Nová karafa a zmařená recenze

12. února 2008 v 6:30 | Sklenička |  Komentáře a plky
Tento týden bude abstinenční - minulý čtvrtek mě přepadla viróza a opustily chutě, takže se nebudu zabývat popisem vypitých vín. Paní Skleničková tady včera publikovala popis experimentu s italským předkrmem funghi porcini, který jsem chtěl doprovodit červenou burgundou (Auxey-Duresses 2005 Premier Cru "Les Duresses," Domaine Roy z Auxey-Duresses). Recenzi jsem nenapsal, karafa víno naprosto zabila. Namísto recenze výborné červené burgundy poznámky o karafě a dekantování.

Pokud jde o dekantování, mám minimum zkušeností. Několik let jsem experimentoval se skleněnými džbánky různých tvarů a teprve nedávno jsem koupil velkou karafu. Jedno z prvních vín, které jsem do ní nalil, byla právě zmíněná burgunda. To víno znám z ročníků 1999 a 2003, v obou bylo vynikající. Ochutnával jsem při nákupu i 2005 a měl jsem dojem, že je na něj ještě brzo a že by mu dekantace pomohla. Přelil jsem tedy víno z láhve do karafy před začátkem přípravy hub a napili jsme se asi za hodinu. Karafa zafungovala, víno zestárlo rázem o deset let a působilo unaveně, mdle. Naštěstí jsem jich koupil celý karton, takže s další lahví budu opatrnější a na recenzi ještě dojde.
"Vyzrávání" vína si představuju jako proces pomalého okysličování vína pomocí malého množství vzduchu mezi zátkou a hladinou vína v láhvi. Přelijeme-li víno do karafy s širokým dnem, vystavíme ho mohutnému okysličení, v některých případech možná až kyslíkovému šoku. Chemické procesy stárnutí, které by v lahvi probíhaly několik let, proběhnou v karafě za několik minut nebo hodin. Asi jako kdyby vám vaše dvacetiletá přítelkyně za hodinu před očima zestárla o padesát let.
Trochu mi to zkazilo radost z nové hračky, ale asi jen budu muset být s karafou opatrnější. Zítra detektivní příběh "Ukřižované hrozny."
 


Komentáře

1 J.Č. J.Č. | E-mail | Web | 12. února 2008 v 9:04 | Reagovat

Tak tak, chce to být opatrný. Burgundy do karaf vůbec nedávám, maximálně nechávám dýchat v otevřené lahvi (trochu odlít, ochutnat a pak třeba nechat ... nebo taky ne). Do karaf házím spíš mladá bariková monstra a různé nové světy s hromadou alkoholu, tam to docela i pomáhá...

2 tony tony | E-mail | 12. února 2008 v 9:36 | Reagovat

Tak tak, často používám štíhlý typ karafy. Předpokládám, že už jen to nalévání víno (některé) dostatečně prokysličí .

3 Sklenička Sklenička | E-mail | 12. února 2008 v 11:19 | Reagovat

Burgundy jsem většinou odléval do půllitrového džbánku a porovnával s otevřenou lahví, 1-2 hodiny před požitím, to v zásadě funguje, džbánek pomáhá. Tahle karafa je na ně asi jako kanon na komára :o))

4 oa oa | E-mail | 12. února 2008 v 11:19 | Reagovat

Já dostal karafu před pár lety a pomalu už ani nevěděl, kde je. Až hrozba mé ženy, že bude použita jako váza, mě přinutila jí otestovat. Když jsem byl minulý týden obdarován úžasným kusem pravé svíčkové, řekl jsem teď nebo nikdy! Šel do ní shiraz, konkrétně Director´s Cut 2003 z Heartlands Wines (McLaren Vale, Austrálie), které pomáhal dělat Ben Glaetzer. Víno to moc prospělo a během 2 hodin se krásně otevřelo! Já měl tedy štěstí:o))

oa

5 -69- -69- | E-mail | 12. února 2008 v 20:41 | Reagovat

Skleňuško,a nemá ten decantér takovou tu zátku co vypadá jak odšťavňovač na citrón a naoxiduje to eště tuplem?

(omlouvám se za tu ukrutnou familiérnost,ale před malou chvílí sem na Cuketce náhodně zachvátil 100tý komentářík a hrozně mně to roz oné)

6 Sklenička Sklenička | E-mail | 12. února 2008 v 22:21 | Reagovat

Nemá.

Ad stý komentář - podobně jako hotely nemívají 13. patro, tak ani webové diskuse by neměly mít první příspěvek. Kazí to dojem, já u sebe ty šílence, co řvou Jsem tu zase první MAŽU!

7 J.Č. J.Č. | E-mail | Web | 12. února 2008 v 22:45 | Reagovat

Sklenička: sakra, já si říkal, kam ty mé automatické reklamní příspěvky mizí... no nic :-D

8 -69- -69- | E-mail | 13. února 2008 v 20:16 | Reagovat

že sem se svěřil

9 mike mike | E-mail | Web | 21. února 2008 v 11:06 | Reagovat

ja som doteraz karafu nemal, ale uz som to napravil a tento tyzden mi prisla postou karafa z francuzska. hned ako ju vyskusam, urcite o tom napisem, akurat mam doma len chinati a to sa mi tam moc nalievat nechce...no mozno zbehnem do vinoteky kupit nejaku barikovanu bombu :D

10 Sajmik Sajmik | E-mail | 20. dubna 2008 v 20:46 | Reagovat

Someliér E. Delmas říká: základní červené burgundské nekarafovat ("Le cépage pinot noir, sur des appellations génériques (Bourgogne, Hautes côtes de Nuits...) supporte relativement mal l'oxydation. Evitez de les passer en carafe."; viz http://www.sommelier-vins.com/article-711237.html). Stejně tak nedoporučuje karafovat archivní burgundy, byť by to byl špičkový ročník z DRC.

Osobně burgundské skoro nepiju, zkušenosti mám hlavně s víny z Bordeaux a jihozápadu, které mají často dost tříslovin nebo mohou být "zavřená" ("fermé"). Každopádně karafování se neprovádí automaticky, ale po zralé úvaze. Byl jsem u jednoho vinaře v Bordeaux, který na svých stránkách doporučuje následující: otevřít láhev asi 4 hod. předem a ochutnat: pokud je víno v ideální kondici, opět zašpuntovat a nedělat nic. Pokud mu něco chybí, nechat trochu vína ve sklenici - pokud se vzpamatuje za pár minut, nekarafovat a jen vytáhnout špunt 1-2 hodiny před servírováním. Pokud víno ve sklenici naopak potřebuje delší dobu (řádově hodinu), karafovat (http://www.chateauhourbanon.com/pages/jeudecadres.htm).

11 Veronika Veronika | E-mail | Web | 11. dubna 2015 v 21:28 | Reagovat

Dobrý den, karaf je mnoho druhů a tvarů, klasických i designových, které mohou tvořit netradiční kousek v každé domácnosti
http://karafanavino.cz/design/
Mnoho karaf také vyrábí ještě čeští skláři, některé karafy jsou také broušené.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama