Prázdninová zastávka v Tanzbergu

21. července 2008 v 7:00 |  Reporty
Bože, to je léto! První den dovolené otevřené sklepy v Pavlově, druhý den Poysdorf (Veltlíny...), třetí den Hrušky, čtvrtý den Salon vín ve Valticích, pátý den PPS Agro ve Strachotíně, a další dny ještě Otevřené sklepy ve Věstonicích, Mikulov, Tanzberg, Kolby, taky Otevřené sklepy ve Vlkoši. Snáz se to všechno projede než napíše! Ale Tanzberg nevynechám - psal o něm už jednou v zimě, takže jsem cestou z mikulovského koupaliště přemluvil ženu a děti, aby zabočili do Bavor a hodinku mě tam nechali.

Někdy to zhlehčuju a říkám, že renomovaná moravská vinařství se odlišují hlavně tvarem lahve, ve které svá vína prodávají, a cenami. Tanzberg dostal do vínku dokonalý marketingový obal, počínaje stylovými (novými) budovami v Bavorech a konče exkluzivní lahví a etiketami, a přestože mě zajímá, co do těch lahví dávají, stejně mě ovlivňuje respekt k jednotnému stylu, kterým se prezentuje.
V mnoha moravských podnicích stále ještě není zvykem nabízet návštěvníkům ochutnávku, Tanzberg alespoň v turistické sezoně je na to zařízený, dokonce má ceník ochutnávek, kde je půldeci každého vína oceněno (ceny kolem dvacky). Pro mě to v tom horkém červencovém dni byla úleva, sice jsem z ciziny zvyklý na to, že ochutnávka je zadarmo, ale to je ochutnávka pro ty, kteří přišli víno koupit. Já jsem do Tanzbergu zašel s tím, že chci jen ochutnávat, a ceník mě ušetřil rozpaků - v takovém případě si za ochutnávku rád zaplatím, namísto toho, abych špekuloval, kterou lahev si mám koupit jako poděkování za ochutnávku.
Připravený je dokonce ceník se základními analytickými hodnatami nabízených vín. Chválím a tleskám, jen by pro mě nemusel být údaj o extraktu uváděn jako "extrakt veškerý," který si musím přepočítávat na obvyklejší "bezcukerný extrakt." Začali jsme rýňákem 2006 PS z Turoldu, suchým vínem s 13,7 % alkoholu. Má pěknou lipovou vůni a neodbourané kyseliny (7,5 g). Další poznámky nemám, ale soudím z toho, že se mi cena (226 Kč) zdála vysoká.
Chardonnay 2006 PS z Turoldu přeskočím, nastal u něj už dříve zmiňovaný generálský efekt, láhev byla zoxidovaná a druhá, náhradní, nebyla. Ryzlink vlašský 2007 kabinet z Goldhammeru (12% alkoholu, 1,3 g cukru, 5,9 g kyselin, 17,7 extrakt, cena 175 Kč) má pěknou typickou odrůdovou vůni a příjemnou kyselinu. Hádal bych na odbourané kyseliny, kdybych nevěděl, že něco takového se na Moravě u bílých nepraktikuje. Pěkné nenáročné víno, jen ta cena...
Pinot gris 2005 z Turoldu je už podle vůně typický šeďák s pěknou barvou a 14,9 % alkoholu a šesti gramy zbytkového cukru. Při vší úctě, byl bych zvědavý na šeďák s menším alkoholem a vyšším cukrem, zrovna u šeďáků mám cukr rád. Taky extraktu je možná míň, než by mohlo být.
Červená vína jsme začali jakostním Zweigeltrebe 2005 z Novosedel, pěkným, ale jaksi obyčejným, za cenu odpovídající spíš neobyčejnému zweigelu (160 Kč).
Cabernet Sauvignon 2005 PS z Turoldu má krásnou barvu a typickou hustou vůni, až marmeládovou. Tohle víno mě z ochutnávky zaujalo nejvíc, stojí sice 250 Kč, ale kdybych měl něco koupit, byl by to tento CS. (Ehm, tedy pokud bych překousl tu cenu...)
Pinot Noir 2005 PS z Růžové hory (232 Kč) jsem přeskočil, věnoval jsem se mu na podzim. Rovnou jsem si vyžádal tanzbergský trumf, Pinot Noir 2005 výběr z bobulí z Anenského vrchu (14,6 % alkoholu, 2,9 g cukru, 4,2 g kyselin, 31,1 g veškerý extrakt, cena 420 Kč). Má úžasnou barvu, plnou a nazrálou s až kávovými tóny, domácí vůně - trnky, ale v chuti vystupuje alkohol a vládnou kyseliny a třísloviny, za 420 Kč zklamání.
O zábavné epizodě se zvětralou lahví Chardonnay jsem se už tady zmiňoval, dodal bych, že "to se může stát," nebýt jedné věci. V degustační hale Tanzbergu jsou vína uskladněná v chladicím boxu s dusíkem, kde by vína měla být před oxidací téměř dokonale chráněná. Kdysi jsem se zajímal o italské skříně Enomatic, kde nejjednodušší konfigurace pro 8 lahví stojí asi 250.000 Kč. V Tanzbergu mají podobný systém od jiné firmy, ale namísto dusíkové ochranné atmosféry jsou lahve uzavřeny korkem a tahle drahá hračka slouží jen jako chladnička. Jediný závěr, který mě napadá je, že od nastavení původní ideje projektu Tanzbergu dodneška uteklo spousta času.
Jak původní ideje běžným provozem korodují a drolí se, může se někdy stát, že z nich zůstanou jen pěkný obal a vysoké ceny. Přeju Tanzbergu, aby to nebyl jejich případ. Každopádně mají v Bavorech pro návštěvníky vinařství v našich končinách nezvyklý (a chvályhodný) ochutnávací program, takže se mými poznámkami neřiďte a vybírejte si sami. Navštivte Tanzberg (a napište mi do komentářů, co jste si vybrali)!
 


Komentáře

1 MT MT | E-mail | 21. července 2008 v 22:47 | Reagovat

nebyl jsem, ale budu se snažit  pokud vyjde čas. Nicméně mám jen připomínku pod čarou - na Moravě se kyseliny odbourávají i u bílých vín (u některých).

2 Sklenička Sklenička | E-mail | 22. července 2008 v 0:31 | Reagovat

Nebudu se hádat, protože nevím. Několikrát jsem měl podezření na MLF u bílých (i tady), vždycky se na to ptám, ale zatím se nikdo nepřiznal :o)

3 MT MT | E-mail | 22. července 2008 v 9:22 | Reagovat

Hádat se nechci, většinově máte pravdu, jen jsem na to upozornil, že existují vinaři u nás, kteří to alespoň částečně akceptují i u bílých .)

Nemyslím si, že je to něco negativního, spíše záleží jak to prospělo harmonickému celku.

4 Tanzberg Tanzberg | E-mail | Web | 22. července 2008 v 11:43 | Reagovat

Kyselinu u bílých vín neodbouráváme. :o)

5 vosisko vosisko | E-mail | 23. července 2008 v 16:34 | Reagovat

Stručně a jasně řečeno.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama