Pražené mandle

10. března 2008 v 6:10 | Skleničková |  Recepty pí Skleničkové
Sklenička má rád všechno, co je malé a je toho spousta - tedy když je řeč o jídle. Pokud jde o bifteky nebo zmrzliny, nemá nic proti velkým porcím. Ale když jde o lentilky, buráky, crackery nebo malé sušenky, odhazuje konvence a bez ohledu na společnost sní vše v dosahu. Dokonce je schopen i přestat skákat do řeči spolustolovníkům a tiše se krmit, přistanou-li na stole mandle nebo oříšky. Z rajčat nejvíc obdivuje sicilská cherry-rajčata. Může se utlouct po mladém hrášku, a občas se taky utluče. Miluje kaviár. Myslím, že jeho obdiv k šampaňskému souvisí s bublinkami, s jejich velikostí a množstvím.

I z vyjmenovaných příkladů je vidět, že jídlo Skleničku zajímá hlavně tehdy, hodí-li se k vínu. Protlačila jsem sem už i recepty na jídla, která nebyla určena k vínu, ale tentokrát jsem to vzdala. Recept je Skleničkův, já jsem ho jenom zapsala (tedy, recept, jestli to vůbec je recept. Vlastně dnes ani nemusím psát seznam potřebných surovin.). Uhranuly ho pražené mandle, a když se dozvěděl, že se ve vinárnách nekupují hotové, ale připravují se na objednávku, jal se experimentovat. Koupil v Makru kilovku loupaných mandlí. (Vaše ženy vám poradí, že mandle lze spařit a oloupat, ale Sklenička má rád nejjednodušší postupy.)
V malém kastrůlku zahřejete olej. Sklenička používá na všechno olivový olej, ale ten se snadno přepálí, k tomuto účelu lépe poslouží slunečnicový olej. Do rozpáleného oleje vysype z kávového šálku (aby se nespálil) asi deci mandlí, jen tolik, aby souvisle pokryly dno kastrůlku. Průběžně sleduje, jak hnědnou a obrací je vidličkou. Když se mu barva zdá dobrá, sundá kastrůlek z ohně a vystrká nahnědlé mandle na kuchyňské papírové utěrky. Mandle jemně posolí, potom je zavine do papírové utěrky a všelijak složitě je obrací. Dílem proto, že mandle jsou horké a chce, aby se dobře obalily solí, dílem proto, že z nich chce odstranit olej. Když mu to za chvíli nedá, začne ještě teplé mandle ochutnávat. Pokud je nepřesolí, přidají se i děti a já.
Tím se dostáváme ke druhému úskalí tohoto receptu - první úskalí byla možnost, že mandle zapomenete v kastůlku na ohni a spálíte je. Pokud si to ohlídáte, hrozí už jen přesolení. Přesolené mandle odmítají děti a ani dospělý jich nedokáže sníst mnoho. Solte s mírou! Pokud se vyhnete dvěma zmiňovaným úskalím, ještě teplé mandle jsou snědené a všichni účastníci vaření žádají další porci. Dáte kastrůlek znovu na hořák a zapálíte oheň. Nalijete trochu oleje. Je to tak jednoduché...
Dobrou chuť !
TOPlist
 


Komentáře

1 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 10. března 2008 v 10:40 | Reagovat

Pražené mandle, crackery a další členové této křupavé rodinky se asi na žádném stole dlouho neohřejí. Zvláště, když je k nim naléváno něco dobrého k pití :-) I když říkáš, že u tebe na stole nikdy nic nezbude, tak pro případ, že by někdy náhodou něco zbylo, mám nachystaný skvělý recept, co s takovými přebytky. Možná tě to bude zajímat :-) Bude to taková chlapská dobrota!

2 Sklenička Sklenička | E-mail | 10. března 2008 v 10:50 | Reagovat

těším se :o)

3 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 10. března 2008 v 15:50 | Reagovat

Je prostředno specielně pro Skleničku ;-)

http://dolcevita.blog.cz/0803/velmi-pritazliva-panenka

4 maik maik | E-mail | Web | 10. března 2008 v 22:17 | Reagovat

zdravim sklenicka :), ako vidim mame spolocne chute hehe, zboznujem prazene mandle. inak pomaly davam dokopy stranky, ale template je docasny, pracujem na vlastnom :), akurat ze nestiham, je to dost narocne. http://www.mike-o-blog.com/

5 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 10. března 2008 v 23:34 | Reagovat

zdravim maik :-) Náročné to teda je, tak přeji vytrvalost! Mikeblog vypadá k světu :-)

6 jednorožec jednorožec | 11. března 2008 v 1:29 | Reagovat

Euréka!

Ne, nekřepčím po příbytku kapaje vodu z vany, ale už vím, co se všemi těmi mandlemi. Přivezli nám je chudí příbuzní k Vánocům. Ze Španělska, kde je "získali" z nějakých stromů u silnice.

Takže je nechat spářit...atd.

Díky!

7 Sklenička Sklenička | E-mail | 11. března 2008 v 7:54 | Reagovat

Zdravím noční ptactvo :o)

Mike - jojo, pěkný blog. Když jsem experimentoval s WordPressem, taky jsem nakonec došel k tomuto templatu! Ale zatím jsem nepokračoval dál.

Jednorožec - my snad musíme být ve stejném znamení zvěrokruhu: pstruh k snídani, mandle k večeři :o))) akorát ta Vaše nechuť k Chardonnay nám to kazí! (udělejte s tím něco...)

8 mike mike | E-mail | Web | 11. března 2008 v 8:42 | Reagovat

Sklenicka: to vies nocne vtactvo rado zobe prazene mandle :D. priznam sa, ze ja som tych templatov vyskusal asi 100, rozne som ich upravoval, menil header atd..., no a zatial vedie tento, prvy co som vyskusal hehe...inak dakujem.

DV: dakujem, budem sa snazit aby to vypadalo este lepsie

9 jednorožec jednorožec | 11. března 2008 v 15:49 | Reagovat

Skleničko,

nechuť k Chardonnay se zdá být hluboko zakořeněná. Podobně některé ženy, ač hezky rostlé, příjemné a inteligentní na mne působí přímo odpudivě svými feromony. Naštěstí je jich nepatrné procento - většiny žen (a vín) bych se nedočuchal!

Ale jsem ochoten dát Chardonnay znovu chanci. Mám například občas namířeno do tohoto sklepa, http://www.qrwines.co.uk/

Kdybyste vy (či někdo jiný) měl chvíli se na jejich stránky mrknout a doporučit mě něco, co by dle vašeho mínění mohlo radikálně změnit můj názor, byl bych zavázán. Jsem ochoten experimentovat tak do 12ti, 15ti liber za flašu.

10 oa oa | E-mail | 11. března 2008 v 18:35 | Reagovat

Já zase tak línej nejsem, takže to praktikuju s tou kilovkou nevyloupených mandlí. Ale hlavně je peču na sucho. Plech posypu hrubozrnou solí, na ní pak nasypu po oloupání ještě vlhké mandle a šup s nima do trouby! Možná to trvá déle, ale stojí to za to! :-)

11 Sklenička Sklenička | E-mail | 11. března 2008 v 18:57 | Reagovat

Nevím, jestli se smí vozit mandle z UK, ale už nás začíná být dost na degustaci slaných mandlí vlastnoručně osolených :o) když jsem to zveřejňoval, obával jsem se, že mi někdo vyhubuje, co to vyvěšuju za pitomosti a helemese :o) Mišelinova hvězdička není všechno!

12 Sklenička Sklenička | E-mail | 11. března 2008 v 19:01 | Reagovat

Jednorožec - v Corks Out jsem našel jen 2 burgundské šardonky, obě jsou mi neznámé :-( pokusím se Vám něco v UK najít...

13 jednorožec jednorožec | 11. března 2008 v 19:28 | Reagovat

Sklenička - vřelé díky za snahu. Když tak mě můžete dát zprávu přímo na

jrozec zavinutý sleď gůglmejl tečka com

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama