Komentáře

1 J.Č. J.Č. | E-mail | Web | 13. února 2008 v 8:40 | Reagovat

U jednoho velmi slavného vinaře je v nabídce špičkové Grand Cru, s maličkým výnosek sotva do 20hl/ha, ale zároveň jakési "druhé víno" (byť v Bordeaux je tohle právně ošetřeno mnohem lépe), ze stejných poloh, pouhé A.O.C. Bourgogne, ze zbylých hroznů... takže sbohem sny o výrazné redukci a miniaturních výnosech, může to být úplně jinak :) (otázkou je, zda úplně legálně... to si budu muset nastudovat)

2 Sklenička Sklenička | E-mail | 13. února 2008 v 10:00 | Reagovat

JČ - to je něco jiného, to je běžná praxe, říká se tomu "deklasifikace" - představ si systém burgundských apelací jako rostoucí pyramidu s regionálními AOC dole a Grand Cru nahoře, a víno s vyšším statusem můžeš mísit s "nižším" vínem (nebo nemísit a rovnou "podhodnotit" jako nižší apelace) s podmínkou, že ho deklaruješ jako nižší. Taková vína občas vyhrávají soutěže a získávají Tasteviny, ale když se to neuhlídá a naopak se překlasifikuje směrem nahoru, padají soudní tresty včetně odnětí svobody.

Neznám konkrétní případ který cituješ, ale hádal bych, že ta dvě vína nestojí vedle sebe ve stejném roce - jeden z důvodů deklasifikace jsou špatné roky, a když výrobce usoudí, že jeho víno Grand Cru nedostojí jeho představě a kazilo by mu pověst, deklasifikuje ho na Bourgogne AOC a vylepší si pověst vynikající regionální burgundou. Druhým dobrým důvodem deklasifikace jsou malá množství vína, která se nevyplatí zpracovávat separátně.

3 J.Č. J.Č. | E-mail | Web | 13. února 2008 v 10:22 | Reagovat

Sklenička: tomuhle samozřejmě rozumím a rozhodně nemluvím o deklasifikovaných vínech. Ale skutečně o "část do grand cru" a část do "druhého vína". Teoreticky by to neměl být žádný problém v případě, že celkový výnos z té vinice nepřesáhne maximální povolený výnos pro to nejlepší produkované víno. Tedy část hroznů udělá jako Grand Cru, část jako regionální víno.

4 Sklenička Sklenička | E-mail | 13. února 2008 v 11:02 | Reagovat

No tak furt nemluv jako Pýthie a napiš už kdo to je a které víno - mlžíš jako chemická rota na ústupu ...

5 J.Č. J.Č. | E-mail | Web | 13. února 2008 v 11:15 | Reagovat

Sklenička: :o)

Konkrétně Nuits "1" z Domaine Prieure Roch. Tří průchody vinicí, tohle je až z toho posledního.

6 J.Č. J.Č. | E-mail | Web | 13. února 2008 v 11:36 | Reagovat

Tady nějaké info k těm třem sběrům: "The average age of the vines is ~70 years, some over 90 years old. Since 2002 there have been 3 passes in the vines, the first pass takes in the smallest and ripest grapes from all but those vines under 30 years of age - for 2005 this amounted to 10 barrels - this is the Clos des Corvées. Then there is another pass which will be simply named Nuits 1er Cru. The last pass - which includes the fruit of the young vines - is declassified to ‘villages’ and called Nuits St.Georges Number 1."

Je tedy možné, že do toho "druhého" sběru dávají méně než špičkové hrozny ze starších keřů (část sesbírána pro "první" víno) a do Nuits "1" jdou hrozny z mladých keřů... zajímavé :)

7 Sklenička Sklenička | E-mail | 13. února 2008 v 11:55 | Reagovat

Konečně! Ale to je jasný případ té deklasifikace z Premier Cru na Village (ne z Grand Cru na regionální apelaci), deklasifikace dělané především podle stáří révy. Vinice je Nuits Premier Cru Clos des Corvées, při prvním průchodu sbírají nejmenší hrozny z keřů nad 30 let a udělají z toho 10 soudků prestižního "Clos des Corvées". Z druhého průchodu se udělá stále ještě Nuits 1er Cru (bez označení parcely). Až při třetím průchodu se sklízí i z mladých keřů a deklasifikuje se to na Nuits SG "Number 1." Mám dojem, že na rozdíl od špatného příkladu popisovaného v mém textu tohle je naopak vzorový příklad toho, jak by se to dělat mělo, zejména jestli je výnos 20 hl/ha, jak píšeš ty - já jsem ten údaj nenašel. Navíc v tomto případě to výrobce otevřeně deklaruje a nedeklasifikuje to "na zapřenou". Podrobnosti jsou tady: http://www.burgundy-report.com/wp/?page_id=219

8 Sklenička Sklenička | E-mail | 13. února 2008 v 11:56 | Reagovat

Tak zatímco jsem si to studoval, vidím, že jsi se dostal ke stejnému zdroji :o))

9 J.Č. J.Č. | E-mail | Web | 13. února 2008 v 12:28 | Reagovat

Sklenička: jop, tohle je vlastně docela v pohodě :) Ale měl sem tu ještě jeden příklad, kdy to takhle košer nevypadalo. Ale nemůžu najít důkazy, sakryš.

Každopádně dneska jdu na degustaci vín z Grand Cru a 1er Cru vinic scelených do village kousků, už se mooooc těším! :)

10 Sklenička Sklenička | E-mail | 13. února 2008 v 12:38 | Reagovat

zase mlžíš - proč nenapíšeš rovnou jasně kam jdeš? Já stejně jedu z Prahy a nemůžu nikam jít, tak je to bezpečné :o)))

11 J.Č. J.Č. | E-mail | Web | 13. února 2008 v 13:08 | Reagovat

Sklenička: nemám potřebu mlžit, všechny degustace dávám s dostatečným předstihem do kalendáře (http://www.jcsoft.cz/degustace/index.html) a je tam i ta dnešní, tak jsem předpokládal, že o ní budeš vědět :o) Leroy ročníku 2004.

12 Soňa Soňa | E-mail | 11. ledna 2015 v 12:44 | Reagovat

Dobrý den, vygooglila jsem tento blog při hledání někoho, kdo má zkušenosti při sklizni v Burgundsku. Ráda bych tam vyjela. Pokud tady mezi Vámi někdo takový je, mohl by mě prosím kontaktovat na sona.kratochvilova@gmail.com? Např. autor zde píše o známém, který v Burgundsku byl. Děkuji!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.