Recepty paní Skleničkové: Funghi Porcini

11. února 2008 v 6:30 | Skleničková |  Recepty pí Skleničkové
My ženy musíme sledovat drobné idiosynkrazie našich mužů shovívavě, naštěstí je většinou jejich vlastní nápady brzy omrzí. Jedna z věcí, které Skleničku neopouštějí, je vynalézavost, s kterou zdůvodňuje svou náklonnost k vínu. Minulý týden organizoval otevření své oblíbené láhve složitě jako státní převrat - volal mi na nákup, ať koupím špenát a anglickou slaninu, že budeme experimentovat s italským receptem na plněné žampióny. Znám ho už dost dlouho, takže mu neskočím na špek - hned mi bylo jasné, že jen hledá záminku k otevření některého ze svých výhodných nákupů.

Funghi porcini je italský předkrm, který jsme objevili v Toskánské restauraci na zámku v Brandýse nad Labem. Zalíbil se nám natolik, že jsme ho zkoušeli několikrát doma. V zásadě je to jednoduché jídlo : vydlabete žampiony a naplníte prázdné kloubouky směsí sýra, rajčat, slaniny, kudrnky a koření a necháte zapéct. Nejvíc jsme se natrápili se slaninou: Sklenička je mlsný a zpočátku chtěl používat libovou šunku nebo uzené, a to nebylo dobré. Nejlepší je tučná, prorostlá anglická slanina. Dá se experimentovat s kořením, používali jsme hlavně majoránku a bazalku. Je to výborné k vínu, nejspíš proto s tím Sklenička tak dlouho experimentoval.
Tentokrát bylo zadání trochu jiné - Sklenička koupil půl kila (6 kusů) obřích žampionů a ode mne si vyprosil plátek anglické slaniny a čerstvé listy baby špenátu. Takže rozpis položek (odhadem, pro 2 osoby):
- půl kila (6 kusů) velkých žampionů
- plátek anglické slaniny asi takhle velký :o)
- listový špenát
- sýr na strouhání, téměř libovolný - použili jsme moravskou goudu.
- puget kudrnky
- sůl, koření - vyzkoušejte majoránku, papriku a další
- přidala bych kousek rajčete, ale není to nutné
Vydlabeme co nejvíc hmoty z žampionu, aby zůstal prázdný čistý klobouk. Nakrájíme slaninu na drobné kostičky. Nastrouháme kousek sýra. V porcelánovém hrnku zalijeme špenátové listy na 2 minuty vařící vodou. Tento krok není nezbytný, ale špenát spařením ztratí spoustu objemu a místa v žampionech je málo. Scedíme špenát a vložíme kousek špenátu do každého žampionu. Ze slaniny, sýra, nasekaného rajčete, kudrnky a koření uhněteme směs, tou vyplníme klobouky žampionů. Pokud chcete použít parmezán, doporučuji nedávat ho do směsi rovnou, ale vyndat žampiony z trouby asi 2 minuty před dokončením, posypat parmezánem a nechat dopéct. Do pečící nádoby kápneme lžíci olivového oleje. Horkovzdušnou troubu roztopíme na 200 stupňů, poté vložíme plněné žampiony (v uzavřené pečící nádobě) a asi 20 minut pečeme. Výsledek vidíte dole:
Mlsný strávník by měl dodat dobré Chianti Classico, Bolgheri D.O.C. nebo burgundský Pinot. Sklenička dodal červené Auxey-Duresses 2005 AOC Premier Cru, o tom bude zítřejší příspěvek. Myslím, že by to šlo požívat i s dobrým bílým vínem. Dobrou chuť!
TOPlist
 


Komentáře

1 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 11. února 2008 v 7:51 | Reagovat

Šikovná paní Skleničková by měla častěji vedle dobrého vína položit nějakou dobrotu :-) S tou tučnou slaninou souhlasím! Žádná její libová verse k těm žampiónům nesedne. U nás se taky zkoušelo :-) Parádní recept.

2 Julie Julie | Web | 11. února 2008 v 8:42 | Reagovat

Téda, zapečené žampiony jsou mé oblíbené! Je to báječný a jednoduchý recept na netradiční předkrm nebo doplněk k vínu, to máte pravdu. A žampiony se dají koupit zrovna v tuto dobu v celkem dobré kondici...V pozadí na první fotce dekantér, vy si to umíte krásně užít :)

3 J.Č. J.Č. | E-mail | Web | 11. února 2008 v 8:50 | Reagovat

Potvrzuji, zapečené žampiony jsou skvělá věc! :) Většinou saháme po slanině a jako sýru nivě :)

4 Skleničková Skleničková | E-mail | 11. února 2008 v 15:56 | Reagovat

DolceVita: děkuju :-)

Julie: o tom dekanteru bude zítřejší příspěvek, krutě nás převezl a Sklenička je na něj naštvanej - čtěte zítra!

JČ: ano, se sýry s modrou plísní potom není nutno tolik solit.

Ale jinak se tento recept dá dělat i s "normálními" žampiony.

5 -69- -69- | E-mail | 11. února 2008 v 22:30 | Reagovat

dám Vám hádanku:

je to velmi vtipné a není to ani o Alsasku ,ani o Burgundsku.

odpověď najdete v zrcátku:

(évokčinelkS ínap kevěpsířp)

6 Sklenička Sklenička | E-mail | 12. února 2008 v 11:53 | Reagovat

69 - děkuji :o) a připisuju si hned dva body.

Ad Alsasko a Burgundsko, nebyly tady minulý týden 3 až 4 příspěvky z Moravy ??? :o)

7 Sklenička Sklenička | E-mail | 8. ledna 2009 v 22:16 | Reagovat

Dodatečná omluva za zásadní chybu, recept se nejmenuje Funghi porcini ale Funghi ripieni. Nechci vršit chybu na chybu, ale na svým blogu můžu :o) kdo jinej by tady měl plácat hlouposti - myslím, že "fughi porcini" znamená krájené houby (nebo tak něco) a "funghi ripieni" houby plněné. Ale klidně se můžu mejlit, namísto "myslím" jsem mohl klidně napsat "představuju si..."

8 Lucka Lucka | Web | 26. února 2009 v 15:56 | Reagovat

Safra, tak tohle vypadá úúúúžasně! Kupuju žampiony a ihned testuju. Dík.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama