Pavouci a kvasinky z Francie: Gevrey - Chambertin AOC 2004 Vieilles Vignes "Aux Corvées“, S.C. Guillard

22. ledna 2008 v 6:30 | Sklenička |  Recenze
Teprve v poklidu povánočního lyžařského soustředění jsem zjistil, že za půl roku, co smolím tenhle blog, jsem nenapsal nic o vínu z burgundské vesničky Gevrey. S tím je dnes konec - Ici Commence le Chambertin!
K legendě až kultu zdejších Pinotů Noir přispělo i to, že si je nechal posílat Napoleon, jak s oblibou zdůrazňují místní vinaři. (Pavouci se mi do titulku dostali z vinice, někde jsem se dočetl, že Corvées jsou náhodou zrovna pavouci. O kvasinkách až v textu.)

Už v roce 2005 jsem poprvé zabloudil v typické gevreyské pohádkové uličce do sklepa pana Guillarda a koupil jeho Gevrey-Chambertin AOC VV 2003. Přestože jsem kupoval po ochutnávce, po několika měsících jsem byl doma překvapený, protože jsem čekal spoustu tříslovin, a víno bylo naopak hlaďoučké, sametové a ovocné. V roce 2006 jsem se tam vrátil a koupil ročník 2004, kus za 14,50 €. S touto lahví jsem vydržel do prvních dnů roku 2008 - dnes se do ní podíváme.
Barva vína je krásně světlá višňová, srdce jásá! Vůně je zvláštně navinulá ovocná (přezrálé višně a švestky), říznutá stájovými vůněmi. Dvojtón višní a stáje působí až pikantně! Silná, krásná a vyhraněná vůně.
Chuť má jasnou strukturu, výrazné ovocné kyseliny a hladké, rozpuštěné třísloviny - překvapivě, vzhledem k ročníku, nedrhne na patře. V chuti je zřetelně višňové a jemně kořenité. Víno by se dalo díky višním splést s Volnay AOC, ale pevnější struktura ukazuje na Cote-de-Nuits. Na dolním obrázku vlevo je monsieur Guillard.
Jediná věc, s kterou si teď lámu hlavu je, jakým zázrakem se ve víně objeví zároveň koňská stáj a višně. Pokud nerozumíte, vysvětlím: zrovna jsem četl napůl odborný, napůl populární text o kvasinkách Brettanomyces, které jsou zřejmě původcem všech těch stájových vůní, kterým obvykle dáváme jména jako koňské sedlo nebo slepičí dvorek. V textu se poměrně autoritativně píše, že prvním poznávacím znamením činnosti tohoto druhu kvasinek je zhoršení odrůdového charakteru vína provázené degradací některých ovocných vůní, zejména ztráta višňových a třešňových vůní a chutí v Pinotu Noir… a toto je jasný, odrůdově čistý Pinot Noir s višněmi a koňskou stájí pěkně pohromadě! (vše, co si milovník Pinotů může přát.)
Ale teorie je teorie, a teorie se od praxe liší především v praxi, a tak si z několika možných vysvětlení, které mě při přemýšlení o neslučitelnosti kvasinek Brett a višňové vůně napadají, asi vyberu poslední, že to víno je skvělé a že jsem si měl koupit hned několik kartónů, Brett nebrett!
TOPlist
TOPlist
 


Komentáře

1 čp.69 čp.69 | E-mail | 22. ledna 2008 v 7:17 | Reagovat

pinot noir je u mně až úchylka a tak mně velmi těší každý komentář z burgund,mám přitom takový domácký pocit, skoro jako bych se o to víno zasloužil sám,

pinoty z Gevrey(chutnal asi 15 a koupil tak 8)  na mně udělali ,výrazně lehčí dojem než  z okolí Beaune ,neřkuli z Vosneé,ale o to víc působily lehce ovocně a čitě(jako jedno a dvouleté) a zdálo se mi,že asi nějaké takové by se mohli podařit v moravských vinohradech,koninu jsem nezaznamenal a tím ,že jsem u žádného z burgundských vinařů nenašel starší vína než z předloňské sklizně,(t.j.max rok na láhvi) se mně každý další půl rok ohodně zlepšila,hlavně zjemnila,zakulatila a trochu i naplnila,ˇpro letošní rok si věřím a doufám ,že si dovolím otevřít některá z dražších 02 ale hlavně 03,který na mně udělal ohromný dojem,byť burgunďané z něj byli trochu rozpačití,(vinobraní o měsíc později,chová se trochu přezrále a předpokládá se kratší životnost na láhvi,tak do pěti let),tak jak tak 03 prodali tak rychle,že jsem v 05 ,v prvním roce po naláhvování jsem sbíraljenom odrobinky a dražší kusy pouze u negociantů,takže díky za burgundy.......

2 Sklenička Sklenička | E-mail | 22. ledna 2008 v 14:03 | Reagovat

To je dobře, jen si to užívejte :-) ze skladby textů zde je vidět, že jsem na tom s Pinotem podobně a někdy si myslím, že to může čtenáře nudit. Nejsem si jistý s některými údaji (vinobraní 03 o měsíc později), ale potvrzuji dojem, že se Chambertin za rok v láhvi zjemní. To jsou ale starosti :-)))

3 Bali Bali | Web | 23. ledna 2008 v 7:40 | Reagovat

ahoj, u mne mas par fotek z Bourgogne, koukni ;-)

4 Sklenička Sklenička | E-mail | 23. ledna 2008 v 8:48 | Reagovat

Ahoj Bali, byl jsem tam už včera večer, ale nepodařilo se mi nechat tam zprávu, neprobojoval jsem se registrací. Fotky jsou pěkné, ach jo, a do Burgund daleko :-(

5 Bali Bali | Web | 23. ledna 2008 v 10:38 | Reagovat

registrace není nutná! musím to tam napsat ;-)

6 Bali Bali | Web | 24. ledna 2008 v 19:10 | Reagovat
7 čp.69 čp.69 | E-mail | 24. ledna 2008 v 23:28 | Reagovat

k těm ukřižovaným hroznům,

tři týdny po vinobraní bylo podobné množství hroznů leckde po burgundsku,při bližším zkoumání jsem je posoudil jako takzvané martiňáky,(později odkvetené a nedozrálé hrozny) byly z vnitřní strany částečně nazelenalé,předpokládám,že od září do listopadu uzrály úplně.

Předloni jsem  dostal jako kuriozitu martiňákový ledový claret z cabernet moravia z Věstonic,(dozrál na pozdní sběr,hodně zelených tónů a lesní jahody jako u chorvátu),myslím ale že v Burgundy se asi podobně neexperimentuje a hrozny jdou na zem při střihání

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama