Pondělní hádanky z vinobraní

20. října 2008 v 9:16 | Sklenička |  Jen tak
Svítí mi nad hrází zářivý úplněk
Svůj obraz rozhází zvlášť vlnu po vlně...


Tento víkend se pohanská božstva radovala. Když jsem v pátek sjel v Brně na bratislavskou dálnici, byl krásný večer. Nízké slunce ozařovalo vinice na levé straně dálnice a kouzlilo na nich nádherné teplé barvy a ostré stíny. Sjel jsem na břeclavském sjezdu a zastavil u cedule Hrušky. Vystoupil jsem z auta a obdivoval couvající měsíc těsně po úplňku. Ve vzduchu jsem ucítil neznámé silné pachy.
Po chvíli rozhlížení jsem objevil jejich zdroj... poznáte, co to je? Fotka je ze soboty z jiného místa, zdroj pachu je stejný.
Pro snazší identifikaci přikládám mnohem názornější obrázek zdroje pachu.
Zaradoval jsem se, že vinobraní po úplňku bude jistě dobé, zvlášť jestli vinohradník nezapomněl zakopat o prvním jarním dnu pod sedmou hlavou v sedmém řádku kravský roh. Pohanští bůžci se radovali a tančili jigy a reely, ale jestli té biodynamické mystice věříte, připomínám, že za rozšíření vína jako kulturního nápoje v naší civilizaci může křesťanství a jeho církve, a křesťanský Bůh pohanským bůžkům nepřeje.
Takže kohouta jsme před vinobraním neobětovali, a oběť několika skleniček páleného před vinobraním by jistě schválil každý dobrý katolík. Můj hostitel, průvodce a mentor vyprávěl, jak vloni pozval na vinobraní pana faráře. "Požehnal každé kádi s moštem, a říkal jsem si, že jsem udělal všechno, co jsem mohl. Jestli se víno nepovede, tak se asi povést nemělo."
Letos moc doufám, že se to povede, a nejen proto, že jsem stříhal hrozny, nosil bedny, vymýval kádě a koštoval mošty a burčáky. Snad se k tomu vinobraní v zápiscích ještě vrátím. Zatím se můžete zabávat pěti hádankama: co je na šesti fotkách nahoře? Pravidelní čtenáři Skleničkova blogu by měli určit přinejmenším modrý hrozen! Jednoho luštitele vyberu a odměním knížkou o vaření od DolceVity: Rande s gurmánkou v české kuchyni. Nebudeme s tím dělat velké cavyky, odpovědi pište do komentářů, ať se pobaví i ostatní. Uzávěrka soutěže bude v pátek!
 


Komentáře

1 schnytlik schnytlik | Web | 20. října 2008 v 10:10 | Reagovat

Myslim, ze (snad) bezpecne poznam leda tak tu kopu hnoje, ostatni strilim hodne od boku: kad plnou podezrele tekutiny a v ni plavajici bobule, teplomer zarazeny do jakesi zkvasene tekutiny, hrozny obalene pavucinou a hrozny, ze kterych by mohlo byt vino cervene ...

2 Sklenička Sklenička | E-mail | 20. října 2008 v 10:52 | Reagovat

Schnytlík - pěkný pokus, ale doufal jsem, že dosáhneme aspoň v některých případech o chlup přesnějšího určení. Třeba zrovna ten teploměr mi nesedí ... nemá rtuť. Takhle to asi ještě na výhru není :o)

3 Evas Evas | E-mail | 20. října 2008 v 11:29 | Reagovat

To nebude hnůj... 1. rmut, 2. matolinová hromada, 3. estetická matolinová hromada, 4. podle vůně je to muller-thurgau, 5. i když nevím, jak to má vypadat, tak tipuju moštoměr, 6. podle typu kořenů je to pinot noir :-)

4 Tom Tom | E-mail | 20. října 2008 v 11:30 | Reagovat

Myslím, že je to matolina.

5 Sklenička Sklenička | E-mail | 20. října 2008 v 11:41 | Reagovat

Evas - velmi uspokojivé :o) Slíbil jsem uzávěrku v pátek, tak ještě počkám, jestli někdo neuhodne, z které odtůdy je ten rmut a kolik cukru měl mošt (1) nebo v jakém moštu je ten moštoměr :o))) nebo neopraví tu mullerku... jakékoli upřesnění bude vítáno!

6 Sklenička Sklenička | E-mail | 20. října 2008 v 11:45 | Reagovat

Zapomněl jsem napsat, že druhou fotku matolin (s celými koláči) jsem přidal až po prvním šnytlíkovic pokusu :o) aby to bylo snazší....

7 schnytlik schnytlik | Web | 20. října 2008 v 13:32 | Reagovat

Sklenicka: tomu rikam podraz, fakt :))) Ale nevadi, ja uz Sarcinu knizku stejne mam :D (ulozenou v Cechach, musim si ji dojet vyzvednout k rodicovstvu)

8 Dan Dan | E-mail | 20. října 2008 v 13:41 | Reagovat

Já typuji, že by rmut mohl být ze Svatovavřince o cukernatosti 19 stupňů. No a hrozen to musí být na NG. :-)

9 Jan Jan | E-mail | 20. října 2008 v 14:00 | Reagovat

Jo pěkný, taky jsem si byl letos u známýho v Bílovicích trošku zamakat - za naturalie..... PS: na záda je nejlepší Alpa....Ten cukr je tak 22 - to je dobrý... a ta odruda vypada tak na CM...

10 André André | Web | 20. října 2008 v 16:20 | Reagovat

1) Ten rmut vypadá na nějakou červenou (ne modrou) odrůdu typnu tramín, ale může to být i dokvášející modrá burgunda.

2 a 3) Vylisované matoliny

4) Podle teček je to ryzlink rýnský nebo aurelius a ty letos má stěží 20°NM. Tyhle bobule na spodku hroznů budou mít podstatně méně.

5) Měření cukernatosti moštoměrem, spolehlivě lze určit pouze, že je to zhruba 22° a mošt z modré odrůdy. Otázkou je teplotní korekce, typ moštoměru ( může to být i klosteneiburg). Odrůdu zkusím vydedukovat: 22° by tak letos mohly mít dornfelder,burgundské nebo merlot. Burgundské by ale bylo světlejší tak nevím.

6) Podle malého kompaktního hroznu je to burgundské (rulandské) modré, ale chybí detail listu a bobule jsou trochu větší (to může být klonem).

Tak asi takhle bych to vyděl já André.

11 Sklenička Sklenička | E-mail | 21. října 2008 v 8:27 | Reagovat

Omlouvám se za potíže na Blogu.cz, včera nešly přidávat komentáře.

7, šnytlík - omlouvám se, nejblíž jste byla s kádí podezřelé tekutiny. Kdybych napsal, že fotka č. 1 je z 350litrové kádě, bylo by jasné měřítko a to, že jsou to jadýrka a né bobule :o) Vím to přesně, v sobotu jsem vzal sítko a všechny je z hladiny stáhl.

8, Dan - 19 stupňů je dobrý odhad, tak se mi to líbí! ale SV to není. Ale to není nic proti tomu, že jsem to napoprvé nepoznal ani podle chuti :) Mám dobrou omluvu, dokud jsem nestáhl ty jadýrka, bylo to ukrutně hořký!

9, Jan - že je to bezva rekreace? Navíc tenhle víkend bylo mimořádné počasí... Já jsem letos skoro neměl dovolenou, jen týden, ale víkend na vinici a ve sklepě byl parádní! Alpu jsem nepotřeboval, v Burgundsku s jejich nízkými keři ke kolenům by to bylo horší... Cukr 22 sedí, ale CM ne. Chtěl jsem napsat neblázněte, to je přece červená odrůda, ale povšiml jsem si, že s přesným určením odrůdy bývají stále problémy, a tyhle hrozny prý byly spíš žluté... no přesně jak říkám, červená odrůda :o)))

10, André - u č. 1 mate špatné osvětlení, fotka je z tmavého kouta sklepa a odrůda je modrá. Pokud jde o bílý hrozen, přihořívá, hoří! Chtěl jsem napovědět, že to je foceno až tuto neděli :o) Na poslední fotce je samozřejmě PN :o)))

12 Vinny pavouk Vinny pavouk | E-mail | Web | 21. října 2008 v 8:37 | Reagovat

:)

1: fantazie mi nejak prestala pracovat, ale ze by rmut?

2+3: odpad po lisovani (matolina)?

4: velikost bobule ani hroznu neni patrna, tak jenom do poctu strilim od boku ryzlink?

5: mostomer?

6: rulandske modre? :)

m.s.

13 Vinny pavouk Vinny pavouk | E-mail | Web | 21. října 2008 v 8:42 | Reagovat

jakto ze komentare se objevi az po te, co napisu svuj? mohl jsem si usetrit opakovat to co uz bylo zodpovezeno :)

m.s.

14 Sklenička Sklenička | E-mail | 21. října 2008 v 8:56 | Reagovat

13 - díky za odpovědi, skryté komentáže nejsou můj vynález, to jsem dostal nevyžádaně od Blogu.cz. Lepší se to, včera večer nešly zobrazovat ani přidávat vůbec.

15 Vinny pavouk Vinny pavouk | E-mail | Web | 21. října 2008 v 9:06 | Reagovat

no zase na druhou stranu co se tyce tipovaci souteze jsou skryte komentare fajn ficura :)

no kdyz jsme u tech problemu - starsi reportaze z butgundska, ktere jsem si rad cetl, nejdou otevrit, snad chybi jakasi anketa ci co? zde jsou odkazy:

http://vins.blog.cz/0805/burgundsko-den-ctvrty-a-paty-a-nemoc

http://vins.blog.cz/0805/chez-jeannette-fixin

16 Florián Hantecovič Florián Hantecovič | 22. října 2008 v 11:17 | Reagovat

1) Nakvášení modré burgundy v kádi

2) Hromada matolin z konti-lisu

3) Koláše matolin z ručního lisu - podle průměru hádám na 70litrový koš

4) hrozen vlašáku

5) moštoměr s náměrem 22stupňů v modré burgundě

6) modrá burgunda ještě na drátech

17 Sklenička Sklenička | E-mail | 22. října 2008 v 22:00 | Reagovat

Vypadá to, že účastníci jsou už vyčerpáni, takže soutěž končím. Správné odpovědi:

1) rmut z Modrého Portugalu, původně asi 19 stupňů NM. Výborně, Evas!

2 a 3) matoliny, tedy vylisované šlupky z hroznů. Vyhazují se poblíž vinic nebo i do vinice.

4) Bobule ryzlinku rýnského, ňam ňam!

5) čerstvý mošt z tramínu a 22 stupňů na moštoměru.

6) Rulandské modré alias Pinot Noir, vinice u Starého Poddvorova :o)

U pana Skleničky vyhrává Evas, profesionální výherce soutěží wine-blogů a přispěvatelka na ovíně.cz! Tramtadadááá! Pavouk měl odpovědi přesnější, ale vylosoval jsem Evase, která většinu věcí uhodla dřív. Všem posílám smajlíka za odvahu soutěžit a Evasovi s Pavoukem dva :o) Evas, napiš mi na soukromý mail, kam mám poslat výhru, nebo jestli je šance se někdy potkat.

Ostatní neplačte, mám od Šárky ještě jeden výtisk té knížky a dám ho vplen příště, možná už příští týden!

18 Sklenička Sklenička | E-mail | 22. října 2008 v 22:33 | Reagovat

Ad 15, Pavouk : ty dva odkazy na květnové texty z Burgund už fungují. Blog měl nějaký technický problém, snad je to vyřešené.

19 Evas Evas | E-mail | 23. října 2008 v 9:40 | Reagovat

Božínku, Skleničko, děkuju nastotisíckrát!

20 Vinny pavouk Vinny pavouk | E-mail | Web | 23. října 2008 v 9:44 | Reagovat

Evas - gratuluji! :)

21 Honza Honza | 8. listopadu 2008 v 12:25 | Reagovat

doufám, že z těch matolin byl ještě druhák! protože by byla škoda, je jen tak vyhodit. prostě takový dobrý pražský výběr. máme s tím u nás na mikulovsku velké zkušenosti :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama