Na plovárně s prof. Vilémem Krausem

19. března 2008 v 6:10 | Sklenička |  Komentáře a plky
Přiznám se, že jsem od jednadvacetiminutové talk-show Marka Ebena s nestorem (česko)moravského vinařství profesorem Vilémem Krausem nečekal mnoho. Měl jsem na něj dlouho pifku, protože jsem si pamatoval jeho radu vinařům z jedné pětadvacet let staré příručky - vyklučit vinici po dvaceti letech, kdy réva začíná dávat menší úrodu.

Nedělní Plovárna s prof. Krausem ale přinesla svěží povídání o pěstování révy i výrobě vína, kde i názory časem překonané byly zasazeny do dobového rámce a osvětleny, se zábavnými exkurzy do antické historie i zaujatým vyprávěním o vypravěčově lásce, křížení a kultivování nových odrůd vinné révy. (Bohužel jsem si přitom uvědomil, že i zaručeně moderní názory na výrobu vína, na které bych dnes přísahal, budou za dvacet let vývojem vinohradnictví překonány.) Je-li zajímavý vypravěč se zajímavým tématem, zapomenu na jednadvacet minut i na to, že Plovárna není moc televizní pořad a Marek Eben je v něm už podvousté stále stejný.

Nejvíc jsem ocenil právě pohled pana Krause na to, jak se měnil přístup k pěstování vína a k hektarovým výnosům včetně toho, jak tato změna ovlivnila barvu vína a použití Neronetu, první odrůdy, kterou profesor Kraus vypěstoval. Premiéra byla v neděli večer, opakuje se v noci ze středy na čtvrtek 20. března ve 3:05 na ČT 1 - takže příležitost pro vaše videorekordéry. Nenechte si ujít!
 


Komentáře

1 -69- -69- | E-mail | 19. března 2008 v 14:05 | Reagovat

Loni na someliérském kursu jsme poznali,že Kraus rozhodně není dogmatický a drží krok s dobou a pár jeho postřehů k tématu teroir mně velice zaujalo.A taky mně překvapilo jak dokázal ve dvaaosmdesáti oddegustovat a velmi rychle zhodnotit kvalitu vína.Nechtělo se mně věřit ,že ty jeho čivy jsou furt stejné a tak sem nelenil a položil otázku,a pan profesor potvrdil,že vjemy už nejsou zdaleka tak intenzivní,ale tím že má rozšlechtěných 45 nových kříženců,tak musí nejméně co 3 dny každý z nich předegustovat a tak chtíc nechtíc ,mu to dává 15 vzorků denně a tento trénink ho udržuje ve velmi dobré degustační formě.

Z toho plyne poučení milý Sklénečko,že lepší je ten pohárek z Parkinsonem rozžbrúňat ,než na něho s Alzheimrem zapomenút.

2 -69- -69- | E-mail | 19. března 2008 v 14:07 | Reagovat

teď nevím k....,esli sem ty choroby nepřehodíl?

3 toffo toffo | E-mail | 19. března 2008 v 14:14 | Reagovat

Myslím, že právě proto, že pan Eben je pořád stejný, a podává  pořád stejný moderátorsky skvělý, výkon, dává šanci svým hostům, aby vynikli.

Bohužel jsem tento díl neviděla.

4 Sklenička Sklenička | E-mail | 19. března 2008 v 19:27 | Reagovat

69 - Kraus byl báječný, ale kdyby jen "držel krok s dobou," tak bych mu to bez dalšího asi nesbaštil. Ale on uměl ukázat, jak ty staré názory (a postupy) byly překonány právě rozvojem vinohradnictví (v tom úvodním citovaném případě díky nově vyšlechtěným klonům, které dávaly větší úrodu), až mě trklo, že i to, o co se dnes urputně hádáme, bude za 20 let taky překonáno něčím novým - jen dnes ještě nevidíme čím. Plovárna stojí za vidění.

toffo - hosté vynikají, souhlas. Jen já se občas snažím přistihnout režiséra, jestli někde nenechá Ebena chápavě přikyvovat v jiném oblečení než na minulém záběru :-) Asi jsem už navykl akční podívané a chybí mi na konci aspoň jeden výbuch nebo aspoň pořádné šplouchnutí :o)))

5 Jerry1 Jerry1 | E-mail | 20. března 2008 v 9:11 | Reagovat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama