Jak se dělá Kir

1. prosince 2008 v 7:00 | Sklenička |  Jen tak
Možná to už dávno víte a já ze sebe jen udělám (zase?) osla, když budu vysvětlovat, jak se dělá Kir. Nakupoval jsem burgundské víno v Chateau de Prémeaux. Rovnal jsem poslední bedny s vínem do auta, když přišel Arnaud Pelletier, syn majitele, s koňakovou sklenkou - zdali nechci ochutnat Kir. Nijak zvlášť jsem nechtěl, ale nechtělo se mi ani odmítnout, když už za mnou přišel na dvůr s nalitou sklenkou. Napil jsem se a vykulil oči: bylo to báječné a úplně jiné než dříve, kdy jsem si Kir míchal sám. Měl jsem toho plnou hubu. To nebyl ten tenký kyselý nápoj s příchutí černého rybízu, ale plnohodnotný, chuťově bohatý koktejl!

Klasický kir je koktejl ze dvou složek: Créme de Cassis a Aligoté. Aligoté je málo významná burgundská bílá odrůda - drtivá většina burgundských bílých vín se vyrábí z Chardonnay, dlouho jsem nechápal, proč se pěstuje i málo významné Aligoté. To je vedle šardonky jaksi jednostrunné - jako by mělo jen kyselou chuť, sice bez rušivých příměsí, ale taky bez elegance a ušlechtilosti Chardonnay. Pokud vinařství pěstuje Aligoté, najdete ho na prvním místě ceníku, obvykle za 5 až 6 €.
Cassis je místní likér z černého rybízu. Je sladký, mívá 16 až 20 % alkoholu a vyrábí se trochu záhadnou metodou macerace za studena. Před lety jsem se snažil získat o tom informace a došel jsem k laickému závěru, že černý rybíz se do likéru nedestiluje (a možná ani nekvasí?), jen se černorybízová šťáva smíchá s alkoholem (píšu to z tři roky starých vzpomínek, jestli to někdo víte líp, opravte mě!). Výsledkem je sladký likér s neuvěřitelně ovocným charakterem - z dětství si pamatuju u přezrálého černého rybízu jistou zatuchlost. Tu Cassis nemá, je čistý, ovocný, ovocnější než samotné bobulky černého rybízu. Cassis se často prodává v moderně tvarovaných a barevně polepených lahvích, které dokáží znechutit každého milovníka vína. My vínofilové jsme už naučení, že čím dezajnovější láhev a čím pestřejší etiketa, tím horší obsah. To neplatí u Cassis! I cirkusová či kolotočářská etiketa skrývá krásný likér - tlamolep!
Když jsem se začal zajímat o Burgundsko, uslyšel jsem hned několik historek o vzniku Kiru. Jednu z nich najdete i tady, ale zrovna tahle naprosto neodpovídá těm, které jsem vyslechl v Burgundsku. Mně se nejvíc líbí ta, že za druhé světové války Němci z obsazené Francie odvezli všechny zásoby šampaňského, a francouzští odbojáři hledali jiný nápoj, až smíchali Aligoté s Cassis a objevili Kir. Zkoušel jsem to taky, ale výsledek byl vždycky jaksi plochý, nevýrazný, nezábavný. Asi jsem moc šetřil. Minulý týden mi v Premeaux-Prissey, vesničce u Nocí-Svatého-Jiří ukázali, jak se to dělá, viz úvodní odstavec.

Vyptával jsem se, a pan Pelletier vysvětlil, že používají vlastní dvacetiprocentní Cassis. Z rudé barvy bylo zřejmé, že na rozdíl od mých pokusů, které byly možná 1:5 ve prospěch Aligoté, on přidává mnohem víc Cassis ... vyzkouším to 1:2 až 1:1!!!
Už před rokem mi vysvětloval Marc Bouthenet, vinař z Maranges, že Aligoté dodává koktejlu acidité, kyselost, a Cassis sladkost a plnost chuti. Ale neřekl, že nesmím s Cassis šetřit. Minulý týden na dvoře Chateau de Prémeaux jsem rehabilitoval Kir i Aligoté. Když se to dělá správně, je to výborný koktejl. Jen já jsem musel jet tisíc kilometrů, abych se naučil, jak se to dělá správně - nesmí se šetřit na Cassis!

Kromě toho existují další zábavné varianty, Kir Royal (Cassis a šampaňské) a slyšel jsem i o koktejlu z červeného vína a Cassisu. Letošní vánoce budu překvapovat návštěvy Kirem, a nebudu šetřit na Cassis!
 


Komentáře

1 lukas ;) lukas ;) | 1. prosince 2008 v 8:26 | Reagovat

a samozrejme se se nesmi zapomenout na Kir Breton s cidrem, coz je moje nejoblibenejsi varianta ;)

2 Xando Xando | 1. prosince 2008 v 9:57 | Reagovat

Kir Royal je úžasná verze :-)

3 Sklenička Sklenička | E-mail | 1. prosince 2008 v 10:34 | Reagovat

1, lukas - Breton jsem neznal, díky. Ovšem cider je tady stejně vzácný, jako Cassis :-(

4 cuk cuk | 1. prosince 2008 v 10:35 | Reagovat

fajný článek .) vidíš a já zatím pil vždycky jen kir royal.... du shánět cassis

5 Vinny pavouk Vinny pavouk | E-mail | Web | 1. prosince 2008 v 11:08 | Reagovat

kdyz nekdo bude vedet, kde lze u nas koupit Cassis, budu vdecny za tip...

6 Sklenička Sklenička | E-mail | 1. prosince 2008 v 11:35 | Reagovat

Viděl jsem nějaký u Domince na Smíchově, Praha 5. www.dominec.com. Bez záruky, už je to dlouho.

7 Vinograf Vinograf | E-mail | Web | 1. prosince 2008 v 15:44 | Reagovat

Jé, to vypadá skvěle. Neznám, zkusím!

8 schnytlik schnytlik | Web | 1. prosince 2008 v 19:19 | Reagovat

Jestli je to tak dobrý, jak se to čte, tak začnu po likéru pátrat. Já znám akorát cassis zmrzku z Nice a ta teda byla parádní :)

9 Sklenička Sklenička | E-mail | 3. prosince 2008 v 8:20 | Reagovat

dobře, vidím, že budou v několika domácnostech vánoce s Cassis :o)

10 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 8. prosince 2008 v 16:19 | Reagovat

Kir jsme hodně pili podle alsaských znalců z Gewürtztraminer a nebylo to špatné :-) Ovšem Kir Royal mám raději. Nejraději s Crémant d'Alsace.

Podle zásoby Créme de Cassis na okenním parapetu bude u Skleničků dlouhé růžové období :-) Doma mám jenom jeden osamocený exemplář, ten z Dijonu. Po pravdě jsem si dlouho na tento nápoj nevzpomněla, tak prověřím vinný sklep, zda vydá potřebný perlivý nápoj, abych mohla spáchat "růžový hřích" taky :-) Kdy jindy, když ne teď!

11 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 8. prosince 2008 v 16:20 | Reagovat

oprava ... S GEWÜRZTRAMINER :o) to dá rozum, sorry za ten gramatický nepořádek.

12 Sklenička Sklenička | E-mail | 8. prosince 2008 v 22:06 | Reagovat

10, Šárko, jen připomenu, že to víno v Kiru má být (jen) kyselé, aspoň podle burgundských vinařů, kde je Kir doma. Takže šampus (brut :o) nebo Aligoté. Gewurtztraminer + Cassis musí být ultimátní tlamolep, něco jako vteřinové lepidlo :o))) bojimbojim. V sobotu jsem zkoušel míchat Cassis s italským sektem Cinzano Brut a taky to nebylo úplně ono, sekt byl díky Pinotu blanc jaksi plnější a ne dost kyselý. (Dopil jsem sekt raději samotný.) Zkus si sehnat hodně kyselý šampus nebo Aligoté, prosím ! A prdni tam hodně Cassis, jako Rettigová čtyři vejce - to nemá být růžové, ale rudé!

13 DolceVita DolceVita | Web | 9. prosince 2008 v 1:03 | Reagovat

Znáš tu kouzelnou větu, náš host = náš pán :o) Co si přáli, to dostali. Já jim uvěřila, že je to ta nejlepší kombinace, ale osobně jsem si na sklence aperitivu takto připraveného Kiru pochutnala :-) Ovšem zásada byla, prdnout tam toho Kiru jen tak trochu.

P.S.

Mluvím o době, kdy jsem žila na švýcarsko-alsaské hranici a aktivně provozovala restauraci :-) Ono je mnohdy jedno, kde je Kir doma, protože kde si ho oblíbí, tam ho klidně zprzní po svém :-) To je těžké! Člověk pochytí místní manýry, ale nemám pocit, že to byla taková šílenost, které bylo třeba se bát :o) Určitě vyzkouším podle tvého doporučení! Pro tahle moudra na tvé stránky chodím ;-)

14 schnytlik schnytlik | Web | 9. prosince 2008 v 9:16 | Reagovat

Tak cassis z dijonu uz je doma, ale pry to se mnou nikdo pit nebude, ze prej potom po tom boli hlava? Jeste ve sklepe vyhrabat nejakou kyselou bublinku.... Tesim, tesim a vobec se nebojim :D

15 Sklenička Sklenička | E-mail | 9. prosince 2008 v 11:00 | Reagovat

13 - máš pravdu, experimentovat se musí :o)

14 schnytlík - po všech sladkých likérech bolí hlava, když se to přežene :o) a Cassis je hooodně sladkej....

16 ivan ivan | 6. června 2009 v 11:31 | Reagovat

[5]:Prodejna - bar Paris - Praha v Jindřišské ulici, Praha 1 - hned vedle východu z metra u Václavského náměstí.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama