Putování za vínem, Hrušky

8. července 2008 v 7:00 |  Jen tak
Už dvakrát jsem tady a tady zmiňoval ryzlinky Ing. Richarda Tichého z Hrušek, a minulý týden jsem se k němu vnutil na návštěvu, protože jsem byl zvědavý, kde se ty ryzlinky berou. Zatímco děti jely do Břeclavi na zmrzlinu, ochutnal jsem ve sklepě ještě nenalahvovaná vína, z nichž některá budou připravena v lahvích k prodeji na Otevřených sklepích v Hruškách tuto sobotu, 12. července.

Pan Tichý je členem sdružení Bonus Eventus, spolu s poddvorovským Milanem Sůkalem a hrušeckými vinaři Jaroslavem Benešem, Karlem Čapkou a Jiřím Nešporem. Hospodaří s otcem na 4,5 hektarech vinic, vinařstvím se živí teprve několik let.

Jeho tah s přihlášením vlastního ryzlinku do soutěže časopisu VinoRevue Prague Trophy 2007, kde ryzlink obsadil druhé místo s 90 body, mě dodnes nutí k zamyšlení. Při návštěvě v Hruškách jsem se přesvědčil, že pan Tichý nemá ambice obchodně konkurovat jiným (mnohem větším) v soutěži přihlášeným podnikům, ale přesto dokázal s malými náklady své víno zviditelnit. Těší mě i z druhé strany, z pohledu časopisu a soutěže - za celý rok dostalo 90 bodů sotva deset vín. Samozřejmě z toho nevyplývá zásadní hodnocení o tom, že by to byl nejlepší domácí ryzlink z roku 2005, ale pro mě je to umístění ryzlinku od malého výrobce důkazem, že časopis a porota dělají soutěž poctivě a bez ohledu na inzertní váhu účastníků (na rozdíl od jiných případů).
Ale zpátky do hrušeckého sklepa pana Tichého. Na uvítanou jsem dostal ochutnat barikované Chardonnay 2006 a 2007 - jsou krásné, a jak v určování vín naslepo často plavu, jeho šardonky jsem poznal už z vůně (a několik dalších odrůd taky). To je vůbec velká radost nás amatérů, když nějaké víno poznáte s určitostí naslepo, nejlépe už podle vůně, a miluju vinaře, kteří taková vína dělají. Přidám jeden odhad - myslím, že vína pana Tichého mají ambice na delší archivaci. Mají trošku víc zbytkového cukru, než hledám v šardonkách já, ale zrovna u té sladčí (2007) jsem si napsal KOUPIT!
Jeho klaret (rosé) z Pinotu Noir 2007 (VzH !) jsem nekoupil jen proto, že ještě nebyl nalahvovaný, krásný je aromatický Aurelius 06 i 07 a angreštový Sauvignon PS 07. Z už nalahvovaných vín nerad doporučuju, protože potom už na mě nic nezbude... ale botrytická rulanda šedá 07 je výborná. A vyproste si od něj Zweigeltrebe, které je ještě v sudu, má krásnou vůni a ve sklepě (takže s rezervou) i barvu, je příjemně výrazné v chuti, ale zatřiďovací komise ho "ponížila" o dvě třídy. Já bych ho koupil bez váhání a marně jsem přemýšlel o důvodu takového rozhodnutí. Zweigel není moje nejoblíbenější odrůda, ale to víno je fakt dobré. Moc by mě zajímalo, co by na něj řekli další fanoušci vína, i to, jestli by se prodalo i jako zemské víno. A dodatečně, po návratu domů dodávám, že jsem se ještě při dvou dalších příležitostech setkal s vynikajícími víny, které zatřiďovací komise shodila do jakostek, a vždy šlo vína vyrobená z dobře vyzrálých hroznů, silná a nápadně dobrá. Samozřejmě že se taky často spletu, ale některé omyly v zatřídění byly tak nápadné...
Ale takovéhle příběhy, takové rozhodování a tak bohatý výběr v supermarketu ani ve vinotéce mít nemůžete. Otevřené sklepy jsou v Hruškách tuto sobotu, 12. července od 10 hodin, už popáté. Bude otevřeno 14 sklípků, a jestli nabídka ostatních vinařů z Hrušek bude podobná jako ta, kterou jsem ochutnával minulý týden u pana Tichého, budou letošní hrušecké Otevřené sklepy skvělé. Od 15 hodin hraje cimbálovka a navečer bude ještě možno ochutnávat vychlazená vína ve stanu. Podle dobrozdání pana Tichého je akce vhodná jako rodinná, protože ulička se sklípky bude pro auta uzavřena.

A ještě seznam účastníků: Vinařství Šmerák, Vinařství Beneš, Manželé Titlovi, Vinařství Marcel Klimeš, Vinařství Jaroslav Mlýnek, Alena a Jaroslav Jurčekovi, Bohumil Netopilík, Vinařství Jiří Nešpor, Vinařství U Poláchů, Vinařství Čapka, Vinařství Lukáš Nešpor, Jan Nešpor, Josef Šmerák, Ing. Richard Tichý.
 


Komentáře

1 Sajmik Sajmik | E-mail | 8. července 2008 v 10:04 | Reagovat

Dobrý den,

neznáte nějaké podrobnosti o tom zatřiďování, podle jakých kritérií se komise rozhoduje, čím vinaři své rozhodnutí zdůvodnila atd.? Asi jsem si trochu naivně myslel, že prvořadá je cukernatost hroznů, a když je tato úředně potvrzená, neměl by být v zásadě problém, ale teď vidím, že tak jednoduché to v praxi asi není...

2 Sklenička Sklenička | E-mail | 8. července 2008 v 10:39 | Reagovat

Třeba se k tomu vyjádří někdo povolanější, já to znám jen z doslechu: komisi musíte dodat laboratorní analýzu, nicméně komise ještě potvrzuje zatřídění na základě senzorické analýzy, zda víno chuťově atd. odpovídá deklarovanému zařazení. Pakliže neodpovídá, komise ho nezatřídí podle cukernatosti, ale "shodí ho" níž. Takhle teoreticky to vypadá na dobrý postup, ale když za týden natrefíte na několik nadupaných jakostek, začnete pochybovat. Ale samozřejmě záleží na tom, jaké je procento těch diskutabilních zařazení, vždycky bude někdo nespokojený...

3 André André | E-mail | 10. července 2008 v 23:34 | Reagovat

I Vy idalisté,

SZPI je státní organizace a funguje stejně jako tento stát. Prostě zatřiďovací komise je partička hochů co spolu mluví a hodně dělají do vinařství. Hodně znamená na vagony až vlaky. Samozřejmě by jim trocha velkorysosti neuškodila, protože nějaký Tichý nebo Kovář je nemůžou ohrozit, ale od jara, kdy sem přišla  nějaká Vize, jsou tady na jihu všichni takový nervózní.

P.S. Já například mám papíry do zatřiďovací komise také, ale zatím jsem na jednání pozván nebyl.

4 Sklenička Sklenička | E-mail | 12. července 2008 v 10:22 | Reagovat

Já radši budu idealista, připadá mi pravděpodobnější lidská chyba než zlá vůle :o) Navíc z takové letmé ochutnávky taky nemůžu jednoznačně soudit, že jsem chytřejší než zatřiďovací komise, kdo se někdy nespletl? U té Kovářovy VČR se navíc nabízí vysvětlení s despektem k "béčkové" odrůdě...

5 AlysonNbh AlysonNbh | E-mail | Web | 8. října 2017 v 21:02 | Reagovat

Oh Heavens. I don't know what to do as I have loads of work to do next week summer. Plus the university exams are coming, it will be a hell. I am already being anxious maybe I should <a href=https://www.snowdonrailway.co.uk/phpunit/tramadol-er>read more</a> to calm down a little bit. Hopefully it will all go well. Wish me luck.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama