La Degustation Tcheque - fotokvíz ze čtyřky

20. března 2008 v 16:22 | Sklenička |  Jen tak
Spomínam na Paríž, tie spomienky sú staré
spomínam na Paríž, čo asi robí Marais
spomínam na Paríž, v kaviarni sedí Funés
spomínam na Paríž, na Place Pigalle ma unes!
Ležím už týden doma s antibiotiky (a doktor mi velkoryse povolil všechny lihuprosté nápoje) a jak vidno z úvodního citátu, pouštím si Lasicu, Satinského a Filipa. Brouzdám webem a okukuju, jak si žije druhá polovička lidstva. Tuten píše z Japonska o degustaci šampaňských, tamten rovnou z Thajska o degustaci velocipedů a všichni společně pak o žracích orgiích v La Degustation... epčík... tak jsem se alespoň nechal unést spomienkami z úvodu k malému fotoseriálu z jednoho loňského oběda. Předložím vám ho jako malý kvíz, rozdělený do několika otázek. Je určený zejména wine-turistům a food-turistům. Třeba vás bude bavit luštit, co jsem měl k obědu. Nebojte se, žádné molekulární experimenty, ale poctivá dělnická strava - a dojde i na "brambory maštěný, byly málo pečený, pak jsem jed u stolu kdovíco v rosolu" - poznáte to?

Fotky jsou z jara 2007 a kromě několika nápověd zahrnují polední menu v (dělnické) hospůdce, u nás bychom mluvili o čtvrté cenové. Některé otázky budou pro čtenáře fůdblogů triviální, některé třeba ne - kdo ví? Tak se hezky posaďte, začínáme.
Hospoda, do které půjdeme, je na náměstí. Copak dělají ti kluci (a holka) v poledne na náměstí ? - první otázka.
Posadíme se ke stolku na zahrádce s výhledem na náměstí. Podle staveb už se dá poznat, kde to jsme… a objednáme si denní menu. Je to jednoduché, mají jen jedno.
Už tady máme předkrm… salát pozná každý, ale jak se jmenuje ten předkrm? - druhá otázka.
Kdo pozná hlavní chod, pozná i oblast, kde se nalézáme - to jídlo je tady typické (a nemám na mysli ten špalek zapečených těstovin), stejně jako předkrm. Takže třetí otázka - jak se jmenuje hlavní chod?
Protože už jste uhodli, v které zemi jsme, nepřekvapí vás, že další chod jsou sýry. Bez otázek.
Přiznám se, že mě překvapilo, že dezert a kafe se vešly do ceny menu. I když ten krém pod dortem jsem si neužil, to nebylo moje gusto. Kafe překvapivě dobré. Chtěl jsem se zeptat, kolik stálo celé menu, ale nebudu dělat drahoty. Bylo to za 12 €.
Kdybych si dal k menu víno, bylo by jasné i to, kde jsme byli na obědě. Dodneška lituji, že jsem si ho nedal, bylo vedro a já měl před sebou několik hodin za volantem a spoustu vín k ochutnání. Ale víno se v té obci skutečně pěstuje. Byl jsem zvědavý, jaké bych dostal k hlavnímu chodu, ale nezkusil jsem to. Letos si to určitě nenechám ujít! Takže čtvrtá otázka - kde jsme byli? Země, region, vesnice? Kde se takhle obědvá? Kdo se trefí nejblíž?
Na horním obrázku vidíte oltář pohanského božstva, kterému domorodci obětují. Víc už napovídat nebudu. Opisovat je povoleno, odpovědi do komentářů, nejlépe rozčleněné 1-4. Odpovědi mohou být jakkoli přibližné, schválně kdo se trefí nejblíž.
-----------------
Dodatečně jako obrazový doprovod ke správným odpovědím přikládám obrázek :
TOPlist
 


Komentáře

1 matesola matesola | Web | 20. března 2008 v 17:58 | Reagovat

Ještě že se mi na tomhle webu načítají obrázky tak dlouho. Kouknul jsem na první, přečetl otázky pod zbývajícíma a PRCHÁM :)))

Tak vážně.

1) Klucí a holka hrají v poledne peting anóbrž pétanque. Okamžitě zaměstnat !!! :))

2) Předkrm bych tipoval jako vepřové nebo oháňka v aspiku (aspiqué :))

Zdá se mi to nebo to máte v plastu? Ale za 12 ojro je to jedno :)

3) Boeuf Bourgignone. Doufám, že to je dobře, nemám čas to zkontrolovat. Příloha předpokládám Jambonflequé :)

4) Frankreich, Rulandsko, vesničku nevím :(

2 Sklenička Sklenička | E-mail | 20. března 2008 v 19:04 | Reagovat

matesola - to je ošklivé takhle mě citovat! Nic bych neřekl, kdyby tu byla tvoje fotka s řidítky skrznaskrz hubou, ale takto? Ad 2) je to skutečně plast :(

přihořívá, ale ještě to není všechno správně :-)

3 jednorožec jednorožec | 20. března 2008 v 19:04 | Reagovat

Ještě že mám na počítadle antivirus - abych od vás, pane Skleničko, něco nechyt! Přeji brzké a kompletní vykurýrování se. Po antibiotikách pak nasadit něco jogurtového k obnovení střevní flóry, to jistě už víte.

Na 1 jsem napsal Boulez, ale to je skladatel, takže boules, jako koules.

I ostatek opíši od Matesoly.

(Dám mu za to kousnout chleba s máslem. Je doma pečený, to on rád.)

4 Sklenička Sklenička | E-mail | 20. března 2008 v 20:04 | Reagovat

Jednorožec, Matesola - stejné chyby, stejné známky. Skore 2:2.

5 -69- -69- | E-mail | 21. března 2008 v 8:18 | Reagovat

1.petangue alias boules je bez diskuze

2.nějaká průmyslová varianta jamonpersilé v aspiku a plastu

3.na Coq au Vin to nevypadá,takže hovězí po Burgundy

4.země jest Francouzská,region vypadá Burgundsky ale s tou dědinkou je to horší,pod hroznama vydím světlý vápenec jeko je v Chablis ale ten metalický hroznisko si nepamatuju,ale v cot de nuit ani Or není nikde tolik místa na takový pomník,krajina v pozadí zase neodpovídá okolí Beaune,ale spíš to je jak Grand Cru tratě v Chablis,v Macone to neznám,takže Chablis.

My sa tady unúváme, zatím co ty si maródíš a ani žádný oldomáš výhercovi neslíbils????????

6 -69- -69- | E-mail | 21. března 2008 v 9:38 | Reagovat

vidím,že vydím,no co už....,prepáčťe

7 jana jana | 22. března 2008 v 8:42 | Reagovat

1. pétanque, 2. šunka v aspiku 3. Boeuf bourgignone 4. Francie, Burgundsko, blíž nevim

8 jana 2 jana 2 | 22. března 2008 v 11:16 | Reagovat

Pétanque a Boeuf Bourguignon bych tipovala stejně. Předkrm - že by jambon de Morvan? Vím o 3 tradičních receptech - jambon persillé a la bourguignonne, jambon de morvan aux oeufs molletes a šunka po burgundsku. K šunce s vejci na hliničku se prý používá bílé víno pouligny-montrachet. A to všechno v dělnické putyce? Ti Frantíci si ale žijou! Takže hádám nějaké levnější verze receptů.... Kde vy jste to vlastně byl??

9 Jarda Jarda | 22. března 2008 v 15:01 | Reagovat

1-3 souhlasím se (7), réva i hrozen vypadají na Chardonnay, takže 4) buď Chablis nebo Cote-de-Beaune. Tam by taky dávalo smysl dát si Boeuf Bourguignon a zapít to místním vínem. Já si matně na ten hrozen vzpomínám, ale nebyl ve městě, ale u silnice, která prochází Cote-d-Or. Ale Google nepomáhá, tak 4) tipuju jen Cote-de-Beaune.

10 jednorožec jednorožec | 22. března 2008 v 15:46 | Reagovat

Ten hrozen by nebylo těžké usochat - něco obehraných pumlíčů od místních volejbalistů či fotbalistů, k tomu přikoupit pár jiných velikostí, aby to nebylo jednotvárné a odpovídalo realitě. Slepit to dohromady, přestříknout - voila!

Takže by to nemusela být jediná socha hroznu v celé Francii.

Jen tak líně tlachám po dobrém obědě, za oknem se divě honí sněhové vločky. Happy Easter everyone!

11 Bali Bali | Web | 22. března 2008 v 17:00 | Reagovat

1.petanque

2.jestli je to jambon persille, je tam nějak málo petrželky. Jinak se jí říká i Jambon de Paques (velikonoční šunka)Tipla bych i to vejce se šunkou, ale to není až tak Burg.specialita

3.Boeuf Bourguignon

4. Vive La France, vesničku nevím

dezert- Fondant au chocolat sur crème anglaise

12 Sklenička Sklenička | E-mail | 23. března 2008 v 21:17 | Reagovat

Správné odpovědi :

1. Petanque, snadné.

2. Šunka v aspiku jako odpověď stačí. Myslím, že to byla jednoduchá variace na Jambon persillé, chuťově odpovídající cenové skupině :o) Děkuju za komentáře hlavně Janě 2, to o vejcích na hniličku a Puligny-Montrachet AOC jsem nevěděl... kde já jsem to vlastně byl? :-)

3. Boeuf Bourguignon neboli česky hovězí na víně.

4. Přikládám do článku obrázek jako důkaz: hospůdka je na náměstí v Puligny-Morachet (Cote-de-Beaune je správně), nápovědná socha hroznu Chardonnay stojí na křižovatce silnice RN 74, kde se odbočuje do Puligny.

Díky všem účastníkům, čekal jsem, že jídla budou hračkou pro dámy z foodblogů, překvapil Matesola :-)

Ad 69: láhev vesélka jsem jako cenu nevypsal, neb jsem si nebyl jistý, že to není úplná hloupost a že někdo vůbec bude chtít reagovat. Slibuju, že ještě letos bude opravdová vínocestovatelská soutěž s flaškou!

Jednorožec - ad "Ten hrozen by nebylo těžké usochat" - na náměstí v Puligny je soc-realistická socha družstevníků při sběru hroznů (mám ji v hlavičce webu - ta by Vám dala za pravdu. Jejich oděvy jsou vytvořeny kouzelným až naivistickým způsobem: na sochy navlékli opravdové gatě a saka a přestříkali je nějakou omítkou - francouzský soc-realismus en sich!

13 jednorožec jednorožec | 25. března 2008 v 2:02 | Reagovat

Sochání: Těší mne, že jsem nebyl tak daleko od skutku! Tvrzení gatí a sak mi připomíná, jak jsem velmi dávno obdivoval v Karlových Varech různé předměty (dětské botičky například) ponechané účinkům vřídelní vody. Zkameněly.

Jednu vlastnost vín, kterou increasingly (crescendo) vychutnávám, je minerálnost.

(Omluva za někdy už pokulhávající mateřštinu.  Vzrůstajícně? Vic a více?)

14 Sklenička Sklenička | E-mail | 6. dubna 2008 v 21:53 | Reagovat

J-R - stále víc ?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama