentáře

1 sherlock sherlock | 12. ledna 2009 v 12:27 | Reagovat

Vonehdá byl solvestr. Vylezu na kopec, vychlastám lambrusco (nějaké vobyč vod ťamanů, bo crémant padl večer před tím - což bylo možná tím, že jsem si poplet dny). Já teda jsem na ten kopec lezl podruhý. Nebo potřetí?

K těm koktejlům. Ten gin po lambruscu sice není pomeranč v sektu, ale chemická reakce je podobně bouřlivá.

Nevím jestli žaludeční šťávy potřebujou se sektem doladit mangovým džusem. Hm. Zkusím to příště.

2 JanK JanK | 12. ledna 2009 v 13:01 | Reagovat

Proč to podceňování? Šampus + orange juice znám, je to prima pití!

3 Vinny pavouk Vinny pavouk | E-mail | Web | 12. ledna 2009 v 14:55 | Reagovat

jo jo - koktejly michame, tradicni mojito a pinakolady, tohle to s prispevku je taky fajn piti - i kdyz spise letni zalezitost k bazenu a s ledovou tristi. mangovej dzus neznam - vetsinou timto zpusobem vylepsujeme marketove demicka, tam to neni potreba :)

4 Sklenička Sklenička | E-mail | 12. ledna 2009 v 16:33 | Reagovat

3, Pavouk - jasně, první na řadě jsou ty sladší sekty. Já jsem přešel na Bruty, ale při delším pití je to kyselé příliš, proto mangový džus. Zkoušel jsem i banánový a možná další, ale vždycky se vrátím k mangu :o) Jen sezónně to mám jinak, většinou to piju kolem vánoc.

5 yaxi yaxi | E-mail | 13. ledna 2009 v 1:58 | Reagovat

zkuste suchý sekt se sirupem z květů černého bezu. zejména na jaře přinesete slunce do nejedné (neje ženské) duše.

a pomerančová šťáva a sekt se zove mimóza a s bílou brosqí si zahrávají v harry´s baru v benátkách, zblbí turisté bez bellini odmítají odjíždět...

a od brosqe k mangu je jen kousek-určitě vyzkouším, hned zítra... :)

6 p.j. p.j. | E-mail | 13. ledna 2009 v 10:46 | Reagovat

jo, pod tu radu jak a kde nakupovat víno, pod to se podepisuju! tak to cítim taky. regály jsou poslední šance. víno se musí pochopit v místě, kde vyrostlo.

7 Sklenička Sklenička | E-mail | 13. ledna 2009 v 15:15 | Reagovat

5, yaxi - díky za tipy na příští experimenty.

6, p.j. - děkuju. Napsal jsem to trochu romanticky a zamlčel to, že takto vybrané víno pak nemusí chutnat ostatním lidem, kteří zkušenost s místem původu nemají :o) ale rozhodně se přimlouvám za cestování a poznávání. Krásně to píše Alice Feiring, že chce vědět, jaké knížky vinař čte, jakou hudbu poslouchá, jaké filmy má rád...

8 vosisko vosisko | E-mail | 13. ledna 2009 v 16:52 | Reagovat

K té Feiring. Tak tohle se ti může vymstít. Co když ten vinař je nějaký blbec a přitom dělá fakt super víno. To je lepší o něm nic nevědět. Mě by pak moc nechutnalo, to musím přiznat. Ale s tím terroirem je to pravda, pravdoucí.

9 AJAM AJAM | 13. ledna 2009 v 17:28 | Reagovat

5  yaxi - suchý sekt se sirupem z květů černého bezu jsem jednou na návštěvě ochutnal, ovšem když hostitel ten sekt předemnou nalil do nádoby kterou předem vomastil tím sirupem ( myslím že to byl YO FRUIT SYRUP, je jeden z lepších který se dá u nás běžně sehnat, když není domácí ), tak jsem koulel bulvama co to sakra je no a nakonec fakt to tu Bohemku vylepšilo.

10 Sklenička Sklenička | 13. ledna 2009 v 22:09 | Reagovat

8 - no to presne Alice pise o svem iniciacnim Barolu - je to sranda, ze prvni vino vubec, ktere me primelo zabyvat se vinem vazne, vyrobil spatny vinar! Ale jsem teprve v pulce kapitoly, cekam, ze se to jeste zvrtne jako zaver hard-boiled detektivky.

11 yaxi yaxi | E-mail | 14. ledna 2009 v 21:53 | Reagovat

p.j. bohužel to bývá tak, že jen málo vinařům říká něco hlava22 či jiný prostor na čt2. sám vím že i odborné časopisy o víně čte málo z nich. posuzovat to takhle, asi bych pil vodu, možná střik... :)

ajam: ano, domácí je holt echt sezonní, mimo ni používám rovněž yo fruit a bohemku (suchou).

sklenička: stím mangem to fakt není špatný ... :)

12 Sklenička Sklenička | E-mail | 14. ledna 2009 v 23:13 | Reagovat

11 - haha, mám další dušičku! Mango - bingo! Přiznám se k dávné averzi k bezu, ve školním věku mi babička dávala pít bezový vínko (moje máma skřípala zubama :o) a mně utkvěla laciná chuť toho bezáku, že mě dodnes naplňují podezřením některé ryzlinky s podobně lacinou bezovou vůní... vždycky si vzpomenu na paměti profesora Vondráčka, zakladatele moderní české psychiatrie, kde psal o tom, že jako mládežník při studiu též pocucával alkohol, a dodával, "kam já jsem to mohl dotáhnout, kdyby se už tehdy vědělo, že alkohol v mládí škodí zdraví..." cituju zpaměti, volně a nepřesně :o)

13 yaxi yaxi | E-mail | 15. ledna 2009 v 0:42 | Reagovat

sklenička: jo tvé bezové víno znám od mého stařečka. tady u nás setemu říkalo kozičkové víno, či koziňon (cosignon). paxem je takřka vypudil z paměti, až jsem se dostal do jedné restaurace, kde jsme vařili bezový sirup a pak fkombinaci s proseccem nadchýňali hosty. a nadchlo to i mě  :)

14 vinyl vinyl | 15. ledna 2009 v 12:52 | Reagovat

Cestování je nejlepší, moře je nuda, víno je poklad - Bordeaux, Piemont, Champagne, Morava samozřejmě. když se mě paní Dethunová ptala, kde kupujeme naše Šampaňské, prostě jsem odpověděl - v Šampani. Řepný cukr netřeba zmiňovat kajícně, vzhledem k tomu, kolik ho to přidávají v Šampani.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama