Pár tipů

18. července 2008 v 7:00 |  Komentáře a plky
Neraď, není ti šedesát, řekla by mi Skleničková. Ale znáte to, dobré rady nejvíc těší ty, co rady dávají. Tak tomu nebudu říkat rady, ale tipy. Několik tipů z letošní pálavské dovolené. O jednom jsem tu už psal, Léto otevřených sklepů v Pavlově.

Za druhým tipem musíte až do centra Hodonína, ale stojí za to. Pizzeria "Casa Mia" dělá úžasnou pizzu, a v letošní restauračně-stravovací bídě se vyplatí tam dojet. Navíc nedrží zavírací den a mají otevřeno celý týden. Ochutnával jsem tam čtyři pizzy a byly bez výhrad - ledaže bych měl námitky proti cenám, ale letošní vyšší hladina cen je na Moravě normální, přičemž kvalita bývá často povážlivá. V Mikulově se dobře vaří v restauraci Hotelu Bonsai.
Za třetím tipem musíte vyjet z Mikulova 15 kilometrů, ale mikulovský hraniční přechod je dnes průjezdný bez zastávky, takže to není problém. O rakouském Poysdorfu jsem se zmiňoval v jednom z prvních zdejších příspěvků, a už je to tady zase. Letos jsme tam po ochutnání asi sedmi vín koupili kromě basičky Veltlínů (DAC Weinviertel 2007 od Hausera, taky se dá doporučit) i čistý mošt z bílých hroznů, z červených hroznů, a 45-procentní meruňkovou šťávu, pro kterou nemám slov ani srovnání - je prostě báječná!
Rakouští vinaři zřejmě používají sklepní mašinky jako lisy a tanky, v této době nevyužité, i ke zpracování alkoholu prostých šťáviček, a naše nedůvěřivé a zmlsané děti vypily půl lahve meruňkové šťávy cestou z poysdorfské obecní vinotéky do auta (asi 20 metrů). Bohužel je tekutá meruňková dřeň trochu drahá (3,20 € za 0,75 litru), ale je neuvěřitelná!
Ještě jeden úplně praktický tip - pokud se chystáte autem na Horňácké slavnosti do Velké nad Veličkou, pomněte, že silnice od Hodonína do Strážnice je neprůjezdná a objížďka je tak dlouhá, že se vám vyplatí jet z Brna přes Archlebov a Kyjov.
A nejdůležitější tip - ochutnávejte! Mnohá moravská vinařství ještě žádnou nabídku pro návštěvníky nemají, ale některá naopak ano. Soukromě považuji možnost ochutnat několik vín ve vinařství za úplně zásadní pro orientaci v nabídce (Nekupujte nic, co vám předem nedají ochutnat!). Letos jsem jsem si nejméně u dvou výrobců při ochutnávce poopravil dojmy získané "z druhé ruky." Když se párkrát zeptáme na ochutnávku i tam, kde ji nenabízejí, třeba je to trkne!
 


Komentáře

1 MT MT | E-mail | 18. července 2008 v 9:52 | Reagovat

Nech Vám dobře dopadne cesta.

p.s. ta objížďka je fakt mor :-/

2 -69- -69- | E-mail | 21. července 2008 v 22:55 | Reagovat

v Casa Mia jsme štamgasti,a tak tˇa musím doplnit.Asi nepostřehls,že tam majů určitě najlepší nabídku lokálních vín na okresi Hodonín.Najhojněji su zastupeni Čejkovští vinaři, ne celým sortimentem ,ale velice slušným výběrem.Nikdy jsem nepil lepší barikovanů frankovku než od Libora Veverky ,nové Bízovi marmelády z 07,a další čtvrtečníky.To všecko v Casa Mia a ještě na doporučení personálu,dost často aj po skleničkách.Málo keří z Bílovic sů tak dobří ,jak tyto čejkovjané.

3 Sklenička Sklenička | E-mail | 22. července 2008 v 0:26 | Reagovat

Při našich návštěvách v Casa Mia neměli vinný lístek (prý se zrovinka dělal nový), ale spoustu vystavených lahviček v chlaďácích. Já jsem ulítával na jejich pizzách, určitě byly lepší, než ty, které jídám v Praze. Neprozraďte to Cuketkovi, nemusí vědět všechno. Jinak ale letos na Moravě stravovací bída, vysoké ceny, nízká kvalita. Se stoupajícím kursem koruny doufám přijde smrt špatných podniků, protože cizinci nebudou chtít snášet podprůměrná jídla za (téměř) západní ceny. Zatím ale vídám jen zkázu kdysi dobrých podniků, v bzenecké Myslivně se stále nevaří, z kdysi excelentní restaurace v Uherském Ostrohu je bařík bez vaření... najezdím strašnejch kilometrů kvůli obědu.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama