Srovnávací ochutnávka - Rulandské modré z Moravy a Pinot Noir z Burgundska

19. prosince 2007 v 6:38 | Sklenička |  Recenze
Náhoda tomu chtěla, že se mi doma sešly vedle sebe dvě láhve Pinotů: jedna z Burgundska a jedna z Moravy. Porovnej je, našeptával mi čertík. Porovnej je, uvidíš. Tak jsem je otevřel obě najednou a porovnával. První je Rulandské modré 2006, Výběr z hroznů, od Znovínu Znojmo, a.s., ze Strachotic, viniční trať U kamenů, druhé víno Hautes-Cotes de Beaune 2003 AOC od u nás neznámého burgundského vinaře Marka Boutheneta z Maranges (Domaine Marc Bouthenet, Cheilly-les-Maranges). Vysoký přívlastek ze známé moravské vinice a nejnižší, regionální apelace z Burgundska.



Adjustáž: klasická burgundská proti klasické znovínské. Obě mají na etiketě pérovku vinice - Znovín ze strachotické trati, Bouthenet používá obrázek svého domu s vinicí na zápraží. Obě vystavují získaná ocenění, Znovín s tímto vínem získal Zlatou medaili na Festwine 2007 v Brně, Bouthenet taky zlatou na výstavě vín v Maconu v roce 2005. Znovín boduje zadní etiketou se základními analytickými daty. Bouthenet uvádí na etiketě pouze obsah alkoholu (obě vína 13%). Bouthenet u mě boduje tím, že prodává Pinot ve správné láhvi, ve které Pinot má být - tak nějak důvěřuju víc Pinotu v burgundské láhvi než Pinotu v klasické bordeauxské láhvi od Znovínu.


V barvě vyhrává Burgunďan, ale s otazníkem. Burgundský Pinot má nezvykle temnou rudou barvu, nevídanou a nápadnou. To muselo porotce v Maconu zaujmout! Ani znojemská barva není slabá, jen je o poznání světlejší. Není to podstatné a u burgundských pinotů jsem zvyklý na bledší barvy, ale kdybych měl bodovat, musel bych vyzdvihnout Boutheneta.

Jemná vůně s kávou, čokoládou a lékořicí u Znovínu, na první nadechnutí mi není úplně lahodná, ale je jemná a elegantní. Hodinu po otevření láhve je vůně agresivnější. Burgunda voní silněji, vůně je těžší, ale podobně jemná. Má víc lékořice a po ohřátí je více cítit peckové ovoce, první dojem nerozhodně. Po dvou hodinách se poměr překlápí výrazně ve prospěch burgundy.

Chuť: jemná tříslovina s lesními plody vespod u Znovínu, dochuť zůstává viset na patře nečekaně dlouho. V chuti výrazněji brusinky nebo jeřabiny. Bouthenet má ovocnější a plnější chuť, třísloviny jsou už časem vyhlazené. Chuť je ostřejší, lépe strukturovaná - přičítám to (odpusťte mi ten laický odhad) menšímu obsahu zbytkového cukru, který možná u Znovínu rozostřuje dojem (asi jako když si ve Photoshopu pustíte na celý obrázek filtr Blur s malým poloměrem). Při prvním napití bych vzhledem k ročníkům vína (2003 byl v Burgundsku netypický, ale výborný ročník) čekal od burgundy jasnější vítězství. Znovínská rulanda překvapila, ale připadá mi řidší. Rozdíl v chuti se zvětšoval s časem, po který bylo víno otevřené - brzy po otevření byl překvapivě malý.


Můj dojem z prvního kola ochutnávky byl blízký remíze s tím, že moje osobní preference by mě posunuly k burgundskému vínu. Úskalí srovnávacích testů je v tom, že člověk rozdělí víno na jednotlivé "složky" a ty hodnotí odděleně. Vede to k soustředění se na stromy a přehlížení lesa. Zanesl jsem oba vzorky vína k ochutnání "naslepo" paní Skleničkové a povzbudil ji: nebudu nic říkat, ty jistě poznáš, o jaká vína jde. Připomínám, že tou dobou byla obě vína už skoro dvě hodiny otevřená.

"To jsou Pinoty, viď?" pravila po přivonění.
"A tenhle je z Moravy" - uhodla to. "On je ten moravský takový zamřelý, ten druhý je živější."
Měla pravdu, jako vždycky. Na druhou stranu, kdybych to popsal jen dvěma větami, nebylo by co psát ani co číst. Každopádně si paní Skleničková nechala pro sebe nalít Boutheneta.
Závěr? Obě vína jsou dobrá, někdo jiný by je možná ohodnotil jinak. Znovínská strachotická trať je v domácích poměrech vyhlášená, víno stálo ve specializovaném velkoobchodě 152 Kč. Hautes-Cotes de Beaune je u Boutheneta základní, nejlevnější víno, u výrobce (asi) za 6 € (přibližně 160 Kč).
TOPlist
 


Komentáře

1 J.Č. J.Č. | E-mail | Web | 19. prosince 2007 v 9:25 | Reagovat

Znovínská rulanda je mladičká (dal bych jí určitě ještě alespoň rok a pak ohodnotil znovu) a skvěle dostupná, Boutheneta tu normální smrtelník moc nesežene :) Což je, k mé velké lítosti, též naprosto základní prvek v rovnici. Každopádně moc pěkné srovnání, dík za něj.

AD osobně se snažím z Francie a nejen z Burgundska ročníku 2003 spíše vyhýbat. Ta vína jsou (obvykle, u těch "větších") dražší a sice skvělá, ale přitom dost netypická a to směrem, který mi nevyhovuje - tedy plnost, vyšší alkohol a ovoce spíše v džemu než šťavnatě čerstvé převládá nad elegancí a sofistikovanějšími tóny. U některých vín, která právě pro to jemnou eleganci zbožňuji, to byl takový skok mimo, že jsem vydaných peněz hodně litoval. Ale kdo ví, třeba za pár let budu litovat, že jsem si nějaké neschoval :)

2 Sklenička Sklenička | E-mail | 19. prosince 2007 v 17:38 | Reagovat

Ad 2003 - mám k ročníku 03 přesně opačný vztah, byl jsem v Burgundsku poprvé v roce 2005, kdy se 03 dostala do prodeje a líbila se mi. Když jsem tam byl později a měl jsem možnost koštovat stejné víno v ročnících za sebou, 01 až 04, vždy jsem si vybral 03. Až letos jsem většinou kupoval 05 :-))) Když se chci o burgundských vínech něco dozvědět, je s tím ten problém, že u spousty ročníků je třeba čekat, čekat a čekat, a jako začátečník nechci jen čekat. S tím čekáním to neplatí u ročníků 03 a 05, ty byly pitelné okamžitě.

3 J.Č. J.Č. | E-mail | Web | 19. prosince 2007 v 18:55 | Reagovat

Sklenička: ano, co se týče možnosti pít je ihned bez dlouhého čekání, tak je to určitě ročník výtečný :) Každý má jiné preference co od vína vlastně čeká. Pro mne to možnost pít jej rok či dva od sklizně není, já mám času dost :o)))

4 Sklenička Sklenička | E-mail | 19. prosince 2007 v 19:08 | Reagovat

Ty máš jistě času dost :-))) ostatním jen připomenu ve zkratce to, co říkal o čekání Martin Prieur z Meursaultu: 2002, ještě tak 5 roků počkejte, 2003, velký ročník, dá se pít hned, 04, ještě pár let počkejte, 05 bude velký ročník, dá se pít okamžitě :-))) je to zjednodušené, ale funguje to.

5 J.Č. J.Č. | E-mail | Web | 19. prosince 2007 v 21:46 | Reagovat

Sklenička: ne té degustaci Prieur jsem byl též, ale já prostě vidím obrovský rozdíl mezi tím, že víno už bez problému pít jde, a tím, že za tři roky půjde stejně dobře a navíc dá nabídne mnohem více :) Na druhou stranu teď sosám new world ročník 2006 a taky to jde :-)))

6 Sklenička Sklenička | E-mail | 19. prosince 2007 v 22:20 | Reagovat

Já jsem se jednou ptal vinaře (shodou okolností Marc Bouthenet, viz výše) nad úžasným vínem z roku 99, jestli je to úžasný tím stářím, nebo to tam bylo od začátku a je to tím ročníkem - řekl mi, no samozřejmě tím ročníkem, to víno bylo úžasný od samýho začátku! Takže když mi někdo dá ochutnat několik ročníků v řadě a vyberu si 03, tak už o tom dál nehloubám... a naopak, jestli to tam není od začátku, tak nevěřím, že se to v láhvi objeví, když ji nechám x let ve sklepě. Ale to spíš vyřešíme příště nad vínem než e-maily.

7 ondra ondra | E-mail | 26. prosince 2007 v 22:53 | Reagovat

Pokud se mohu optat, nemá někdo náhodou zkušenosti s temito dvěma pinoty? : 1/ Cote de nuit-villages r. 2000 z Brochonu - cote d'or (Lanetovi)

2/ Morey Saint Denis-grand vin r. 1998 - cote d'or (Raphet a Fille). Nejsem totiž zrovna znalcem a nerad bych prošvihl správný čas, co si o tom myslíte? Díky

8 Sklenička Sklenička | E-mail | 26. prosince 2007 v 23:33 | Reagovat

Ondra: názory asi budou různé, žádné z těch vín neznám a nevím ani, jak byly skladovány, ale přimlouval bych se za vypití. 1/ CDNV 2000 je regionální apelace, takže ta základní burgundská úroveň (obecně, bez bližší znalosti - už jsem pil i úžasné víno z téhle kategorie, ale v Burgundsku to považují za základní úroveň). Ta by měla 5-7 let skladování v dobrých podmínkách přežít, ale víc bych ji nepřepínal. 2/ Morey Saint-Denis AOC je o třídu výš, ale za chvíli jí taky bude 10 roků - jestli je dobře skladovaná, žádný spěch, ale taky bych už vyhlížel vhodnou příležitost k vypití. Ale to je jen tak z voleje - neznám ty výrobce. Ale jsou to příjemné starosti, tak si to užij!

9 ondra ondra | E-mail | 27. prosince 2007 v 0:15 | Reagovat

Sleničkovi: tak to byla blesková odpověď, děkuji mockrát! Mám je ve sklípku, ale ten není zrovna úplně ideální jak vlhkostí tak vhodnou stálou teplotou, snad príliš netrpí. Opráším je tedy asi brzy, alespoň CDNV 2000 určitě. Inu neodpustím si ještě dotaz, zda tušíte jaké byly v Dijonu tyto dva roky a jak Francouzi vyjadřují na vinětách zbytkový cukr, pokud vyjadřují?

10 Sklenička Sklenička | E-mail | 27. prosince 2007 v 9:45 | Reagovat

Netuším, vlastní zkušenost mám jen s 2005, ta se mi na jaře moc líbila a v časopisech jí už taky dávají 5 hvězdiček z pěti možných - vyjímečný ročník. Pil jsem i pár bílých 2006 a myslím, že to léto bylo dobré, ale vinaři mají na počasí vyšší požadavky než já jako turista. Ale podezření mám, že 06 i 07 by mohly být výborné. Já zřejmě na Sv. Vincenta nepojedu, ale snad někdo pojede - takže na konci ledna bychom o 06 mohli vědět víc.

11 Sklenička Sklenička | E-mail | 27. prosince 2007 v 11:04 | Reagovat

Ondra: zapomněl jsem dodat ke zbytkovému cukru - u Burgundských vín nepamatuji, že bych někdy viděl uvádět jakékoli analytické hodnoty kromě alkoholu.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama