Wimbledon

18. června 2008 v 7:00 |  Jen tak
Už před časem jsem napsal, že nebudu psát každý den, a docela se těším na prázdniny, kdy očekávám velké prázdno a nedostatek nových témat, ale dnes neodolám a blognu malou aktualitku.
Už dlouho přemýšlím ze všech stran o tématu párování vína a jídla ("Sbratření" :-) a dnes se naskytla příležitost osvěžit starou dobrou dvojici.

Je to tak profláknuté, že současně s tím, jak položila přede mě na stůl přepravku jahod, se paní Skleničková zeptala: "Máme nějaké šampaňské?" Po trapné pauze jsem musel přiznat, že nemáme, ale našel jsem Crémant de Bourgogne, který jsem před rokem koupil v Chateau de Prémeaux-Prissey.
Je to sekt z Pinotu Noir, v chuti trochu nevýrazný, ale do mixu s ovocem dobrý. A přiznám, že ještě víc než s jahodami mi sekt chutná s malinami, asi proto, že víc pouštějí chuť do vína a jsou v něm výraznější.
Přemýšlel jsem i o tom, že k tématu Sbratření chutí udělám soutěž, ale možná je to škoda, je to téma na celý rok. Některé dvojice jsou notoricky známé - Roquefort a Sauternes? Šampaňské a ústřice? A odjinud zase prosciutto crudo a fíky? Párek a pivo! Znáte ještě jiné dvojice, které volají po spárování?
 


Komentáře

1 puk puk | 18. června 2008 v 10:23 | Reagovat

vodka a špek

2 Sklenička Sklenička | E-mail | 18. června 2008 v 12:04 | Reagovat

Jéje, díky za nápovědu! Už jsem do textu doplnil buřty a pivo, jak jsem mohl zapomenout :)

3 vosisko vosisko | E-mail | 18. června 2008 v 15:19 | Reagovat

Já to mám malinko jinak: Bordeaux a zvěřina, Barolo a lanýž, Sauternes a foie gras, Porto a Roquefort, Guláš a Budvar, Vin santo a "kantučíny" ( jsem líný hledat jak se to píše ), slivovice a špek, Křemílek a Vochomůrka, Kelímkáč a klobása, Šampaňské a F1.

4 MT MT | 18. června 2008 v 22:12 | Reagovat

No Jirka Hortů dělá drinky se svými růžáky - např. nechá jahody lehce naložit ve víně a poté se podává s ledem. Víno je lepší vybrat se zbytkem kolem 10 gramů. Zkouší i jiné kombinace ... aneb fantazii se meze nekladou.

5 jednorožec jednorožec | 19. června 2008 v 15:04 | Reagovat

Toast s "marmalade" ze sevillských pomerančů + hustý čaj s mlékem (možno i když ve Wimbledonu studeně prší).

6 Sklenička Sklenička | E-mail | 19. června 2008 v 18:59 | Reagovat

BTW, už chápu vaši poznámku o tom, že se Britové nejčastěji baví o tom, komu budou na Euru fandit. Taky jsem v neděli ztratil důvod a štve mě to a nevím si rady... Ani ty Slováky tam nemáme, ani Moravany...už aby bylo finále.

7 jednorožec jednorožec | 19. června 2008 v 19:23 | Reagovat

7: Holaňďani jsou sympaťáci. Taky zatím vyfasovali pouze jednu žlutou kartu - už to vypovídá mnoho o technické vybavenosti mančaftu. Ale obyčejně, nyní, s paní J říkáme: "May the better team win."

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama